Neriešiteľné sťažnosti

  • Nezaradené
  • 8. augusta 2018, 10:00

Aj tak by sa dala nazvať situácia, ktorá momentálne prebieha okolo nočného podniku Lemon na začiatku Krajinskej cesty. Na jednej strane stoja obyvatelia bytovky na Vajanského ulici, na druhej zase mestská polícia na čele s náčelníkom a aj majiteľ obľúbeného podniku.

Majiteľ podniku o probléme vie, no príčinu vidí inde. (Autor: dan)

Celú šarádu, ktorá sprvu neprebiehala pred očami ostatných, vyniesla na svetlo sveta sťažnosť na internete venovaná primátorovi. Na stránke Odkaz pre starostu sa objavilo viacero sťažností na nekončiace sa rušenie nočného pokoja pri podniku Lemon. Rovnako sa nám do redakcie ozvali aj obyvatelia najbližšieho bytového domu. Tí sa sťažujú na nikdy nekončiaci hluk, ktorý vraj prichádza z podniku.

Domácim prekážajú najmä vykrikujúci opilci, ktorí sa nadránom potácajú z daného baru a rušia spiacich obyvateľov. „Zaujímalo by ma, akým spôsobom hodlajú mesto Piešťany a mestská polícia riešiť nekončiaci problém s rušením nočného pokoja v okolí baru Lemon. Odpoveď typu „zavolajte políciu“, prosím, ani neskúšajte, nakoľko kým polícia príde, opití návštevníci sú už dávno preč. Áno, policajti sú podľa mňa pomalí a následne neudeľujú adekvátne sankcie!“ znie časť sťažnosti na stránke.

Polícia sťažnosti rieši

Reakcie polície však nenechali na seba dlho čakať. Jej náčelník Marcel Mihalik o celej situácii vie a má v nej jasno. Hliadky podľa jeho slov chodia do tejto lokality často, keďže sú nahlásené sťažnosti na rušenie nočného pokoja. Žiadne pochybenie samotného podniku však nezistili, za neustále rušenie v noci môžu opití jedinci, ktorí vonku vykrikujú na plné hrdlo. Kým však polícia príde na dané miesto, nespratník už dávno nastúpi do taxíka alebo sa odtacká preč. Náčelník chce ale vzniknutú situáciu riešiť. „Budeme zisťovať, či skutočne dochádza k rušeniu nočného pokoja. Vzhľadom na počet hliadok, ktoré máme k dispozícii, nie je možné umiestniť jednu hliadku na celú noc len iba pred Lemon,“ hovorí náčelník.

Nadávanie na hliadku, že je pomalá a príde neskoro na dané miesto, je tiež podľa neho nemiestne. „Hliadka má limit, koľko môže za zmenu prejsť na aute. Preto odstavia auto v určitej lokalite a kontrolujú ulice pešo. Pri nahlásení výjazdu musia bežať naspäť k autu, naštartovať a ísť na nahlásené miesto,“ vysvetľuje náčelník. Samotní policajti a ani náčelník tak za rýchlosť zásahu nemôžu. Plnia len nariadenia mesta.

Občania nespolupracujú

Samostatnou kapitolou podľa náčelníka Mihalika sú aj sťažovatelia, ktorí chcú síce vidieť nápravu, ale s políciou vôbec nespolupracujú. Väčšina výtržníkov totiž stíchne, keď sa za rohom objaví policajné auto. Hliadka je v tom prípade bezmocná. Ak by však hliadka mala svedka, ktorý by dosvedčil, že daná skupina vykrikuje a robí výtržnosti, mohli by dotyčných pokutovať. Väčšina občanov však telefonuje anonymne a nechce s nahlasovaním neprávostí nič mať. Pritom by stačilo do príchodu polície z balkóna alebo okna monitorovať situáciu a po príchode hliadky dosvedčiť pochybenie výtržníkov.

Náčelník polície preto apeluje na všetkých občanov, ktorí majú s čímkoľvek problém, aby spolupracovali s políciou, lebo tak najľahšie môže prísť k náprave.

Podnik to má vyriešené

K celej kauze sa ochotne vyjadril aj majiteľ podniku Lemon Roman Švarc, ktorý je taktiež o probléme informovaný. Proti tomu, aby jeho podnik rušil okolitých obyvateľov, sa postavil svojsky. „Dal som si od hygieny vypracovať merania hluku, aby hluk z podniku neobťažoval okolité domy. O desiatej večer sa ešte k tomu ruší terasa a zatvárajú sa vchodové dvere,“ hovorí majiteľ. Dobre však vie, kto má rušenie pokoja na rováši. „V blízkom penzióne bývajú Srbi a Rómovia, ktorí sa chodia zabávať do podniku Magic oproti. Celú dobu, čo sú vonku, vykrikujú ako paviány,“ opisuje majiteľ vlastnú skúsenosť.

Rovnako však dodáva, že chápe obyvateľov, ale o tom, ako sa budú správať zákazníci, keď vyjdú z jeho podniku, rozhodovať nedokáže.

Problémom všetkých sťažností sú tak občania, ktorí sa pod vplyvom alkoholu nevedia vpratať do kože a z tichého nočného mesta si robia javisko. Aj po zábave v podniku by stačilo rešpektovať ostatných občanov, ktorí sa potrebujú vyspať, a nemusela by sa kvôli pár opilcom rozbiehať celá mašinéria riešenia sťažností.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava