Odchovanci Filo a Berlanský: Piate miesto je dobrý výsledok

  • Vodné pólo / Šport
  • 28. júla 2018, 14:00

Napriek mladému veku patrili obaja odchovanci piešťanského vodného póla k ťahúňom KVP Kúpele Piešťany v extraligovej sezóne 2017/2018. Reč je o Jakubovi Berlanskom a Timotejovi Filovi, s ktorými sme sa po skončení súťažného ročníka pozhovárali o ich dojmoch.

Jakub Berlanský patril k oporám družstva KVP Kúpele. © archív KVP

Štart do súťaže sa Piešťancom vydaril, dosiahli výborné štvrté miesto v Slovenskom pohári a v kútiku duše dúfali, že by takéto umiestnenie mohli zopakovať aj v extralige. To sa im však nepodarilo, no i obhájenie piatej priečky je dobrým výsledkom.

„Predpoklad aj cieľ skončiť na piatom mieste sa potvrdil. Na začiatku sezóny i po Slovenskom pohári bola ambícia možno vyššia. Tým, že sme trénovali celé leto na Eve a ostatné družstvá neboli ešte vo forme, prekĺzli sme medzi štvorku. Hrali sme o medailu, ale nezískali sme ju. Chceli sme na to nadviazať v extralige, no hoci sa nám to nepodarilo, za piate miesto sa isto nemusíme hanbiť,“ zhodnotil sezónu Jakub Berlanský.

„Na to, že máme také mladé družstvo, si myslím, že sezónu môžeme hodnotiť pozitívne. Piate miesto sme dosiahli spoločnou tímovou prácou, tá nás zdobila celú sezónu. Bohužiaľ, nedostali sme sa do prvej štvorky, ale aj proti tímom, ktoré boli nad nami, sme odohrali dobré zápasy,“ doplnil ho spoluhráč Timotej Filo.

V extralige vodného póla je rozloženie síl také, že prvá štvorka, v ktorej sú oba košické tímy, Nováky a Slávia UK Bratislava, je výkonnostne lepšia ako druhá polovica tabuľky. Práve Piešťany však mali možno najväčší predpoklad vtesnať sa medzi spomenuté kvarteto. Do nadstavbovej časti sa im však postúpiť nepodarilo a sezónu dohrávali zápasmi s mužstvami zo spodnej polovice tabuľky, kde však uhájili výborné piate miesto.

„V nadstavbovej časti by to boli určite ťažké stretnutia. Aj keby sa pravdepodobne neskončili v náš prospech, získali by sme veľa skúseností. Mať možnosť hrať s lepšími súpermi je určite lepšie,“ uviedol T. Filo.

Družstvo KVP Kúpele tvoria takmer všetko vlastní odchovanci. Filo s Berlanským sú síce ešte tiež mladíci, no patrili k ťahúňom tímu. „Hoci aj my sme ešte mladí, patríme k tým skúsenejším. Ostatným mladým chalanom sa snažíme pomôcť a usmerniť ich,“ uviedol Filo, na ktorého nadviazal Berlanský: „Za pol roka spravili veľký progres. Chvalabohu, už to nie je len o pár hráčoch, postupne sa zapájajú aj mladší chalani.“

To, že KVP Kúpele dlhodobo stavia na svojich odchovancoch, je podľa oboch spomenutých hráčov kľúčové a práve tímovosť zdobila extraligový celok Piešťan. „Vždy je lepšie mať domácich, ktorí hrajú za Piešťany srdcom. Myslím si, že to nás zdobí,“ doplnil T. Filo.

Piešťanskí vodnopólisti už dlhé roky doplácajú na to, že v zimných mesiacoch majú pre chýbajúci krytý bazén veľmi skomplikované podmienky na trénovanie. Ako vnímajú túto skutočnosť obaja vodnopólisti?

„Z pohľadu hráča je to zložité. Päťdesiatmetrový bazén s potrebnou hĺbkou sa nedá porovnať s tým, keď trénujeme v Adeli centre. Cez zimu zoslabneme, nemáme natrénované, a potom sa to odzrkadľuje na výkonoch. Nič však nespravíme, musíme sa s tým zmieriť a prispôsobiť sa,“ priznal Filo. „Ako príklad môžem uviesť Nováky, ktoré v súťaži dlho dominovali. Teraz mali problémy s bazénom, nemali toľko priestoru a okamžite sa to prejavilo na ich výkonoch,“ dodal Berlanský.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj