Športovci a združenia, hláste sa, na radnici idú rozdávať peniaze!

  • Nezaradené
  • 12. júla 2018, 09:00

Na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa pokúsil piešťanský primátor Miloš Tamajka zaradiť do programu aj materiál, na základe ktorého mali poslanci priklepnúť dvadsaťtisícové dotácie dvom športovým klubom. Na prideľovanie dotácií má však mesto prijaté všeobecne záväzné nariadenie, nuž poslanci zaradenie tohto bodu do rokovania odmietli.

Ilustr. foto.

Primátorovi odporučili zaradiť ho do rokovania až v septembri. Tamajka sa však svojho zámeru nevzdal, a tak sa podľa našich informácií poslanci stretnú na neplánovanom zastupiteľstve už tento mesiac.

Dvadsaťtisícovú dotáciu žiadajú piešťanskí hádzanári ako finančnú výpomoc za to, že postúpili do extraligy. Rovnakú sumu od mesta pýtajú aj futbalisti za postup do šiestej ligy. Oba kluby údajne dostali prísľub od vedenia radnice, že im peniaze z mestskej kasy pridelia. Má to však háčik, pretože peniaze môžu športovcom odsúhlasiť jedine poslanci.

A tak Tamajka nechal spracovať materiál ešte do júnového mestského zastupiteľstva a chcel presvedčiť poslancov, aby dvom vybraným klubom peniaze priklepli. No skôr, ako by k takémuto rozhodnutiu pristúpili, musel Tamajka materiál dostať do oficiálneho programu rokovania. Na to potreboval nadpolovičnú väčšinu hlasov, ktorú však nezískal.

„V prípade takéhoto pridelenia dotácií nie je zachovaná zásada rovnakého prístupu pre ostatné kluby,“ zdôvodnil svoje hlasovanie proti zaradeniu tohto programu do rokovania zastupiteľstva poslanec Jozef Drahovský.

Poslanci tiež Tamajkovi odporučili, aby materiál do poprázdninového zastupiteľstva pripravil v zmysle platného VZN a aby riadne prešiel rokovaním mestských komisií a rady. Podľa plánu zastupiteľstiev pre tento rok sa tak malo stať až v septembri.

Podľa našich informácií primátor nechce tak dlho čakať. Keď Rezort Piešťany odmietol dotácie športovým klubom vyplatiť zo svojho rozpočtu, Tamajka zmenil plán a mestskí úradníci začali pripravovať zastupiteľstvo už v júli. Požiadavku poslancov na prerokovanie v komisiách však mieni naplniť, a tak sa zrejme čoskoro na webovej stránke mesta objavia pozvánky na ich zasadnutia. Otázne však je, koľko komisií sa v dovolenkovom období zíde tak, aby boli uznášaniaschopné.

Otázka však visí aj nad spravodlivosťou takéhoto protekčného pretláčania záujmov dvoch vybraných športových klubov. Preto Piešťanský týždeň vyzýva predstaviteľov všetkých občianskych združení a športových klubov pôsobiacich na území mesta, aby v rámci zásady rovnakého prístupu, ktorú deklaroval na zastupiteľstve J. Drahovský, a v zmysle platného VZN si čo najskôr podali žiadosti o pridelenie mestských peňazí.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia