Opravu Dopravnej ulice hodili poslanci na krk svojim nástupcom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. júla 2018, 12:00

Roztržka medzi poslancami a mestským úradníkom Petrom Mihálikom. I tak by sa dala nazvať neplánovaná rozprava o plánovaných investíciách na rekonštrukciu školských zariadení, ktorých zriaďovateľom je mesto Piešťany.


Projekt rekonštrukcie Dopravnej ulice najprv zaktualizujú a v 2019 by mohla dostať nový šat. (Autor: pror)

V rámci diskusie k záverečnému účtu mesta poslanci položili vedeniu radnice otázku, z akých finančných prostriedkov ide rekonštruovať Materskú školu na Detvianskej ulici za 180-tisíc eur, keď takéto prostriedky na tento účel v mestskom rozpočte neschválili. A naopak, v investičných zámeroch radnice na tento rok im chýba nimi schválený zámer kompletne vymeniť okná na ZŠ F. E. Scherera na sídlisku Adam Trajan.

Vedúci oddelenia IT a majetkových služieb Peter Mihalik sa bránil, že v rozpočte je síce naplánovaná suma v kapitole školstvo s názvom rekonštrukcia školských budov, ale presnú špecifikáciu, o ktorú budovu ide, táto položka nemá. To však rozčúlilo poslankyňu Ivetu Babičovú: „Ešte v roku 2017 sme prijali uznesenie, ktorým sme zaviazali vedenie radnice naplánovať financie na výmenu okien na ZŠ F. E. Scherera. O škôlke na Detvianskej ulici sme sa nikdy ani nebavili.“

Ako ďalej poslanci vedeniu mesta prízvukovali, z pôvodnej plánovanej sumy stotisíc eur sa táto od úvodu roka postupne navyšovala, napríklad schváleným uznesením Petra Jančoviča o presune peňazí z kapitoly, ktorú si navrhol sekretariát radnice na výrobu periodika Radnica informuje. Rovnako tiež aj uzneseniami, ktoré zasa vynulovali rozpočtové kapitoly na výstavbu parkovísk vo vnútrobloku ulíc Royova-Jánošíkova či vo vnútrobloku na Winterovej ulici. Voči nim sa zdvihol odpor obyvateľov uvedených lokalít.

Spomínané presuny peňazí v uzneseniach vždy obsahovali text, že vyčlenené peniaze sa presunú na výmenu okien na ZŠ F. E. Scherera. „Takéto tvárenie sa pána Mihalika, že o uvedených uzneseniach nevedel, považujem doslova za podlé,“ dodala Babičová.

Začínajúcu slovnú prestrelku ukončil primátor Miloš Tamajka prerušením rokovania a poslancov vyzval na neverejné stretnutie na terase knižnice. Po pár desiatkach minút sa do svojich lavíc poslanci vrátili a Tamajka predniesol návrh uznesenia, ktoré by mohlo dostať pracovný názov „Aj ovca bude celá, aj vlk sýty“.

V investičných zámeroch radnice, o ktorých sa poslanci dozvedeli až na minulotýždňovom zastupiteľstve, figurovala okrem rekonštrukcie škôlky na Detvianskej aj rekonštrukcia Dopravnej ulice podľa desať rokov starého projektu za 350-tisíc eur. V tomto prípade sa na neverejnom balkónovom „kšeftovaní“ poslanci s vedením mesta dohodli, že v tejto položke ostane len 15-tisíc eur na aktualizáciu projektovej dokumentácie tak, aby desať rokov starý projekt rešpektoval požiadavky súčasnej doby a Dopravnú ulicu zahrnú do plánu rekonštrukcie až na rok 2019.

Objem peňazí na rekonštrukciu MŠ Detvianska ponechali a financie vyčlenené na Dopravnú ulicu presunuli na výmenu okien na ZŠ F. E. Scherera, rekonštrukciu Helsinskej ulice a na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie Javorinskej ulice. A v zmysle uvedenej dohody poslanci aj prijali uznesenie.

Na záver dodávame, že v zmysle zákona o samosprávach právomoc rozhodovať o použití finančných prostriedkov patrí výhradne mestskému zastupiteľstvu. K tomu slúži ním schválený rozpočet mesta, a ak chce vedenie radnice zaradiť do rozpočtu investíciu či vytvoriť novú rozpočtovú kapitolu, môže to urobiť jedine návrhom úprav rozpočtu, ktoré musia schváliť poslanci.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava