KOMENTÁR: Bezduchá zábavka sa poslancom vypomstila

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 3. júla 2018, 10:00

Piešťanské mestské zastupiteľstvo bude mať po novom v nasledujúcom volebnom období namiesto dvadsaťjeden len sedemnásť poslancov. Pomaly sa tak kúpeľné mesto v počte poslancov približuje Vrbovému, kde ich je v zastupiteľstve jedenásť. Tento nápad sa na štvrtkovom zastupiteľstve nezrodil na základe vecnej argumentácie, ale len ako vtip Michala Fialu, poslanca z klubu Spoločne pre Piešťany.


Návrh na zníženie počtu poslancov zastupitelia ani len slovom nezdôvodnili. (Autor: pror)

Čo však tomu predchádzalo? V naozaj vážnom bode rokovania, ktorého prerokovanie vyplýva poslancom zo zákona o obecnom zriadení, musia poslanci na celé ďalšie volebné obdobie určiť pred voľbami do obecného či mestského zastupiteľstva počet volebných obvodov a počet poslancov, ktorí budú záujmy občanov zastupovať. Vychádza sa pritom z počtu obyvateľov obce či mesta. Piešťancov je ku dňu 31. mája 2018 presne 28 102, a tak mesto spadá do kategórie, v ktorej podľa zákona môžu mať 15 až 25 poslancov.

Mestskí úradníci pripravili materiál, ktorý pred zastupiteľstvom prerokovali mestské komisie i mestská rada. Odobrený bol nezmenený počet poslancov dvadsaťjeden. Aj preto viac menej každý očakával, že vo štvrtok 28. júna tento návrh poslanci odobria bez zásadných pripomienok.

Prvý diskusný príspevok k tomuto bodu rokovania vzišiel od poslanca za KDH Mariána Urbánka a znel nasledovne: „Už dvadsať rokov čakám na zastupiteľstvo, ktoré povýši zodpovednosť nad stádovitosť a zúži počet poslancov. A preto navrhujem v novom volebnom období počet poslancov mestského zastupiteľstva pätnásť, pričom v prvom volebnom obvode by ich bolo osem a v druhom sedem.“

Nato sa do diskusie prihlásil Michal Hynek a bez akéhokoľvek zdôvodnenia svojho nápadu len holou vetou navrhol počet poslancov devätnásť. Tento nápad však už spustil medzi poslancami pomerne hlučnú zábavu, a tak sa do diskusie prihlásil Michal Fiala (SpP) so slovami: „Keď už sa tu takto licituje s poslancami, ja navrhujem počet poslancov sedemnásť.“

Samozrejme, aj tento nápad odznel bez akéhokoľvek zdôvodnenia, čo Fialu k takémuto počtu poslancov vlastne priviedlo. Zato však spôsobil ešte väčšie úsmevy a smiech jeho kolegov. Ale keďže rokovací poriadok je pre primátora nekompromisný, tak aj napriek návrhom uznesenia predkladaných zábavne a s úsmevom musel dať o všetkých troch, tak ako odzneli, postupne hlasovať.

Urbánkov návrh poslanci s prevahou zamietavých hlasov zmietli zo stola. Vážnosť situácie naznačilo hlasovanie za návrh Hyneka, ktorý len tesne unikol schváleniu. Avšak keď sa rozsvietila hlasovacia tabuľa pri hlasovaní za návrh Fialu, rokovacia sála stíchla a poslanci zmrzli pri pohľade na výsledok svojho hlasovania. Chvíľku neveriacky mĺkvo na tabulu civeli, nakoľko ten v podstate vtipný návrh svojho kolegu v plnej serióznosti schválili.

A tak sa stalo realitou to, čomu dovtedy neveril nik. Poslanci brali návrhy len s úsmevom, veď aj Urbánek podľa jeho vyjadrení ani nepredpokladal, že návrh na 15 poslancov bude schválený. Lenže v novom volebnom období bude v piešťanskom mestskom zastupiteľstve sedieť iba sedemnásť poslancov, čo je len o päť viac ako v neďalekom šesťtisícovom mestečku Vrbové. Navyše, poslanci si sami sebe zvýšili konkurenciu a vôbec nemajú isté, že sa po voľbách do lavíc všetci vrátia.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela