Dobré ráno, Piešťany!

  • Nezaradené
  • 29. júna 2018, 08:00

Dnes je piatok 29. júna. Tento deň je Medzinárodným dňom Dunaja. Meniny má Peter, Pavol, Petra.

piestany ilustracne foto
Dobré ráno, Piešťany! (Autor: am)

Mužské meno Peter má grécky pôvod a význam mena je „pevný ako skala“. Nositeľov tohto mena oslovujeme Peťo, Peťko, Petrík. Mužské meno Pavol má latinský pôvod a význam mena je „malý, skromný“. Pavlov oslovujeme Pali, Palino, Paľko. Meno Petra je ženskou podobou mena Peter. Nositeľky tohto mena oslovujeme Peťa, Peťka. Uvedené mená sú na Slovensku bežne zaužívané, aj keď v súčasnosti nie sú až také populárne ako v minulosti a prevažne sú zdedené.

Peter a Pavol majú spoločné iba jedno – oslavujú svoje meniny v predposledný júnový deň. Inak sú to úplne rozdielne osobnosti. Dominantnými vlastnosťami Petrov sú intuícia, dynamizmus, reaktívnosť a citlivosť. Pri osobnostnom hodnotení sú vykreslení ako ľudia, ktorí majú srdce. V citovom živote sú neskrotní. Majú veľmi silnú zmyselnosť a za ľahostajnou tvárou skrývajú nepriznané labužníctvo. Petrovia sa veľmi páčia ženám, sú zvodní a šarmantní. Podľa povahy by mali byť nevyčerpateľní a vytrvalí, so silnou emotívnosťou a troškou pojašenosti. Petrovia by mali v živote pracovať duševne, pretože na fyzickú prácu nie sú stavaní. Uplatnia sa ako herci, podnikatelia, spisovatelia alebo novinári. Majú šťastie po celý život, obzvlášť v jeho druhej polovici. Keďže sú fatalisti, zvyknú voliť vyčkávaciu taktiku. Petrovia majú obľúbené farby fialovú a červenú, ochranné rastliny horčicu a rozmarín, ochranné kamene jaspis a diamant.

Známe osobnosti s menom Peter: sv. Peter – apoštol, Peter Nagy – spevák a fotograf, Peter Lipa – džezový spevák, Peter Cmorik – spevák

 

Pavlovia sú tí, ktorí víťazia. Vynikajú emotívnosťou, spoločenskosťou, citlivosťou a mravnosťou. Pri zasiahnutí Amorovým šípom sú nežní a láskyplní, ale majú v sebe istú neoblomnosť, ktorá im to v živote rozhodne neuľahčuje. Láska je v ich prípade zložitá. Náramne trpia, ak ich niekto zradí. V zmyselnosti sa často vydávajú za výhradne duchovne založených ľudí, zatiaľ čo s nimi šijú všetci čerti. Prechovávajú v sebe nedôveru voči žene, čo sa navonok prejavuje akousi neotesanosťou. Obľubujú klasické štúdium, ale je im blízka aj matematika a cudzie jazyky. Mohli by byť z nich dobrí technici, právnici, politici či hovorcovia. Pavlovia sú strhujúci ľudia, ktorí si dokážu hravo získať sympatie a náklonnosť ľudí. Ich mamy a partnerky musia byť však trpezlivé, lebo sú to rodinní tyrani. Pavlovia majú obľúbené farby fialovú a modrú, ochranné rastliny žihľavu a slez, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Známe osobnosti s menom Pavol: sv. Pavol – apoštol, Pavol Jozef Šafárik (1795 – 1861) – spisovateľ, Pavol Hammel – spevák a hudobník, Pavol Habera – spevák

V psom kalendári oslavuje meniny Lima, Pedro, Rocky, Roky, Rolo.

 

Hudobný kalendár

1917 – narodil sa Josef Kainar (Přerov), básnik a textár. Študoval češtinu a francúzštinu na Karlovej univerzite v Prahe, pracoval ako dramaturg v Divadle satiry. Už v roku 1940 vyšla jeho prvá zbierka Příběhy a menší básně. Ako textár začínal textovaním amerických swingových skladieb. Po druhej svetovej vojne spolupracoval s rozhlasom, filmom aj divadlom. Od roku 1947 sa už venoval iba literatúre. Zaoberal sa aj hudbou, hral na klavír, gitaru a husle. Piesne s jeho textami spievali skupiny Flamengo, Michal Prokop a Framus Five, Eva Olmerová, Jiří Suchý, Waldemar Matuška aj Vladimír Mišík so skupinou ETC. Z Kainarovho pera je text známeho hitu Stříhali dohola malého chlapečka, ktorý nahral Vladimír Mišík.  Josef Kainar zomrel 16. novembra 1971 v Dobříši vo veku 54 rokov.

1936 – narodil sa Leonard Lee, americký rhythm & bluesový spevák. Spolu so Shirley Goodman vytvorili v New Orleans v roku 1952 vokálnu dvojicu Shirley & Lee, v tom roku aj nahrali prvé piesne pre spoločnosť Aladdin. Populárni boli hlavne v druhej polovici 50. rokov. Prvú pieseň Let The Good Times Roll mali v americkej hitparáde v septembri 1956. Leonard Lee zomrel 23. októbra 1976 vo veku 40 rokov. Po jeho úmrtí pokračovala Shirley Goodman v speváckej dráhe vo formácii Shirley & Company.

1943 – narodila sa Little Eva (vlastným menom Eva Narcissus Boyd, Belhaven, North Carolina, USA), speváčka. K spevu sa dostala náhodou, bola opatrovateľkou detí v rodine úspešných autorov piesní, Gerryho Goffina a Carol Kingovej. Keď zložili v máji 1962 novú pieseň The Loco-Motion, ponúkli jej naspievať demosnímku. Vypočul si ju producent Don Kirshner a skladbu vydali na značke Dimesion. Stala sa hitom a v auguste 1962 viedla americký rebríček. Little Eva bola úspešná v prvej polovici 60. rokov, v hitparáde mala štyri piesne. V roku 1988 vyšla hitová kompilácia The Best Of Little Eva. Zomrela 10. apríla 2003 v americkom Kinston vo veku 59 rokov.

1948 – narodili sa Lincoln a Dervin Gordon, dvojčatá (Jamajka). Na začiatku 60. rokov sa presťahovali sa do Londýna, v roku 1966 prišli do skupiny Equals. Lincoln hral gitaru, Dervin bol sólovým spevákom. Formáciu Equals založil rok predtým v Londýne gitarista a spevák Eddy Grant. Bola to jedna z prvých anglických skupín, v ktorej sa zišli muzikanti svetlej aj tmavej pleti. Dvaja boli domáci Londýnčania, dvaja z Jamajky a jeden z Britskej Guajany. Tomuto zloženiu odpovedal aj štýl hudby, ktorý bol zmesou rokenrolu, ska, popu a soulu. V decembri 1967 vydali prvú LP platňu Equals Explosion. Známymi sa stali hlavne vďaka skladbe Baby Come Back, ktorá sa stala veľkým hitom doma na britských ostrovoch aj v Európe a v júli 1968 viedla anglický rebríček. V hitparáde mali šesť skladieb, vydali dva albumy. V roku 1972 odišiel zo skupiny na sólovú dráhu Eddy Grant a ich popularita tým značne poklesla. Rozišli sa v roku 1979.

https://youtu.be/5q3ALvb16EE

1948 – narodil sa Ian Paice (Nottingham, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Deep Purple. Mal pätnásť, keď sadol prvýkrát za bicie, začínal ako bubeník v otcovom tanečnom orchestri, prvou skupinou bola Georgie & The Rave-Ons. Hardrocková formácia Deep Purple vznikla vo februári 1968. V máji 1968 vydali prvý album Shades Of Deep Purple. V auguste 1970 vydali album Deep Purple In Rock a v októbri 1970 mali v hitparáde singel Black Night. Úspešné boli albumy Fireball z júla 1971 a Machine Head v máji 1972, oba sa dostali na prvé miesto v rebríčku. S jednou prestávkou sú na hudobnej scéne dodnes. V singlovej hitparáde mali päť skladieb. Na svojom konte majú dvadsať štúdiových albumov, najnovší Infinite vydali v apríli 2017, pred ním vyšiel v apríli 2013 devätnásty štúdiový album Now What.

1951 – narodil sa Pavel Zajaček (Plavecký Štvrtok), aranžér, skladateľ a dirigent. V rokoch 1968 až 1974 študoval na konzervatóriu v Žiline. V roku 1972 založil skupinu Za-ja-ce. Od roku 1976 pôsobil pri Tanečnom orchestri československého rozhlasu v Bratislave. Od roku 1977 účinkoval aj vo VV Systéme Vlada Valoviča. V rokoch 1987 až 1991 študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Patrí medzi úspešných autorov a aranžérov. V roku 1978 vyšla LP platňa Príma tip. S jeho orchestrom nahrávali viacerí slovenskí speváci stredného prúdu.

1953 – narodil sa Colin Hay (Kilwinning, Škótsko), spevák skupiny Men at Work. Keď mal štrnásť, presťahovala sa rodina do Austrálie. Táto rocková formácia vznikla v roku 1979 v austrálskom St. Kilda. V decembri 1981 vydali debutový album Business as Usual. Už ten prvý bol veľmi úspešný a dostal sa na prvé miesto rebríčkov albumov v Anglicku aj USA. V apríli 1982 mali v hitparáde prvú skladbu Who Can It Be Now?. Úspech im priniesla skladba Down Under, vydaná na singli v decembri 1982, ktorá viedla hitparády v Anglicku aj Spojených štátoch. Vo februári 1983 dostali cenu Grammy ako najlepšia nová skupina. Rozišli sa v závere roka 1985, nahrali tri štúdiové albumy, do diskografie patrí aj jeden live album. V singlovej hitparáde mali šesť skladieb, hitmi boli aj piesne Overkill a It’s A Mistake. V roku 1996 obnovili účinkovanie, skončili v roku 2002.

1978 – narodila sa Nicole Scherzinger (rodená Nicole Prescovia Elikolani Valiente, Honolulu, Hawai), speváčka skupiny Pussycat Dolls. Túto dievčenskú formáciu založila pôvodne ako tanečnú skupinu v roku 1995 v Los Angeles choreografka Robin Antin. Postupne si získali popularitu, vystúpila s nimi Gwen Stefani aj Christina Aquilera. V roku 2003 sa zmenili na hudobnú formáciu. V septembri 2005 vydali debutový album PCD, čo je vlastne skratka ich názvu Pussycat Dolls. Jeho svetový predaj prevýšil sedem miliónov nosičov. Štyri piesne z neho,  Don’t Cha, Stickwitu, Beep a Buttons sa stali hitmi. V septembri 2008 vydali druhý album Doll Domination, dostal sa zhodne na štvrté miesto v rebríčku albumov doma aj na Britských ostrovoch. Rozišli sa v roku 2010. Nicol vydala dva sólové albumy, Killer Love v marci 2011 a Big Fat Lie v októbri 2014.

 

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň POD KOLONÁDOU, Winterova 14, 92101 Piešťany 18:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých

Služba: MUDr. Viliam Šimo

Náhradný: MUDr. Jarmila Muržicová

Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast

Služba: MUDr. Ľuboš Černohorský

Náhradný: MUDr. Mária Trebichavská

Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

 

Podujatia, akcie:

KINO FONTÁNA

o 17.30 a 20.00 h

Som sexy

Bláznivá romantická komédia v hlavnej úlohe s Amy Shumer. Tá hrá úplne obyčajnú ženu, ktorá po údere do hlavy začne samu seba vidieť a vnímať ako super kočku. A tiež sa podľa toho začne správať. Začne flirtovať, chce novú prácu a nebojí sa byť ľahko vyzývavá voči šéfovi. Má to však jeden háčik. V skutočnosti sa nič nezmenilo a ona je jediná, kto sa ako luxusná kosť vidí. Slovenská premiéra.

USA-2018, MP 12, české titulky, 120 min.

Vstupné: 5 €

 

Hudobný pavilón

o 14.55 h

Dychfest Združenia dychových hudieb Slovenska

Medzinárodný festival detských a mládežníckych dychových orchestrov

 

Foyer MSKS  

4.-30. 6.

Filmové plagáty

Výstava

 

Galéria Fontána

  1. 6. – 8. 7.

Vladimír Pavlík

Humor v obrazoch

 

DOM UMENIA

Výstavy:

  1. 6. – 1. 7. 63. mfP

Výstavná sieň

Majster slovenskej drámy

Stodolova dramatika na slovenských javiskách – dokumentárna výstava

Realizované v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava.

 

  1. 6. – 1. 7. 63. mfP

Galéria

Fenomén Bednárik

Dokumentárna výstava venovaná nedožitým 70. narodeninám režiséra

Realizované v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava.

 

  1. 6. – 31. 8. 63. mfP

Vstupy do veľkej sály

Posolstvo krásy

Katarína Krajčovičová

Výstava fotografií

 

Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU

Maľba – akryl

 

Stála expozícia

Prízemie DU

GALÉRIA Alojz Majerník

 

Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

 

ELEKTRÁRŇA

Ut. – Pi., 8.00 – 12.00 h

VZDELÁVANIE PRE ZÁKLADNÉ A STREDNÉ ŠKOLY

Elektrárňa Piešťany ponúka študentom ZŠ a SŠ vzdelávacie programy v oblasti ekológie, trvaloudržateľného rozvoja, využívania prírodných zdrojov a energií, popularizácie fyziky a prírodných vied. Podrobnú ponuku vzdelávacích programov nájdete na www.elektrarnapiestany.sk/vzdelavanie.

 

Ut. – Pi., 14.00 – 17.00 h

SAD – JÚLIA ZELENÁ

Výstava

Odevná výtvarníčka Júlia Zelena, ktorá žije a tvorí v Košiciach, vstupuje na odevnú a výtvarnú scénu v prvej polovici 90. rokov (1994). Výstava SAD obsahuje výber z malieb, do ktorých prenáša záznamy z ciest, putovanie po krajinách. Diela v sebe nesú statický pokoj, symetriu, obrazové a asociačné bohatstvo, podnecujúce k meditácii a premýšľaniu.

Výstava je dostupná pre verejnosť do 6. 7. 2018.

Vstup voľný

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel