Rybáriková titul v Birminghame nezískala, finále vyhrala Kvitová

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková nedotiahla do víťazného konca svoje snaženie na turnaji WTA Premier Birmingham Classic na tráve v britskom Birminghame (dotácia 936 128 eur). V nedeľňajšom finálovom stretnutí Rybáriková podľahla za 126 minút 6:4, 1:6, 2:6 nasadenej štvorke Češke Petre Kvitovej, ktorá obhájila minuloročný celkový triumf na tomto podujatí.

rybarikova
Piešťanská tenistka vo finále podľahla Češke Kvitovej. © WTA

Češka pripíše do rebríčka 470 bodov a na konto jej pribudne 146 200 amerických dolárov pred zdanením, zdolanú Slovensku poteší 77 850 amerických dolárov a 305 bodov. Po nedeľňajšej prehre má Rybáriková vo finálových zápasoch na okruhu WTA bilanciu 4 víťazstvá a 4 prehry. V najnovšom vydaní rebríčka WTA Rybáriková zostane na 19. priečke, Kvitovej bude aj naďalej patriť 8. miesto.

Dvojnásobná wimbledonská víťazka Kvitová má naďalej stopercentnú úspešnosť v tohtoročných finálových stretnutiach na okruhu WTA. Dokázala zvíťaziť aj v piatom prípade, ked pred Birminghamom získala trofej na harde v ruskom Petrohrade aj v katarskej Dauhe, v máji dominovala na antukových turnajoch v Prahe a Madride. Celkovo si v kariére vybojovala už 25 singlových titulov na turnajoch WTA. Zároveň je tohtoročnou líderkou v počte víťazných stretnutí na ženskom okruhu (37).

Hneď v tretej hre úvodného setu sa Rybárikovej podarilo čistou hrou prelomiť podanie súperky. V šiestej hre dokázala Slovenka odvrátiť štyri brejkbaly, piaty však Kvitová premenila a vyrovnala na 3:3. Rybáriková kontrovala druhýkrát v sete čistou hrou na príjme. Za stavu 5:4 odvrátila slovenská tenistka pri svojom tenise ďalší brejkbal, následne využila prvý setbal a viedla 1:0 na sety. Úvod druhého setu patril českej tenistke, ktorá sa po potvrdení brejku dostala do vedenia 3:0. Za stavu 4:1 prelomila Kvitová druhýkrát v sete podanie súperky a v ďalšej hre pri svojom podaní premenila prvý setbal na 6:1. Aj začiatok tretieho dejstva zastihol v lepšom rozpoložení českú tenistku. Dostala sa do vedenia 3:0, za stavu 5:1 odvrátila Slovenka pri svojom podaní prvý mečbal, ale fyzicky už nemala na dlhšie pokračovanie. Ďalšia hra už rozhodla o víťazke stretnutia, Kvitová využila druhý mečbal a zvíťazila v rozhodujúcom dejstve 6:2.

„Bol to vynikajúci zápas, gratulujem Petre k víťazstvu. Je skvelou hráčkou a ešte lepším človekom. Budem jej držať palce vo Wimbledone. Prvý set bol z mojej strany dobrý, Petra urobila zopár ľahkých chýb. V ďalšom priebehu som sa nemohla spoľahnúť na svoj servis a neskôr som už nenašla dostatok síl na obrat. Ďakujem divákom za podporu, vždy sa do Birminghamu rada vraciam. Keby mi niekto na začiatku týždňa povedal, že budem vo finále, zasmiala by som sa. Najmä, keď som videla, že ma v prvom kole čaká Karolína Plíšková. Po prvom víťazstve som začala veriť, že by sa mi tu mohlo dariť aj naďalej. Momentálne odchádzame s trénerom a fyzioterapeutom na turnaj do Eastbourne, tam sa rozhodneme ako ďalej. Som si však istá, že do Birminghamu sa budúci rok s určitosťou vrátim,“ povedala Magdaléna Rybáriková v prvom pozápasovom interview priamo na kurte.

„Som šťastná. Chcem zablahoželať Magde za výkony a dobre odvedenú prácu na celom turnaji. Bola by som rada, keby sme sa stretli aj vo finále grandslamového turmaja. Som rada, že prišli diváci a dali prednosť tenisu pred zápasom Anglicka na majstrovstvách sveta. Samozrejme, chcem sa poďakovať svojmu trénerovi Jiřímu Vaněkovi aj kondičnému trénerovi Davidovi Vydrovi. Je to skvelý turnaj a verím, že o rok sa vrátim,“ uviedla Petra Kvitová v prvej televíznej reakcii.

Dvadsatdevätročná Rybáriková (19. v rebríčku WTA) a o rok mladšia Kvitová (8.) odohrali svoj siedmy vzájomný zápas, druhý na okruhu WTA. Kvitová si pripísala šieste víťazstvo. V jedinom vzájomnom dueli na okruhu WTA pred Birminghamom 2018 zvíťazila česká tenistka, ked v roku 2014 triumfovala vo finále turnaja v americkom New Havene 6:4, 6:2. Zvyšné stretnutia odohrali na turnajoch ITF, trikrát na seba narazili vo finále, v jednom prípade dokázala triumfovať Rybáriková.

Dlhoročná fedcupová reprezentantka Slovenska Rybáriková v 1. kole turnaja v Birminghame vyradila nasadenú trojku z Česka Karolínu Plíškovú hladko 6:2, 6:3, v 2. kole musela otáčať z 0:1 na sety proti Francúzke Kristine Mladenovicovej, aby napokon zvíťazila 3:6, 6:2, 6:1. Vo štvrťfinále ju nezastavila ani Slovinka Dalila Jakupovicová (6:2, 6:4), následne si v semifinále poradila s ďalšou českou reprezentantkou Barborou Strýcovou (7:6 (1), 6:4). Majsterka sveta za sezónu 2011 Kvitová nestratila cestou do finále ani jeden set. Postupne si poradila s domácou Johannou Kontovou (6:3, 6:4), Austrálčankou s ruskými koreňmi Dariou Gavrilovovou (6:2, 6:2), Nemkou Juliou Görgesovou (6:1, 6:4) a v semifinále ju nezastavila ani Rumunka Mihaela Buzarnescová (6:3, 6:2).

Zverenkyňa Petra Hubera Rybáriková nedokázala zopakovať v Birminghame celkový triumf z roku 2009, vtedy zvíťazila vo finálovom stretnutí nad Číňankou Na Li 6:0, 7:6 (2) a získala prvý kariérny titul na okruhu WTA. Podujatie patrí od roku 2014 medzi turnaje vyššej kategórie Premier. V sezóne 2013 sa tam dostala až do semifinále, v ktorom podľahla Chorvátke Donne Vekičovej. Tá vo finálovom stretnutí potom nestačila na ďalšiu Slovenku Danielu Hantuchovú. Minulý rok v Birminghame absentovala – po dvoch operáciách z leta 2016 sa len postupne prepracúvala na niekdajšie pozície. Po nedeľňajšej prehre má celkovú bilanciu na tomto turnaji 21 víťazstiev a 6 prehier.

Tenistka roka 2017 v SR Rybáriková sa v tejto sezóne prvýkrát predstavila vo finále turnaja WTA. Jej tohtoročným maximom bola štvrťfinálová účasť v mexickom Monterrey. Na oboch doterajších grandslamových turnajoch si zlepšila kariérne maximum. Na Australian Open postúpila medzi najlepšiu šestnástku a na antukovom Roland Garros sa dostala premiérovo do 3. kola. V minulom roku dosiahla na trávnatom povrchu svoj životný úspech, ked sa dostala vo Wimbledone až do semifinále.

Výsledok stretnutia nedeľňajšieho finále dvojhry na tenisovom turnaji WTA Premier Birmingham Classic v britskom Birminghame (dotácia 936 128 eur, tráva):

Dvojhra – finále:
Petra Kvitová (ČR-4) – Magdaléna Rybáriková (SR) 4:6, 6:1, 6:2 za 126 minút

Rybáriková vo finále dvojhry na okruhu WTA (8):
Tituly (4): Washington 2012 a 2013, Memphis 2011 a Birmingham 2009
Prehry vo finále (4): Birmingham 2018, Linz 2017, New Haven 2014, Kuang-cou 2011

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj