Po stopách hudobného génia Haydna

Na nedávnom slávnostnom otvorení piešťanského hudobného festivalu zazneli tiež skladby velikána klasickej hudby Josepha Haydna. Rakúsky hudobný skladateľ rozšíril vtedajší orchester o nové nástroje a objavil tak jeho nové možnosti. Aj preto je považovaný za „otca symfónie a sláčikového kvarteta“. Cieľom dnešného tipu na výlet je dolnorakúske mesto Eisenstadt, kde viac ako štyri desaťročia pôsobil.

tip na vylet einsenstadt
Centru mesta dominuje zámok, v ktorom je múzeum i sídlo krajinskej vlády. (Autor: gak)

Hoci sa v tomto malebnom „mestečku“ (zhruba 13-tisícové mesto je sídlom vlády Spolkovej krajiny Burgenland) stretnete s Haydnom na každom kroku ako s Mozartom vo Viedni či Salzburgu, nebude naše putovanie len o hudbe. „Železné mesto“ je totiž spojené aj s inou veľkou osobnosťou našich dejín, ktorá zanechala výraznú stopu i v našom regióne.

Štedrý donátor a zakladateľ rodu

Hovoríme o Mikulášovi Esterházim, uhorskom šľachticovi, ktorý sa narodil v Galante, no pre náboženské nezhody sa vzdal dedičného sídla v prospech zvyšku rodiny a usídlil sa práve v Eisenstadte, kde založil novú fraknóovskú vetvu šľachtického rodu. Oddaný Habsburgovcom sa vypracoval až na uhorského palatína a jeho úlohou bolo chrániť Uhorsko pred nájazdmi Turkov.

V čase, keď medzi obomi monarchiami vládlo krehké prímerie, udiala sa v auguste 1652 pri Veľkých Vozokanoch malá potýčka medzi lúpežnými Turkami uhorskými vojakmi, pri ktorej zahynuli nielen významní tureckí bojovníci a hodnostári, ale tiež štyria príslušníci Esterháziovcov – bratranci. Jedným z nich bol aj Mikulášov syn Ladislav. S veľkými poctami boli pochovaní v krypte Katedrály Jána Krstiteľa v Trnave, ktorej výstavbu financoval práve Mikuláš Esterházi, a jeho meno sa v zlate skvie na priečelí tohto chrámu.

tip na vylet einsenstadt
Výjav z bitky pri Veľkých Vozokanoch. Tento pozlátený strieborný podnos je zlomkom množstva cenností, ktoré môžete na zámku vidieť.

Dominuje zámok

Mikuláš Esterházi dostal do držby panstvo mesto Eisenstadt a neďaleký hrad Forchtenstein (maďarsky Fraknó) v roku 1622. Samotný Eisenstadt sa stal od roku 1648 slobodným kráľovským mestom, no vplyv Esterháziovcov sa podpísal na jeho dnešnej historickej podobe. Centru s meštianskymi domami a kostolmi dominuje zámok s rozsiahlym parkom, ktorý vznikol prestavbou starého gotického hradu z čias Mikulášovho syna Pavla I. Na výstavbe nového barokového zámku sa podieľali významní remeselníci a talianski stavební majstri, ktorí pracovali vo Viedni aj pre samotného cisára.

tip na vylet einsenstadt
V parku nájdete aj túto majestátnu budovu rozária.

V roku 1687 cisár Leopold povýšil Pavla I. do kniežacieho stavu a ten na počesť svojho vzostupu nechal vyzdobiť južnú fasádu, vnútorný dvor aj miestnosti politicko-genealogickými výjavmi. Jeho významným počinom však predovšetkým bolo vybudovanie veľkej sály (dnes Haydnova sála), ktorej fresky vyobrazujúce Amora a Psyché sa zachovali dodnes. Koncom 18. storočia prešiel zámok klasicistickými úpravami a takto ho dnes môžeme obdivovať. Neskôr zmenil podobu z barokového na anglický aj park. Dnes v ňom môžeme obdivovať veľké rozárium či antický chrám, no pre turistov je tiež lákadlom verejné kúpalisko s toboganom. Takže v horúcich dňoch sa po prechádzke môžete aj schladiť.

Stároční mecenáši hudby

Joseph Haydn pôsobil v službách Esterháziovcov ako kapelník a vedúci zboru od roku 1761. Vďaka dobrým pracovným podmienkam na kniežacom dvore mohol naplno rozvinúť svoje tvorivé schopnosti, čoho dôkazom je skomponovanie viac ako tisíc hudobných diel. Niektoré z nich môžete počuť vo viacerých sálach prízemia zámku, kde je Haydnovi venovaná moderne ladená expozícia.

tip na vylet einsenstadt
V zámockej koncertnej sále znie Haydnova hudba aj v súčasnosti, najčastejšie v septembri počas festivalu.

Rovnako môžete Haydna počuť aj v jeho múzeu na Haydngaase, v dome, kde žil a pracoval počas svojho pobytu v Eisenstadte a zložiť mu poklonu v jeho mauzóleu v Haydnkirche, kam boli prevezené jeho pozostatky z Viedne, kde 31. mája 1809 zomrel.

tip na vylet einsenstadt
Hudobný velikán Joseph Haydn.

Haydn bol prvý, no nie jediný hudobný velikán, ktorý na esterháziovskom zámku pôsobil. Jeho nástupcom bol Johann Nepomuk Hummel a po ňom tiež velikáni Ludwig van Beethoven – Haydnov žiak – či Franz Liszt.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava