Nablýskané veterány opäť v Piešťanoch

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. júna 2018, 14:42

Kúpeľné mesto opäť zaplnili historické vozidlá. Kým koncom minulého týždňa mohli obyvatelia i turisti obdivovať krásy elegantných strojov v rámci podujatia Zlaté stuhy 2018, v piatok 15. júna sa v Piešťanoch na niekoľko hodín pristavili vodiči, ktorí svoje „starinky“ šoférovali súťažne až z Prahy.


Po Winterovej ulici opäť jazdili nádherné vozidlá. (Autor: am)

Pretek historických vozidiel s názvom 1000 mil československých obnovil Veteran Car Club Praha pred šiestimi rokmi. V rokoch 1933, 1934 a 1935 pritom táto súťaž patrila k najväčším legendám automobilového športu. Jazdilo sa za plnej premávky dvakrát z Prahy do Bratislavy a späť. Absolútne najrýchlejším bol víťaz druhého ročníku Jindřich Knapp, ktorý 1600 kilometrovú trasu bez odpočinku zvládol s priemernou rýchlosťou 104 kilometrov za hodinu.

Obnovené podujatie sa koná od roku 2013, kedy súťaž oslavovala 80. výročie vzniku. Jazdí sa na trase Praha – Bratislava – Praha, pričom táto rallye je určená pre vozidlá vyrobené do roku 1939. V špeciálnej kategórii je obmedzený počet účastníkov s vozidlom vyrobeným do roku 1960.

Tento rok motoristi štartovali vo štvrtok 14. júna v Prahe, pričom už podvečer dorazili do Bratislavy. Do Piešťan zavítali v rámci slovenskej časti preteku v piatok 15. júna v poludňajších hodinách. Pred Zuckmann Villou dostali prejazdovú pečiatku a zaparkovali svoje tátoše na Kúpeľnom ostrove pred Hotelom Thermia, kde sa aj naobedovali.

Z Piešťan sa neskôr vrátili cez Pezinskú babu späť do Bratislavy, pričom v sobotu sa vydajú na poslednú etapu, Bratislava – Praha. Tam sa na záver podujatia uskutoční aj vyhlásenie výsledkov preteku. Víťazi v každej zo siedmich kategórií, ktoré sú rozdelené podľa veku vozidla a kubatúry, budú odmenení, rovnako tak bude vyhlásený i celkový víťaz preteku, ktorý získa putovný pohár. Hodnotený bude najlepší čas s ohľadom na prejazdové kontroly, skryté kontroly, dodržanie stanovených časov odpočinku a výjazdov.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel