V Piešťanoch o majstra Slovenska mestských líg

  • Šport / Kolky
  • 31. mája 2018, 10:23
  • Autor:šg

Počas prvého júnového víkendu sa na štvordráhovej kolkárni v Piešťanoch uskutočnia majstrovstvá Slovenska mestských líg v kolkoch. V histórii samostatného Slovenska je to už 16. finále. To prvé sa uskutočnilo v roku 2003 v Trstenej.

Len málokto však vie, že všetko sa začalo v Piešťanoch, kde pred 34 rokmi vznikla prvá mestská liga a o päť rokov neskôr, ešte počas existencie spoločného štátu Čechov a Slovákov, bojovali neregistrovaní kolkári prvý raz o celoslovenské prvenstvo. Dejiskom slovenského finále vtedajšieho Pohára SOR bola Rimavská Sobota a v konkurencii víťazov štyroch vtedajších krajov ich vyhrali muži Tesly Piešťany a ženy Priemstavu Bratislava.
Mestskú kolkársku ligu v Piešťanoch založil v roku 1984 Štefan Gregorička a funguje doteraz. „V prvých rokoch mi pomáhal s evidovaním výsledkov dnes už nebohý kolkár Štefan Morgenstein. Vtedy ešte neboli počítače, preto sa výsledky museli pracne vpisovať do tabuliek,“ zaspomínal Š. Gregorička.
V prvom roku hralo mestskú ligu turnajovým spôsobom na 60 hodov osem štvorčlenných mužstiev a prvým majstrom sa stala Tesla. Tá dominovala aj v ďalších ročníkoch. V roku 1989 hralo až 17 tímov, preto sa súťaž rozdelila na prvú a druhú ligu.
„V Tesle sme mali tri družstvá, takže na prvé majstrovstvá Slovenska šesťčlenných družstiev sme nemali problém vybrať to najlepšie. V tom čase boli takéto súťaže pod patronátom ROH a hrali ich výlučne neregistrovaní kolkári a kolkárky. Na rozdiel od súčasnosti sa vtedy hralo iným systémom a postúpiť do celoslovenského finále nebolo vôbec jednoduché,“ konštatoval zakladateľ ligy.
Z mestskej ligy sa postupovalo na majstrovstvá okresu, odtiaľ na kraj, kde hralo jedenásť okresných majstrov. Majstri štyroch krajov sa stretli v celoslovenskom finále Pohára SOR. To sa hralo v roku 1989 v Rimavskej Sobote. Tesla tam ovládla súťaž mužov, keď v dvojdňovom zápolení zvalila 2677 kolkov. Na ďalších miestach skončili Hutné stavby Košice (2596), VÚZ Bratislava (2577) a Poľana Lučenec (2494).
Súťaž jednotlivcov vyhral Alojz Raška z Tesly výkonom 491 zvalených kolkov. Okrem neho sa na zisku titulu podieľali Silvester Klčo, Štefan Gregorička, Rudolf Švec, Dušan Slamka, Ľuboš Poláčik a Milan Spišský. „Malo sa hrať aj o majstra ČSSR, no prišla Nežná revolúcia a z bojov o federálny titul nebolo nič,“ dodal priamy účastník zápasov Š. Gregorička.
Na ďalšie súboje o majstrov Slovenska si museli neregistrovaní kolkári počkať do roku 2003. O obnovenie súťaže sa zaslúžil Jozef Fábry z Trstenej, ktorý bol vtedy členom komisie pre mládež Slovenského kolkárskeho zväzu.
„Majstrovstvá sa hrajú od začiatku na sto hodov združených a najviac titulov majstra Slovenska – päť – doteraz získali kolkári ZF SACHS Trnava. Dvakrát sa tešili zo zisku trofeje hráči VIGA Hlohovec a raz aj piešťanské družstvá – Dompek v roku 2007 a Povodie Váhu v roku 2010,“ prezradil nám Slavko Šarmír, jeden zo spoluorganizátorov tohtoročného šampionátu v Piešťanoch.
Ten stál v roku 2010 pri zrode spoločných majstrovstiev Česka a Slovenska. „Oslovil som českú stranu, ktorá súhlasila, a odvtedy sa stretajú dve najlepšie družstvá z národných majstrovstiev striedavo v Česku a na Slovensku. Štyri družstvá stihnú súťaž na 120 hodov združených za jeden deň. Slovákom sa zatiaľ darí, pretože z ôsmich doterajších ročníkov vyhrali sedem,“ dodal S. Šarmír.
Je potešiteľné, že prvým spoločným majstrom sa výkonom 2080 zvalených kolkov stalo v roku 2010 Povodie Váhu Piešťany pred českým majstrom z Blanska (2044), SACHS-om Trnava (2010) a Karlovými Varmi (1962). Prvý spoločný majster hral v zostave: Milan Kubrický, Róbert Krajčík, Alojz Raška, Anton Valovič a Vladimír Matuška. Súťaž jednotlivcov vyhral v Blansku Trnavčan Váry pred Piešťancami Kubrickým a Krajčíkom.
Dodajme, že tohtoročný šampionát sa začne v sobotu 2. júna kvalifikáciou, v ktorej sa predstavia aj piešťanské družstvá Povodie Váhu a Mix Tatiana. V nedeľu zabojuje o majstra Slovenska osem najlepších tímov z kvalifikácie. Po oba dni sa začína o ôsmej hodine.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav