Urýchľovač častíc priláka mladých vedcov do Piešťan

  • Spravodajstvo
  • 29. mája 2018, 17:04
  • Autor:Daniela Serišová

Priestory bývalej piešťanskej Tesly prebudoval Fyzikálny ústav Slovenskej akadémie vied na svoje nové laboratóriá. Umiestnil v nich urýchľovač tandemového typu, ktorý umožní vedcom venovať sa štúdiu jadrových reakcií pri nízkych energiách. Tie sú zaujímavé najmä pre astrofyzikov, ktorí skúmajú reakcie v hviezdach podobných Slnku.

Do Piešťan chcú vďaka novému urýchľovaču pritiahnuť najmä študentov vysokých škôl vedných odborov, ktorí si budú môcť na urýchľovači spraviť potrebný výskum.
Prínosom urýchľovača je jeho možnosť zamerania sa na vlastnosti, ktoré majú atómové jadrá a takisto i štúdium žiarenia nízkych energií, ktoré má obrovský potenciál pre budúce metódy terapie nádorov. Zariadenie má význam aj pri štúdiu archeologických nálezov, napríklad určenie prímesí zlata z rôznych nálezísk a poznanie obchodných ciest z histórie. Rovnaký postup platí aj pri mlynských kameňoch, kde sa budú dať spätne vysledovať rôzne informácie.
„Toto zariadenie a podporné zariadenia sú vybudované z troch projektov štrukturálnych fondov a celková suma je na úrovni okolo 3,5 milióna eur. Na Slovensku je zatiaľ tretí v poradí, hoci všetky sú odlišné, pri spolupráci môžu dosiahnuť významné úspechy,” povedal vedúci Oddelenia jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu SAV Martin Venhart.
Malé laboratóriá sú dnes významným prvkom pri výchove nových odborníkov. V takých, ako je tandemové laboratórium v Piešťanoch, nie sú študenti zaradení do obrovských kolektívov s presne vymedzenými úlohami, ale majú otvorený priestor pre vlastné nápady a môžu pod vedením skúsených odborníkov riešiť svoje projekty.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín