POZNÁMKA: Kde zdravý rozum chýba, byrokracia ho neprinesie

  • Nezaradené
  • 29. mája 2018, 17:11
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ako z rozprávky Pyšná princezná vyznieva v konečnom dôsledku kauza Krampus, ktorá preslávila Piešťany vo svete a mnohým občanom nastavila zrkadlo. Pritom nejde o samotný pochod čertov, tí, nakoniec, v rozprávke ani nehrali, ale o nezmyselnosť konania úradnej moci.

Od odporcov Krampusu najčastejšie zaznieva, že prostredníctvom masiek čertov by sa mohli Piešťancov chopiť temné sily a predstavitelia pekla. (Autor: red)

Bezradný kráľ síce sľuboval a odvolával z popletenia, čo sa však dialo na piešťanskej radnici, je skôr tragikomédia. Jej scenár na ostatnom mestskom zastupiteľstve odokryl hlavný kontrolór Martin Svorad.
Organizátor podujatia v riadnom termíne mestu oznámil konanie pochodu čertov a od štátnej polície dostal zelenú. Medializovaná kampaň však vzbudila u niektorých Piešťancov hystériu, ktorú preniesli 14. decembra minulého roka na mestské zastupiteľstvo. Predháňali sa argumentmi, prečo treba podujatie zakázať. Antikampani napokon poslanci podľahli a prinútili primátora Miloša Tamajku urobiť kroky, aby Krampus zatrhol.
Aby bola ovca celá aj vlk sýty, primátor ešte v ten deň vydal Rozhodnutie o zákaze podujatia Krampuslauf. Pochod čertov sa však aj tak konal a demagógom ovisli sánky. Prečo? Akcia sa totiž konala 17. decembra a organizátor si mestské rozhodnutie prevzal až 27. decembra. Nič výnimočné sa nestalo, lebo tento krok bol zrejmý už na spomínanom zastupiteľstve.
Korunu celej kauze nedalo potrestanie „vinníka“, akoby si tvrdošijní demonštranti želali, ale byrokratická mašinéria. Voči rozhodnutiu o zákaze podujatia podal organizátor odvolanie a mestu bolo doručené 29. decembra. Mesto odvolaniu vyhovelo a následne 15. januára vydalo „Rozhodnutie o zrušení rozhodnutia o zákaze podujatia“.
Ak si myslíte, že tento „absurdistan“ zapríčinilo len mesto, mýlite sa. To len konalo tak, ako mu tí, čo v nich všetci čerti šili, nakázali. Ale čerti z Krampusu v tom prsty nemajú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava