Chystá sa dopravná revolúcia

  • Spravodajstvo
  • 29. mája 2018, 17:14
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťany podľa schváleného uznesenia mestského zastupiteľstva čakajú doslova revolučné zmeny v mestskej autobusovej doprave aj v parkovaní, a to najmä v centre.

Zaviesť sa majú nové autobusové linky a vybudovať nové zastávky. Veľké zmeny zaznamená aj systém parkovania. Rozšíri sa počet spoplatnených parkovacích plôch a zrušia sa parkovacie karty, ktoré platia na celom území mesta.
Ešte v minulom roku zastupiteľstvo zaviazalo uznesením radnicu, aby dala spracovať projekt optimalizácie mestskej autobusovej dopravy (MAD). Radnica na tento účel najala špecializovanú firmu, pričom pôvodný zámer bolo znížiť 400-tisícovú dotáciu do MAD a nejakým spôsobom vyriešiť problém často poloprázdnych autobusov.
Externá firma zrealizovala dva prieskumy – smerový prieskum MAD a anketový prieskum, dopravno-sociologický. Na základe vyhodnotených prieskumov vznikol návrh zastávok i návrh nového trasovania liniek MAD. Spracovatelia projektu optimalizácie predložili tri možnosti riešenia.
Zvýšenie prevádzkovej produktivity v rámci súčasného stavu by znamenalo zamerať sa pri nastavovaní MAD na finančnú úsporu a zanedbať efektivitu. Ako druhý návrh firma ponúkla nákladovú optimalizáciu, ktorá je akýmsi kompromisom medzi úsporou peňazí a zvýšením využívania autobusov obyvateľmi mesta.
Tretí návrh síce náklady na MAD zvýši až o jednu tretinu na 600-tisíc eur, spracovatelia však sľubujú, že pri tomto riešení by narástol počet denne prepravených osôb až dvojnásobne zo súčasných 2500 na 5000. Tým by podľa analytikov narástol aj objem tržieb z cestovného, čo by v konečnom dôsledku mohlo nárast dotácií výrazne eliminovať.
Na základe požiadaviek z rokovania mestských komisií však radnica pripravila aj návrh na riešenie parkovania, a to najmä v centre mesta. Podľa neho by malo ľudí demotivovať jazdiť do mesta autom, naopak, malo by ich motivovať využívať MAD.
Ako nástroj má poslúžiť zrušenie parkovacích kariet platných na celom území Piešťan, zvýšenie platieb na vybraných parkoviskách a rozšírenie spoplatnenej parkovacej zóny. Tá v súčasnosti zahŕňa 580 spoplatnených miest na uliciach Nálepkova, Rázusova, Winterova, Kalinčiakova, Royova, Kukučínova, Bernolákova, Kollárova, Poštová a Námestie SNP.
K dispozícii sú dve možnosti, ako stav riešiť. Prvá sa dá zrealizovať už v krátkej dobe a v rámci nej radnica navrhuje rozšírenie zóny plateného parkovania po okruhu okolo centrálnej mestskej zóny na uliciach Sládkovičova, Hollého, Meštianska, Radlinského, Mierová, Šafárikova, Štúrova, Štefánikova, Pod Párovcami, Moyzesova, Hviezdoslavova. Zároveň sa zmení organizácia dopravy a ulice Šafárikova a Mierová sa zjednosmernia, aby sa na nich dali vytvoriť legálne parkovacie miesta.
Vzhľadom na funkciu záchytného parkoviska pre návštevníkov mesta sa na parkovisku na Nálepkovej ulici nebudú môcť využívať parkovacie karty. Navyše, tie zdražejú a vyčlenia sa rezidenčné parkovacie karty pre obyvateľov spoplatnených zón a pre ostatných obyvateľov mesta.
V druhej možnosti by sa problematika parkovania riešila komplexne, spracovaním Koncepcie statickej dopravy v meste Piešťany, ktorá by zahŕňala statickú, dynamickú či cyklistickú doprava a komunikácie pre peších. V rámci nej by sa podporovala MAD, cyklisti a chodci. Dokument by spracoval komplexne jednotlivé zóny, ktoré by stanovilo zastupiteľstvo.
Po predložení návrhov poslanci na zastupiteľstve prijali tretí variant reorganizácie MAD a v nadväznosti na to uznesením zaviazali radnicu riešiť obe možnosti statickej dopravy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav