Operené poklady sa vracajú k Chtelnici

  • Spravodajstvo
  • 25. mája 2018, 07:04
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Vzácne kane popolavé sa vracajú na svoje hniezdiská pri Chtelnici. V minulom roku sme prinášali informácie, ako sa týmto na Slovensku ojedinelým dravcom darí vychovávať svoje potomstvo. Celkovo odchovali až jedenásť mláďat. Teraz po návrate zo zimovísk sa kolobeh života môže opäť začať.

Snaha ochranárov spolu s družstevníkmi z Chtelnice v minulom roku nadarmo nevyznela, a tak sa zrejme i tento rok môžeme tešiť na podobnú spoluprácu. „Prvý máj splnil naše očakávania. Začali sme monitoringom kaní popolavých a mali sme šťastie. Ukázala sa nám jedna samica a dva samce. Dúfam, že sa nám podarí ich uvidieť čo najviac. Držte nám, prosím, palce, aby sa nám v ich ochrane darilo rovnako, ba ešte lepšie ako v minulom roku,“ informoval nás ochranár Michal Noga z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.
Nebezpečie pre týchto dravcov spočíva najmä v spôsobe ich hniezdenia. „Na rozdiel od ostatných druhov kane vychovávajú mláďatá priamo na zemi. Sú preto vo väčšej miere ohrozené predátormi, najmä líškami a diviakmi. Ale zničiť ich môžu aj prudké dažde. Najväčším nebezpečenstvom je pre ne ale kombajn, ktorý pri žatve mláďatá usmrtí,“ poznamenal M. Noga.
Ochranári tak od mája prechádzajú možné hniezdiská a snažia sa ich lokalizovať. Ak sa im to podarí, získajú páriky kaní šancu svoje mladé vyviesť z hniezd. Uprostred obilných lánov šanca prežiť bez pomoci človeka by bola pre ne minimálna.
Ak hniezdiská ochranári objavia, miesta označia a družstevníci ich pri žatve obkosia. Ale ani vtedy sa hrozba pre operenú omladinu neskončí. „Rodičia mláďatá neopustia, ale riziko zničenia hniezda sa ešte zvýši, pretože nepokosený lán obilia láka predátorov. Úľava nastane až vo chvíli, keď uvidíme mláďatá lietať nad poľom,“ objasnil Noga. A tak majú ochranári pri záchrane hniezd kaní popolavých až do augusta o robotu postarané.
Kaňa popolavá patrí medzi najvzácnejšie dravce, ktoré u nás hniezdia. Ročne ochranári dohľadajú len dve až päť hniezd, odhad celkového počtu hniezdiacich párov je desať až dvadsať. Pre porovnanie, sokolov sťahovavých na Slovensku hniezdi viac ako 180 párov, orlov skalných okolo 100 párov a orlov kráľovských asi 70 párov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava