POZNÁMKA: Tamajka a Hudcovič svoj lobing pretaktizovali

  • Nezaradené
  • 24. mája 2018, 09:19
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Spor obyvateľov bytových domov na uliciach Pod Párovcami a sv. Štefana o priľahlé pozemky po dvoch rokoch čiastočne vyriešilo mestské zastupiteľstvo. Žiadosť novousadlíkov o prenájom pozemkov napriek podpore poslanca Tomáša Hudcoviča i primátora Miloša Tamajku nakoniec zvyšní poslanci neodobrili.

Pozemok s celkovou výmerou 838 metrov štvorcových užívali spoločne obyvatelia malej bytovky na Ulici sv. Štefana od jej dokončenia v roku 1980. Svojpomocne si túto parcelu, ktorá ich dom obklopuje, upravili a rozdelili na záhony a malé detské ihrisko. Pred niekoľkými rokmi však v ich tesnej blízkosti na ulici Pod Párovcami vyrástla bytovka omnoho väčšia aj s rozsiahlym parkoviskom vyhradeným len pre obyvateľov nového obytného domu.
Týmto „prišelcom“ padla do oka aj vedľajšia parcela, kde by si vraj chceli zriadiť priestor na voľnočasové aktivity ich detí. Ako na zastupiteľstve poznamenal poslanec František Glos, detské ihrisko je podľa neho len zámienka na priestor pre bujaré grilovačky pod oknami seniorov z bytovky na Ulici sv. Štefana.
Treba spomenúť i fakt, že vďaka zmluve z doby pred rokom 1989, ktorú nik doposiaľ nevypovedal, je sporný i vlastnícky vzťah mesta k týmto parcelám. Podľa tejto zmluvy je užívateľom pozemkov vo vlastníctve štátu bytové družstvo, ktoré ich pred rokmi dalo do užívania obyvateľom bytovky na Ulici sv. Štefana. A tohto práva i vydržania pozemku sa starousadlíci v súčasnosti aj domáhajú na súde.
Za pozornosť stojí i to, koho záujmy vlastne Tamajka s Hudcovičom hájili. Nakoľko podľa predloženého materiálu do rokovania zastupiteľstva by po jeho schválení poslancami pozemky nepripadli do užívania piešťanským starousadlíkom, ale 32 novým záujemcom. Z nich však podľa adries má trvalý pobyt v obytnom dome Pod Párovcami len trinásť! Drvivá väčšina platí dane v Trnave, Senici, Bratislave, Brunovciach či v Maduniciach.
Nadštandardná ústretovosť voči „Nepiešťancom“ sa však nakoniec stala Tamajkovi a Hudcovičovi osudnou. Tieto sporné pozemky totiž neponúkli na prenájom štandardnou metódou, aby sa o ich prenájom mohli uchádzať aj starousadlíci. Zvolili radšej cestu nájmu z dôvodu hodného osobitného zreteľa, ušitého priamo pre vyvolených.
Lenže vtedy musia „za“ hlasovať až dve tretiny poslancov, čo sa však neudialo. A tak zrejme tieto parcely zostanú v užívaní starousadlíkov z bytovky na Ulici sv. Štefana minimálne do rozhodnutia súdu. Nakoľko, ak sa nič zásadné vo vlastníckych pomeroch či okolnostiach nezmení, tento neschválený návrh na prenájom by sa nemal znovu ocitnúť na rokovaní piešťanského mestského zastupiteľstva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava