Milióny do ciest a chodníkov Dopravnú ulicu obišli

  • Spravodajstvo
  • 16. mája 2018, 22:49
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská radnica potrebuje na investičné akcie čerpať úver v hodnote 2,2 milióna eur. Či sa tak stane, rozhodnú na najbližšom zastupiteľstve mestskí poslanci.

Z tejto sumy takmer 1,6 milióna pôjde podľa návrhu mestského rozpočtu na rekonštrukciu ciest a chodníkov. No najzdevastovanejšiu vozovku v kúpeľnom meste – Dopravnú ulicu – by ste v predvolebnom investičnom zámere na rok 2018 márne hľadali.
V rozpočte pritom figurujú kontroverzné investície ako parkovisko vo vnútrobloku Winterovej ulice, proti ktorému občania spísali petíciu, či rekonštrukcia chodníkov na ulici Pod Párovcami, s ktorou mala problémy mestská komisia pre životné prostredie, lebo sa má ukrojiť časť zelene mestského parku.
Za státisíce eur sa tiež má opravovať chodník aj zelený pás na Bratislavskej ceste (300 000 eur), Štúrova ulica (200 000 eur) i Rastislavova ulica (100 000 eur aj s projektom). Tu vyvoláva otázniky zámer spraviť z nej po rekonštrukcii jednosmerku aj s cyklochodníkom.
Rastislavova ulica je totiž spojnicou ulíc Sládkovičovej a Teplickej. Ani na jednej však cyklochodník nenájdete, a tak cyklista, ktorý bude chcieť využiť nový cyklochodník na Rastislavovej, skončí po pár sto metroch na Teplickej či Sládkovičovej. Pritom tieto ulice sú z hľadiska automobilovej dopravy jedny z najvyťaženejších v meste.
Myslieť na cyklotrasy sa však dalo už v prípade rekonštrukcií ulíc Teplická či Sládkovičova. Za toto nedomyslenie v prípade Teplickej zodpovedá vedenie mesta za čias primátorovania Rema Cicutta, no Sládkovičovu spackalo vedenie mesta v tomto volebnom období, keď bol viceprimátorom Tomáš Hudcovič.

Na Rastislavovej ulici radnica plánuje cyklochodník bez napojenia na ďalšie trasy.

Práve na základe jeho minuloročnej iniciatívy bola vyvolaná 600-tisícová investícia na rekonštrukciu Sládkovičovej, ktorá nerátala s výstavbou cyklochodníka, čo by ju lemoval. Teraz sa cyklochodník na Rastislavovej stane opusteným ostrovčekom uzavretým medzi frekventované ulice, pričom sa mohol stať súčasťou cyklistickej mestskej siete. Takto sa aspoň obyvatelia Rastislavovej môžu hore-dolu ulicou bicyklovať bezpečne.
I samotná rekonštrukcia Rastislavovej je viac ako otázna. Síce je nevábna pre viaceré záplaty, no so zdevastovanou Dopravnou ulicou sa rovnať nemôže.
Okrem toho, že Dopravná je vstupnou bránou väčšiny medzimestských autobusov, čo privážajú návštevníkov kúpeľného mesta, je to prvá ulica, ktorú návštevník Piešťan uvidí po vyjdení zo železničnej stanice. Tu nejde len o vzhľad, jej katastrofálny stav potvrdzujú výtlky a prepadnuté kanalizačné rošty. Tie sú aj životu nebezpečné, lebo pri zníženej viditeľnosti do nekrytých vpustí poľahky kolesom zapadne cyklista či motorkár.
No ak by aj nastala zmena v myslení vedenia mesta a poslancov a plán rekonštrukcie ulíc by bol zrazu koncepčný, projektovanie premeny Dopravnej ulice ostáva veľkou výzvou pre jej ďalšie využitie. Šírkovo je predimenzovaná, takže sa na ňu poľahky zmestia pozdĺžne parkovacie miesta aj cyklochodník.
Parkovacie miesta by pomohli vyriešiť katastrofálny stav s parkovaním pred železničnou stanicou a cyklochodník by sa po výstavbe plánovanej spojnice medzi Dopravnou ulicou a sídliskom Adam Trajan poza cintorín na Bratislavskej ceste mohol v budúcnosti stať jedným z hlavných cyklistických koridorov obyvateľov najväčšieho piešťanského sídliska s centrom mesta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava