Ďakujem ti tráva, že si, bez teba by nebol život

  • Spravodajstvo
  • 13. mája 2018, 22:36
  • Autor:vd

Šípka ukazujúca na rozpálenej asfaltovej ceste v Drahovciach svoj hrot smerom k lúke pri zbernom dvore doviedla uplynulú sobotu každého nadšenca kosenia neomylne do dejiska Majstrovstiev Slovenska v kosení ručnou kosou. Z lúky sa ozýval spev prašníckych žien zo skupiny Holeška, kontrovala im dvojica domácich muzikantov z Country kapely Tý 2.

Drahovská kosa
Drahovská kosa ako ju s veľkým rešpektom a za povzbudzovania dospelých koscov zvládal Matej Marcius z Drahoviec.

Lúka pri ceste bola rozparcelovaná na drobné kúsky, označené drevenými kolíkmi. Z dreva bola aj novučičká štýlová latrína, ktorej dvierka zdobilo vyrezané srdiečko. Kosci, žnice – starší aj mladší postávali okolo súťažiaceho, čo sa z celej svojej sily snažil v čo najlepšom čase a čo najkvalitnejšie  zožať vymedzenú parcelku.  „Ideš, pridaj, ale  neponáhľaj tak, lebo sa príliš unavíš a nevydržíš do konca,“ takéto a podobné pokriky a povzbudenia, ale aj potlesk sprevádzali výkony súťažiacich. Najskôr začali s kosením deti, potom ženy a napokon sa do kôs zapreli veľmi zľahka a veľmi zručne – chlapi.  Tí, čo práve nekosili buď povzbudzovali ostatných, alebo sa rozprávali pod rozľahlým  prístreškom so svojimi známymi, priateľmi. Popíjali kávu, malinovku, kto pokosil, dal si aj guláš či živánsku. „Uvarili sme jelení, divinový, baraní, hovädzí,  držkový guláš aj kapustnicu,“ povedal jeden z drahovských rybárov – predstavil sa ako Miloš. 
Ak sa chcete dočítať viac, v utorok si prečítajte naše noviny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav