Za veľkým synom národa na Košariská

  • Cestovanie
  • 11. mája 2018, 02:20
  • Autor:Gabo Kopúnek

„Aj keby sme Milanovi Rastislavovi Štefánikovi priniesli za život na hrob tisíc vencov či kytíc, nikdy by sme mu nesplatili to, čo pre nás vykonal.“

Tieto slová často vravieval môj otec, ktorý si tohto velikána slovenského národa vážil nadovšetko. Možno preto, že sa narodil v roku jeho tragickej smrti, možno preto, že celý život bojoval proti ľudskej zlobe a hlúposti.

Na nádvorí múzea vás privíta zmenšenina Štefánikovej leteckej sochy.

Na Bradlo som si to po prvý raz vyšliapal ako malé dieťa spolu s rodičmi ešte za normalizácie, potom som sa tam niekoľkokrát zastavil počas turistických výletov. Opustená mohyla pôsobila nevábne, čím vlastne komunisti takmer dokonali svoj zámer vymazať Štefánika z dejín.
Hoci novodobá politická garnitúra zabezpečila náročnú rekonštrukciu mohyly, napriek sľubom akosi pozabudla na ďalšie významné miesto – Štefánikovo rodisko. A tak pred štyrmi rokmi vstal z popola jeho rodný dom v Košariskách vďaka peniazom amerického Slováka, aby Múzeum M. R. Štefánika sídlilo v dôstojných priestoroch. A tie sú aj cieľom dnešného nášho výletu.
Správny francúzsky džentlmen nosil do spoločnosti vychádzkovú palicu a tabatierku. Štefánik ale nefajčil, v tabatierke nosieval životne dôležité lieky.

Vedec, vojak, politik
Povedal by som, že Štefánik bol vlastne akýmsi slovenským Da Vincim, lebo na čo siahol, to dokázal pretvoriť do dokonalosti. Nebojte sa, nejdem vyratúvať všetky jeho úspechy. To si nechajte na samoštúdium alebo na pozorné počúvanie výkladu lektorky, ktorá vás expozíciami múzea vďačne prevedie. Vy si len pozorne prezerajte vystavené exponáty, ktoré sú vlastne originály z jeho pozostalosti.
Na základe americkej navrhol Milan Rastislav Štefánik túto štátnu zástavu budúceho Československa. Štyri hviezdy znamenali federáciu štyroch národov – Čechov, Slovákov, Moravanov a Slezanov.

Nie všetko, čo sa ale po jeho smrti priviezlo z Paríža, skončilo u rodičov v Košariskách či v Slovenskom národnom múzeu. Keďže Štefánikova pozostalosť prechádzala Prahou, skončili tam nielen dôležité dokumenty, ale aj cenné časti jeho z jeho zbierok predmetov, ktoré si priniesol zo svojich vedeckých expedícií po svete.
No aj napriek tomu nájdete v Košariskách množstvo unikátov. Napríklad vidličky polynézskych kanibalov, ktorými sa kŕmili, keď si Štefánik robil podrobné zápisky z ich hodovania. Rovnako cenné sú mnohé obradné predmety či rúcha, ktoré mohli vlastniť len vysokopostavení členovia kráľovskej rodiny. A medzi nich Štefánik – kráľ počasia – patril.
Ak sa na Bradlo vyberiete pešo, o Štefánikovi a jeho mohyle sa dočítate aj na informačných tabuliach. Záchody by ste ale pri národnej kultúrnej pamiatke mimo slávností hľadali márne.

Zlatý človek
Môj otec opisoval Štefánika ako zlatého človeka. Ja som si toto spojenie z detstva zapamätal len vďaka tomu, že po jednej havárii (asi v roku 1915) museli Štefánika doslova „zošróbovať“. „Aby držal pohromade, kosti i rebrá mu vystužili zlatými platničkami. Keď zomrel, tak jeho truhlu zaliali betónom, aby jeho hrob nevyrabovali,“ vravel mi otec.
Pod Bradlom nájdete Chatu Bradlo, ktorá pôvodne od roku 1936 slúžila ako dom strážcu mohyly. Popri občerstvení si tam môžete pozrieť aj zaujímavé reprodukcie fotografií z budovania mohyly.

Keď som sa na to pýtal lektorky, nevedela odpovedať. Prisľúbila však, že sa na to spýta Štefánikológov. Takže, keď múzeum v Košariskách navštívite, nezabudnite sa jej spýtať, lebo možno už odpoveď pozná.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava