O letisko sa zaujímajú Arabi

  • Spravodajstvo
  • 30. apríla 2018, 07:21
  • Autor:Jozef Vojčiniak/sita

Spoločnosti zo Spojených arabských emirátov sa zaujímajú o piešťanské letisko. Hamad Obaidalla z leteckej spoločnosti FlyDubai a Ahmed Al Qubaisi z Etihad Airways osobne letisko navštívili a stretli sa aj s trnavským županom Jozefom Viskupičom.

Diskutovali o možnom využití letiska pre pravidelné linky a charterové lety. Do Piešťan chcú prepravovať klientov pre tamojšie kúpele, ale aj pre ďalšie turistické destinácie v regióne. „Hostia tiež prezentovali záujem investovať do letiska. Župa vlastní okolo letiskovej plochy aj ďalšie pozemky, je teda možné ešte predĺžiť a rozšíriť pristávaciu dráhu, čím sa otvoria ďalšie možnosti,“ informoval Jozef Viskupič.
Úvodné rokovania označil za úspešné, župa bude teraz čakať na návrhy druhej strany. Podľa podpredsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Józsefa Berényiho, ktorý delegáciu v Piešťanoch sprevádzal, piešťanské medzinárodne certifikované letisko spĺňa požiadavky týchto leteckých spoločností. V hre o nové lety je okrem Piešťan podľa neho aj Bratislava.
„Vybavenosť piešťanského letiska je na slušnej úrovni. To, že je to malé letisko, je pre tieto spoločnosti skôr lákavé, pretože tu cestujúci nestrácajú čas zdĺhavými kontrolami osôb a batožín. Rozhodujúce však budú aj iné podmienky, ja to ale vidím nádejne,“ povedal po rokovaní Berényi.
Spoločnosť Etihad Airways nepatrí v leteckom priemysle medzi žiadnych nováčikov, v roku 2014 napríklad kúpila 49 percent akcií v leteckej spoločnosti Alitalia, čím ju zachránila od krachu. Partnerom je aj pre ďalšie spoločnosti, napríklad Air Berlin, Air Serbia, Air Seychelles, India Jet Airways či Darwin Airline.
TTSK je majoritným akcionárom spoločnosti Letisko Piešťany. Viskupič v kampani pred vlaňajšími krajskými voľbami sľuboval záchranu a „rozlietanie“ letiska.
O letisko prejavovali za posledné roky záujem rôzne spoločnosti. Trnavskej župe sa pred časom na predbežné rozhovory ozvala spoločnosť Katex Technical Finans s konateľmi z Ruska, ale aj britská spoločnosť Horiba-Mira zaoberajúca sa automobilovým skúšobníctvom. O spoluprácu pri leteckej prevádzke podľa nedávnych vyhlásení Viskupiča má vraj záujem i automobilka, ktorej montážne haly majú vzniknúť v katastri Hornej Stredy.
Doposiaľ však k reálnym dohodám o spolupráci či vstupe strategického partnera do letiskovej akciovky nedošlo a jeho prevádzka je naďalej dotovaná z verejných prostriedkov. Nedávno na zabezpečenie chodu letiska poskytol 90-tisícovú pôžičku TTSK prostredníctvom svojej obchodnej spoločnosti SMS. Štát poskytuje asi 200-tisíc eur ročne a piešťanská radnica je pripravená letiskovej spoločnosti odpustiť viac ako 600-tisíc eur na dlžobách a penále z dani z nehnuteľnosti výmenou za jej akcie.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel