Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. apríla 2018, 08:29
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, džez za železnou oponou sa stal témou viacerých štúdií a analýz. Na vedeckej úrovni sa touto témou zaoberá Yveta Kajanová, Gertrud Pickhan a Rüdiger Ritter v knihe Džez od socialistického realizmu po postmodernizmus.

Slovenskom beží projekt Jazz za železnou oponou v podaní popredných interpretov. Dušan Húščava, Lajko Horský, Jozef Brisuda, Peter Jankech, Janko Babič a Dáša Libiaková sa vlastne vrátili do časov svojich začiatkov, aby pripomenuli hlavne mladšej generácii, kto sme a odkiaľ prichádzame vo sfére džezovej hudby.
V tomto roku sú v kalendári dve významné výročia – 50 rokov od okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy a sté výročie vzniku Československa. Aj cyklus koncertov je pri tejto príležitosti venovaný pamiatke Ladislava Martoníka, Evy Olmerovej, Ladislava Gerhardta a Karla Velebného. Do Piešťan príde Džez za železnou oponou v piatok 20. apríla o 20. hodine do klubu La Musica.
Podoby džezu na Rádiu Piešťany sú mediálnym partnerom projektu Jazz za železnou oponou, preto budeme informovať o jeho koncertoch a novinkách v dramaturgii. V nedeľu 22. apríla sa porozprávame z jeho protagonistami. V tento deň o 24. hodine sa končí aj hlasovanie verejnosti na portáli jazz.sk v ankete Esprit 2017 o najlepší džezový album.
Svetové vydavateľstvá vydali v minulom mesiaci viaceré albumy – Chris Gall Trio – Cosmic Playground (Edition Collage), GoGo Penguin na albume A Humdrum Star (Blue Note Records), Melody Gardot titul Live in Europe (Decca Records), Norma Winstone na albume Descansado (ECM) a Bob Holz s nahrávkou Visions: Coast to Coast Connection (MVD Audio). My vás s niektorými v nedeľu 22. apríla o 20:00 zoznámime.
Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel