Nahlasujte pouličné mačky

  • Spravodajstvo
  • 18. apríla 2018, 09:03
  • Autor:am

Útulok Piešťany opäť rozbieha akciu zameranú na kastrovanie voľne žijúcich mačiek. Financie na tento projekt pritom bude čerpať zo schválenej mestskej dotácie. Pomôžte a nahláste mačky vo vašom okolí.

„Žiadame obyvateľov, aby nám nahlasovali výskyt väčšieho množstva mačiek, ktoré budú postupne odchytené, kastrované a vypustené do svojho prirodzeného prostredia, aby naďalej plnili asanačnú úlohu na sídliskách,“ uviedla riaditeľka útulku Ľubomíra Báleková. Počet mačiek na kastráciu je obmedzený sumou dotácie, ktorú schválili vo výške 500 eur.
Napriek tomu, že názory ľudí na mačky sú rôzne, treba si podľa pracovníkov útulku uvedomiť, že túlavá mačka sa rozmnožuje nekontrolovane a za jeden rok môže až trikrát porodiť, pričom sa jej môže narodiť dokopy 15 mačiat. A tie sú už o necelý rok schopné mať ďalšie potomstvo.
Netreba však ani zabúdať na ich užitočnosť. Mačky sa živia množstvom hlodavcov v okolitej prírode a často aj pri kontajneroch. Preto je prítomnosť mačiek na sídliskách vhodná, no ich počty je potrebné regulovať systematickou kastráciou.
„Od obyvateľov mesta čakáme tiež podporu. Stačí, ak si už vykastrované mačky vo vašom okolí budete chrániť, zabránite ich prenasledovaniu a nebudete ich nerozumne prikrmovať. Mačka je teritoriálne zviera a len čo jednu odstránite, jej miesto zaujme druhá nevykastrovaná a kolotoč s premnožením sa začne znova,“ pripomenula riaditeľka.
Vykastrované túlavé mačky sa od ostatných túlavých mačiek odlišujú tým, že veterinár im v rámci kastrácie odstrihne rožtek ucha v tvare písmena V. Takéto mačky sú pokojnejšie, netúlajú sa, nemajú hlasné sexuálne prejavy, no aj naďalej chytajú myši. Mnohé z nich skončili na ulici len pre nezodpovednosť ľudí, a preto potrebujú pomoc.
Útulok môžete kontaktovať na čísle 0904/170 913 alebo e-mailom: utulok@utulok-piestany.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava