Odpadu v prírode pribúda

  • Spravodajstvo
  • 12. apríla 2018, 08:02
  • Autor:Daniela Serišová

Napriek osvete o spracovávaní odpadov, ktorú prinášajú nielen naše noviny či okolité samosprávy, je stále ešte mnoho občanov neinformovaných. Iba tak sa dá totiž pri navite hraničiacej s hlúposťou ospravedlniť kopa smetí a malých skládok, ktoré cez sviatky vyrástli ako huby po daždi.

Veľkonočnú náladu vo Vrbovom pokazil pohľad na malý potôčik na začiatku mesta pri Lidli. Pri troške vody, ktorá v ňom tečie, sa jeho koryto zmenilo na smetisko. Brehy tiež neboli ušetrené a lokalita vyzerala ako po nejakom hudobnom festivale.
Ako sa však malé smeti z domácnosti, plasty a papiere dostali do potoka a na brehy, nevedno. Vyzerá to totiž ako náročky vysypané. Niektorí občania sa už pokúšali zorganizovať vyzbieranie, v prvom rade by sa však o niečo také malo okamžite postarať samotné mesto.
Hlavu v smútku z počínania domácich či občanov iných obcí majú aj v Ostrove. Nespratní „ľudia“ si totiž z prírody v katastri obce spravili na jar smetisko. Namiesto pučiacej trávy a stromov tak na prechádzke môžete vidieť pneumatiky či prednú masku z auta. Prečo sú gumy vyhodené v prírode, vôbec nedáva logiku, keďže ich zo zákona musí zobrať každý pneuservis. Namiesto špinenia prírody stačí zájsť do toho najbližšieho!

Cintorínsky potok vo Vrbovom sa zmenil na smetisko.

Pri pneumatikách si niekto z poľnej cesty spravil aj kompostáreň. Záhradný odpad však stačí dať na kopu do rohu záhrady a za pár mesiacov je hotové dobré hnojivo. Niektoré obce majú vlastný kompost alebo určené miesto, kde sa záhradný odpad vyváža, preto ním netreba znečisťovať prírodu.
V prípade, ak bývate v obci, ktorá nemá zberný dvor, s veľkokapacitným alebo so stavebným odpadom je povinná pomôcť obec. Ak v nej nie sú na takýto účel inštalované kontajnery, treba sa vždy spýtať na obecnom úrade, čo s odpadom, alebo si to rovno namieriť na skládku do Rakovíc.
Vyhadzovanie smetí do prírody je nepochopiteľným činom a, navyše, neporiadnika čaká pri odhalení mastná pokuta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav