Gazdinkám vinšovali peknú Kvetnú nedeľu

  • Spravodajstvo
  • 4. apríla 2018, 08:18
  • Autor:Viera Dusíková

Po možno viac ako piatich rokoch sa na prahoch dedinky Lančár objavili uzimené dievčatká v krojovaných sukničkách, vlniačikoch, s prúteným košíkom a ozdobenou halúzkou – letečkom. Pod vetrovkami mali schované nádherné kroje, aké nosievali ich matky pochádzajúce z Kočína.

Podaktoré podedili lajblík či sukničku aj po babičke. Keď zazvonili a začali veršík: „Prišli sme vám zaspievať a peknú Kvetnú nedeľu zaželať,“ nejedno oko gazdinej zaiskrilo slzou nostalgie za zašlými časmi i radosťou z obnovenej tradície.
Dievčatká pokračovali vo veršovaní: „Poďakujme Kristu Pánu a vzdajme mu slušnú česť a chválu. On skrz svoje umučenie ráčil nám dať hriechov odpustenie. Buďte vy, babičky, veselé, šak vám to letečko neseme. Dajte nám vajíčko lebo dve, šak vám to maličko ubudne. Dajte nám grajciarik lebo dva, šak vám to Pánbožko požehná. Nenechajte nás tu dlho stáť, lebo vám budeme steny drať.“
Jedna z mladých mamičiek, Jana Krajčovičová, rodená Klčová, obyvateľka Lančára, ktorá však pochádza z Kočína, si zaspomínala: „Túto krásnu tradíciu chodenia od domu k domu s letečkom máme v Kočíne-Lančári už odnepamäti. Ako deti sme sa vždy tešili na Kvetnú nedeľu. Chodievalo nás v partii aj desať dievčat. Tie, čo boli z Kočína, chodili po Kočíne, Lančárčanky zasa putovali po Lančári.“
Jej niekdajšie kamarátky – Vladka Hipíková a Silvia Lányiová, s ktorými vtedy ešte maličká Janka počas Kvetnej nedele roznášala vinše po Kočíne – sa všetky vydali do susedného Lančára a tu vychovávajú i svoje ratolesti. Vladka a Silvia dali dokopy hlavy aj dievčatká, naučili ich pieseň i vinš a hrdé maminy potom poobliekali svoje dcérky do krojov.
Deti sa stretli v nedeľu popoludní a výduškami z vajíčok a reťazami si ozdobili halúzku – letečko. Pochôdzku začali medzi Kočínom-Lančárom, kde väčšina dievčat býva, a postupne prešli celý Lančár. Vonku bolo pod psa, prsty mrzli, fúkalo, ale dievčatá ani to neodradilo od zámeru navštíviť čo najviac domov.
„Gazdinky ich ponúkli aj koláčikmi, medovníkmi a hlavne teplým čajom. Košíčky sa im plnili výslužkou v podobe vajíčok, sladkostí i peniažtekov,“ uviedla J. Krajčovičová. Takýmto spôsobom prešli „ohňom i vodou“ krstu folkloristiek malé školáčky Viktória Knoblochová, Nelka Krihová, Natália Lányiová a škôlkarky Stelka Brašková, Laurika Jankovičová, Nelka Krajčovičová a Adelka Slabá. Niektoré z nich sú už členky folklórnej skupiny Podhoranka.
„V Lančári bola táto tradícia posledných asi päť rokov prerušená, preto sa ľudia veľmi tešili. Nejednej babičke aj slza dojatia vypadla. Samotné dievčatá mali veľkú radosť, verím tomu, že s radosťou a vo väčšom počte pôjdu s letečkom aj na budúci rok,“ dodala hrdá mamina.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava