KOMENTÁR: Z capa urobili záhradníka

  • Nezaradené
  • 29. marca 2018, 07:16
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Hoci na dvere klope Veľká noc, piešťanskí mestskí poslanci sa na minulotýždňovom zastupiteľstve zaoberali adventným pochodom čertov.

Tému Krampus už v úvode oživil poslanec Tomáš Hudcovič a citovaním zákona chcel docieliť, aby vedenie radnice nesúhlasným stanoviskom o použití mestskej komunikácie v budúcnosti takéto aktivity buď zakázalo, alebo vytlačilo mimo centra, kde by mu toto podujatie už neprekážalo.
Poslancovu horúcu hlavu chcel primátor Miloš Tamajka schladiť presunutím tejto agendy do bodu rôzne rokovania zastupiteľstva, no ani potom Hudcovič rétoriku nezmenil. V bode rôzne v závere takmer desať hodín trvajúceho rokovania presadil prijatie poslaneckého uznesenia, aby radnica aktualizovala svoju smernicu pre povoľovanie ohlásených akcií.
A to aj napriek Tamajkovmu upozorneniu, že takéto povoľovania užívania mestských komunikácií by sa týkalo napríklad i náboženských procesií či sprievodu pri otvorení letnej kúpeľnej sezóny. Doposiaľ mesto k takýmto aktivitám pristupovalo z hľadiska ústavného práva na slobodné zhromažďovanie, po novom budú mať všetci po chlebe, respektíve radnica, ak smernica bude v rozpore s ústavou.
Viceprimátor s novou funkciou
Okrem tejto anomálie sa na zastupiteľstve objavila aj iná, závažnejšia. Na schvaľovanie jednotlivých bodov totiž často chýbali poslanci a pri štvrtom bode rokovania, keď sa riešilo doplňovanie členov mestských komisií, nebolo ani koho nominovať. A to konkrétne pri voľbe predsedu komisie pre výstavbu a dopravu, nakoľko sa poslanec Remo Cicutto pred časom jej vedenia vzdal.
Keďže predsedami mestských komisií sú poslanci, hľadali medzi sebou adekvátnu náhradu. Lenže žiaden o túto funkciu neprejavil záujem. Vykľučkovať z mŕtveho bodu chcela Iveta Babičová, a to návrhom Petra Veverku za predsedu komisie. „Je aktívny, dôsledný a po predsedníctve v nejakej komisii vždy túžil,“ zdôvodnila návrh.
S tým však nesúhlasil Veverkov kolega z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) Juraj Brna, ktorý rozhorčene poslankyni oznámil, že on by i tak za neho nehlasoval. A to aj preto, lebo Veverka nie je prítomný. Tak sa iniciatívy chopil viceprimátor Martin Valo a oznámil, že ak nie je záujem, tak sa táto komisia môže aj zrušiť.
Zrejme tým na seba upútal pozornosť Adriany Drahovskej (SpP), ktorá navrhla za predsedu tejto komisie práve Vala. Viceprimátor síce kládol platonický odpor slovami, že on je odborník na kultúru, a nie stavebníctvo, no nepomohlo mu to. Poslanci odhlasovali, že civilným povolaním galerista bude do konca volebného obdobia viesť komisiu zloženú s odborníkov na výstavbu a dopravu. Nič hrozné pre Piešťany sa neudialo, keďže rovnakého „odborníka“ majú aj v riadení stavebného úradu.
Hudcovič – metla na policajtov
Keď už mal Valo novú funkciu, zrazu sa zobudil Hudcovič a prejavoval o túto funkciu vehementný záujem. Vlak mu ale ušiel. O pozornosť sa však prihlásil poznámkami k výročnej správe mestskej polície za minulý rok, keď rovnako ako na mestskej rade otvoril „problém“ nízkeho výberu pokút.
Tentoraz sa pustil do porovnávania Piešťan s Hlohovcom, kde z celkového počtu priestupkov dohovorom riešia len desať percent a v Piešťanoch až 40 percent.
„V Hlohovci sú za výber pokút policajti finančne odmeňovaní. My touto cestou nejdeme a namiesto priority napĺňania mestskej pokladne pokutami sa polícia vybrala cestou navodzovania poriadku v meste,“ vysvetľoval poslancovi náčelník mestskej polície Marcel Mihalik.
V rámci tejto „plodnej“ diskusie navrhol R. Cicutto vedeniu mesta zamyslieť sa nad finančnou výpomocou pre štátnu políciu v podobe zakúpenia stacionárnych radarov, ktoré by kontrolovali dodržiavanie predpísanej rýchlosti v kritických častiach mesta, ako napríklad Dlhá či Teplická ulica.
Certifikované radary by podľa neho mohli využívať i na vyberanie pokút za prekročenú rýchlosť na základe objektívnej zodpovednosti. V diskusii padol návrh umiestnenia stacionárneho radaru i na ulicu Pod Párovcami. „V starých Piešťanoch sú mestské cesty také rozbité, že prekračovanie povolenej päťdesiatky tam nie je ani možné,“ vysvetlil zbytočnosť stacionárneho radaru na tejto ulici poslanec Andrej Klapica.
Jančoviča by hádam aj zbili
Anomáliou zastupiteľstva bol aj agresívny výpad poslancov za SpP Tomáša Hudcoviča a Michala Fialu voči Petrovi Jančovičovi, ktorý si dovolil pýtať sa predsedu predstavenstva Rezortu Piešťany (Rezort) Petra Tremboša na hospodárenie tejto organizácie v súvislosti s medializovanými informáciami o podivných účtovných operáciách. Namiesto odpovedí sa poslanec dočkal verbálnych útokov.
Jančovič sa konkrétne zaujímal, ako je to s uhrádzaním faktúr evidovaných pod fingovanými číslami objednávok a tiež o fakturovanie šesťtisíc eur v závere minulého roka na údajnú aktualizáciu internetovej stránky Rezortu.
Poslanca tiež zaujímalo, ako je možné, že propagačný materiál, za ktorý Rezort zaplatil 15-tisíc eur, skončil nevyužitý v pivnici mestského úradu. „Keďže v článkoch nie sú uvedené odpovede zo strany Rezortu, rád by som využil prítomnosť predsedu predstavenstva a požiadal ho o vysvetlenie,“ povedal Jančovič.
Skôr ako sa P. Tremboš dostal ku konkrétnym odpovediam, verbálne mimo kamier na Jančoviča zaútočili poslanci Hudcovič a Fiala. Tieto útoky zastavil až predsedajúci viceprimátor Valo. „Ak chceš propagovať cestovný ruch, tak toto je to, čo ho aj tvojimi otázkami zabíja. Ak chceš niečo vedieť, choď za Trembošom osobne a on by ti to vysvetlil,“ povedal na margo otázok po upokojení situácie do mikrofónu Fiala.
Potom sa konečne dostal k slovu poslanec Tremboš: „Na to, ako došlo k nejakým chybám, je dozorná rada, aby to preverila. Preto sa dnes dopoludnia zišlo predsedníctvo, aby sme ju tým poverili. Čo sa týka aktualizácie webovej stránky, nešlo o jednoduchú aktualizáciu, ale aj o jej opravu, nakoľko bola v dezolátnom stave a niekoľkokrát sme boli napadnutí hackermi. Čo sa týka uskladnenia materiálov v pivnici, neteší nás, že niektorý z našich členov si ich takto šetrí. Za seba môžem povedať, že všetky materiály, ktoré boli objednané a zaplatené, boli aj dodané.“
Viac sa poslanec P. Jančovič o Rezorte už nedozvedel.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava