Hudcovičovi sa málili vyzbierané pokuty polície

  • Spravodajstvo
  • 20. marca 2018, 06:46
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská marcová mestská rada bola o dotáciách, výročnej správe mestskej polície, no najmä o otázkach, kto zapríčinil, že sa z projektovej dokumentácie zberného dvora vytratili podklady pre riešenie elektroinštalácie a vonkajšie omietnutie budovy v hodnote 50-tisíc eur.

Takto zbabraná žiadosť o eurofondy zapríčinila, že namiesto dotácie z Európskej únie túto sumu musí zaplatiť mesto z vlastného, teda aj z nášho.
Zistiť pravdu mal na základe februárového uznesenia zastupiteľstva prednosta mestského úradu Eduard Strapatý, no členovia mestskej rady sa dočkali len vyhýbavej odpovede, že nie je jednoduché zistiť, kto konkrétne pochybil. Sľúbil, že to vypátra, no termín vyriešenia záhady nespomenul.
Náčelník mestskej polície Marcel Mihalik oboznámil mestskú radu s návrhom zmeny všeobecne záväzného nariadenia mesta o výstrojných súčiastkach mestskej polície, v zmysle ktorej pribudne do výstroja policajtov taktická vesta. Tá umožní lepšie uloženie pút, baterky či vysielačky potrebnej pre prácu v teréne. Doteraz ich nosili na opasku a upevnenie na taktickej veste lepšie rozloží hmotnosť a zvýši pohyblivosť policajtov pri zásahu voči páchateľom.
Náčelník vyhodnotil aj minuloročnú prácu mestskej polície, ktorú tvorí 44 zamestnancov. Z nich 35 slúži v štyroch pracovných zmenách, pričom priamo vo výkone 27. Zvyšní v rámci organizačnej štruktúry tvoria vedenie, slúžia ako preventisti a priestupkoví referenti, dvaja sú občianski zamestnanci, ktorí majú na starosti aj monitoring bezpečnostného kamerového systému. Ten sa minulý rok rozšíril o 19 kamier.
Mestská polícia vlani vyrážala k 15 309 udalostiam a vykonala 9836 kontrol. Na úseku dopravy riešila 2446 priestupkov. Celkom udelila pokuty za 15 830 eur. Bolo to menej ako v roku 2016, čo sa nepozdávalo poslancovi Tomášovi Hudcovičovi. Dokonca sa nechal počuť, že za tým môže byť pokles autority mestských policajtov. Martin Cifra však svojho kolegu upozornil, že týmito slovami v podstate nabáda mestských policajtov, aby sa namiesto nastoľovania poriadku v meste uchyľovali k naháňaniu výberu pokút za každú cenu. A to len preto, aby bolo mestské zastupiteľstvo spokojné.
Mihalik vysvetľoval, že takýmto smerom sa polícia ani uberať nechce a pri kontrolnej činnosti rozlišujú, či ide o úmysel porušiť dopravné predpisy (napríklad aj v oblasti parkovania) alebo len o prípadnú nepozornosť vodiča. Hudcoviča tiež upozornil, že polícia má evidenciu páchateľov priestupkov a vďaka elektronickému systému, ktorý používajú, vie hliadkujúci policajt priamo na mieste posúdiť, či natrafil na chronického priestupcu alebo rieši dotyčného prvýkrát. „Policajt nemá taxatívne dané, za aký priestupok musí pokutu udeliť. Rozhoduje sa na mieste a zvažuje všetky okolnosti. A tak neraz usúdi, že sa to zaobíde iba pohovorom bez finančnej pokuty,“ poznamenal M. Mihalik.
Medzi výraznejšie témy zastupiteľstva patrila aj správa riaditeľky Služieb mesta Piešťany Hany Dupkaničovej o ich zámere zmeniť organizáciu detských ihrísk v kúpeľnom meste. O pomerne vtipnej diskusii píšeme v komentári na strane 4.
V ďalšom bode sa mestská rada zamerala na pridelenie dotácií v oblasti ekológie, športu, mládeže, sociálnych vecí a podobne. Keďže rada je v tomto procese len jedným z medzistupňov schvaľovacieho procesu a záverečné slovo má zastupiteľstvo, informácie o tom, ako to celé dopadlo, vám prinesieme až v nasledujúcom vydaní Piešťanského týždňa, keďže poslanci sa stretnú na zasadnutí vo štvrtok 22. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava