Myšiarky ušaté už ohlasujú príchod jari

  • Spravodajstvo
  • 14. marca 2018, 06:30
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Myšiarky ušaté každoročne trávia zimu aj v blízkosti ľudských obydlí. Nejde pritom o malé počty, na stromoch odpočívajú naraz aj desiatky jedincov. Prezradia ich pierka na hlave pripomínajúce ušká a veľké oranžové oči.

Skúsení pozorovatelia vtáctva spolu s ďalšími dobrovoľníkmi zaznamenali počas tejto zimy v 117 lokalitách až 1484 myšiarok. V tomto období sa však už poberajú na svoje hniezdiská.
Na zimoviskách sa začínajú myšiarky zoskupovať v októbri. Pod zimoviskom si môžeme predstaviť ihličnaté stromy a tuje pri škole, cintorínoch alebo v parku. Sovy cez deň oddychujú v korunách stromov. Sfarbenie peria im poskytuje dobré maskovanie pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich ľudí a predátormi. Oveľa častejšie ich prítomnosť prezradia vývržky pod stromami a trus.
Zimovisko opúšťajú spravidla koncom februára, keď začínajú hľadať vhodné miesto na hniezdenie. „Vlastné hniezdo si nestavajú, využívajú opustené hniezda krkavcovitých vtákov a s obľubou aj človekom vyhotovené polobúdky,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.
Miesto zimovania a počet zimujúcich sov sa môže každoročne meniť. Vplýva na to viacero faktorov, od potravnej ponuky, cez počasie až po rušivé vplyvy. Myšiarky sú prioritne zamerané na lov hraboša poľného. V oblastiach, kde je dostatočne vysoká populácia hraboša a nízka snehová pokrývka, zimuje aj viac myšiarok.
Ojedinele sa medzi myšiarkami ušatými na strome objaví aj vzácnejšia myšiarka močiarna. „Odpočívajúce sovy môže vyrušiť rekonštrukcia budov v bezprostrednej blízkosti zimoviska, výrub stromov či ohňostroje, prípadne nedostatočná opatrnosť ľudí pri ich pozorovaní,“ hovorí Veselovský.

Myšiarky zimujú v kŕdľoch na stromoch často aj v blízkosti ľudských obydlí.

Vzhľadom na to, že sa mení počet zimujúcich myšiarok aj samotné miesto, ktoré si vyberú, treba každoročne údaje aktualizovať. Sčítavanie realizuje organizácia Ochrana dravcov na Slovensku už od roku 1992. „V posledných troch zimných sezónach zapájame do sčítania myšiarok dobrovoľníkov z celého Slovenska aj prostredníctvom ‘Súťaže s myšiarkami’. Tá trvala od októbra 2017 do februára 2018, ukončili sme ju na Valentína. Štyroch prispievateľov sme odmenili poukážkami na nákup kníh. Ľudia poslali informácie z rôznych kútov Slovenska, pričom platí, že najviac zimovísk sa nachádza v nížinných oblastiach. Vďaka zapojeniu 49 ľudí vieme, že na Slovensku zimovalo v minimálne 117 lokalitách až 1484 myšiarok,“ dopĺňa Veselovský.
Získané údaje ochranári využívajú v ďalšom výskume, medzinárodnej spolupráci a vypracovaní odborných dokumentov. „Už teraz sa nám ozývajú ľudia, ktorí by radi podporili myšiarky vo svojom okolí aj počas hniezdneho obdobia. Radíme im, aké typy polobúdok sú vhodné a kam ich majú umiestňovať. Informácie o obľúbených stromoch myšiarok môžu pomôcť pri ich ochrane pred výrubmi. Veríme, že sa táto sova bude u verejnosti tešiť stále vyššej popularite, a ľudia budú tolerovať aj vývržky či pískanie mláďat, ktoré predčasne opustia hniezdo,“ uzatvára Veselovský.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava