Jumping a zumbu musíte milovať

  • Šport / Ostatné športy
  • 14. marca 2018, 05:47
  • Autor:Tomáš Horký

Čoraz viac ľudí sa snaží dodržiavať zdravý životný štýl, k čomu bezprostredne patrí pohyb. Aj preto v posledných rokoch nabrali na popularite voľnočasové športy, ako sú napríklad jumping či zumba.

Obe aktivity sa tešia veľkej obľube i v Piešťanoch, kde sa im intenzívne venujú sympatické inštruktorky Kristína Tešková a Katarína Augustineková.
Pre tých, ktorým jumping či zumba nič nehovoria, krátke vysvetlenie. Jumping je aeróbne cvičenie na malých trampolínach za sprievodu motivačnej hudby. Zumba zasa aeróbny tanečný fitness program, počas ktorého sa striedajú pomalé a rýchle hudobné skladby.
Nevedia prestať
Kristína Tešková sa venuje jumpingu už šesť rokov a podľa jej slov sa k nemu dostala úplnou náhodou. V krátkosti zaspomínala na svoje inštruktorské začiatky. „V tej dobe to bola v Piešťanoch úplná novinka. Mala som byť záskok za jednu inštruktorku. Samozrejme, prvýkrát to z mojej strany nebola žiadna sláva, nakoľko som bola hodená do vody. Jediná skúsenosť bola, že som si trampolínku vyskúšala z pohľadu zákazníka. Od mojej prvej hodiny bolo jasné, že v tom chcem pokračovať. Prihlásila som sa na najbližší kurz v Trenčíne k našej školiteľke – mame jumpingu Vierke Gimeckej. Neskôr som si doplnila ďalšie vedomosti nadstavbovým školením opäť u Vierky.“

„Hopsanie“ na trampolínkach je v poslednej dobe veľmi populárne.

Druhá z dvojice piešťanských inštruktoriek Katarína Augustineková sa prioritne venuje zumbe, ktorá je jej veľkou srdcovkou, no postupom času začala predcvičovať aj jumping. „Úprimne povedané, nikdy by mi ani len nenapadlo, že raz sa budem venovať inštruktorstvu zumby. Mojou srdcovkou bolo vždy latino, aj keď nikdy som neabsolvovala nejakú tanečnú školu alebo krúžok. Keď sa prvýkrát dostala zumba do Piešťan, šla som ju vyskúšať a veľmi ma chytila. Ten rytmus latina, skladby, energia… Vedela som, že toto je ‚ono’. Po asi ročnom navštevovaní hodín som sa rozhodla, že to skúsim aj ako inštruktorka. Absolvovala som základný kurz v Bratislave v októbri 2010 a odvtedy si bez zumby neviem predstaviť život.“
Čo sa týka jumpingu, k tomu sa dostala viacmenej z nutnosti. „Keďže s Kikou spolupracujeme už dlho a z okolností vyplynula potreba zriadiť si licenciu na jumpingové centrum, bol to podnet, aby som sa aj ja do hĺbky oboznámila s týmto cvičením a urobila si inštruktorský kurz. A čo čert nechcel, pre veľký záujem ‚zumbáčiek’ som pomaličky pridala do rozvrhu aj hodiny jumpingu a začala som skákať,“ pokračovala K. Augustineková.
K. Augustineková (v popredí) sa zumbe venuje od roku 2010.

Útek od starostí
Ako tvrdia obe inštruktorky, zumba i jumping sú športy, ktoré musíte milovať. V dnešnej uponáhľanej dobe je niekedy problém nájsť si čas na seba samého. Aj preto môžu byť obe aktivity dobrým útekom z reality. V čom tkvie ich čaro?
„Obe cvičenia sú neskutočný dobíjač bateriek. Človek úplne zabudne na každodenné starosti a zhon a jednu hodinku venuje len sebe. Zumba aj jumping sú zábavné energické typy cvičení. Keď môžem porovnať, zumba je tanečná, strieda rýchle a pomalé rytmy i rôzne štýly hudby. Nepotrebujete tanečného partnera, posilňujete srdce, pľúca a formujete celú postavu. Aj keď ste akokoľvek unavení, prvé tóny vás strhnú a už sa len vrtíte a zabávate. Jumping je zasa veľmi dynamický. Je úžasný na zlepšenie kondičky, na spevnenie tela a určite pomáha aj pri chudnutí,“ priblížila K. Augustineková.
„Čaro tohto športu vytvára podľa mňa inštruktorka či inštruktor tým, ako tú hodinu podá. To, čo robíte, musíte jednoducho milovať. Ďalšie čaro je atmosféra na hodinách alebo na našich letných akciách spolu s Katkou, ktorú zbožňujem. Každý sa v tomto športe nájde. Mladý, starý alebo deti, a to už len tým, že skáčeme na trampolínkach,“ doplnila kolegyňu K. Tešková.
Cvičiť na trampolínach sa nemusí len v telocvični.

Začiatok každého roka je u viacerých spojený s dávaním si rôznych predsavzatí. Určite medzi ne patria chudnutie, nájdenie si viac času na športovanie a podobne. Pociťujú zo začiatku roka zvýšený záujem o športovanie aj piešťanské inštruktorky? „Úprimne? Odkedy sa jumpingu venujem, tak nemám pocit, že by bolo ľudí viac alebo menej. Je pravda, že bývajú aj ‚hluché’ obdobia, či v extrémnych teplotách alebo v objemovkách (úsmev). Kto sa v tomto športe nájde, ide za každého počasia či obdobia,“ povedala Kiki.
„Každý rok sa ľudia snažia dávať si predsavzatia. Otázka je, či je to len chvíľkové nadšenie alebo chcú zmeniť svoj životný štýl. Človek nemôže čakať zázraky hneď. Chce to presvedčenie, disciplínu a uvedomiť si, že to robia pre seba. Máme stálu klientelu, ale teší nás, že sem-tam prichádzajú aj nové tváre,“ dodala Katka.
Chodia aj muži
Jumping aj zumba sú športovou aktivitou, ktorú majú v obľube najmä ženy. Účasť mužského pohlavia je raritou, obe piešťanské inštruktorky však majú skúsenosti aj s opačným pohlavím na ich tréningoch. „Veľa ľudí má dojem, že je to vyslovene pre ženy. Práve naopak, poznám kolegyne inštruktorky, ktoré majú na tréningoch iba mužskú klientelu ako hokejistov alebo futbalistov, pre ktorých to je dobrý doplnok prípravy. Je to skvelé pre rozvoj vytrvalosti a kondičky. Na tréningoch mávam niekedy aj mužov, ale väčšinou idú skákať čo najďalej dozadu. Domyslite si prečo asi? (smiech) Je pravda, že muž, ktorý tento tréning skúšal, neodíde s tým, že v pohode dal ešte jednu tréningovú hodinu,“ uviedla K. Tešková.
Na jumping chodia prevažne ženy, odvážlivci sa však nájdu aj medzi mužmi.

Podobnú skúsenosť má aj K. Augustineková: „Občas sa nejakí odvážlivci nájdu. No úprimne, je ich málo. Muži si myslia, že sú to skôr aktivity pre ženy. No keď sa nejakí chlapi odvážili pridať, zistili, že je to riadna zaberačka, a obdivovali baby, ako to skvele zvládajú. Netreba mať predsudky a ja vždy hovorím, treba vyskúšať a potom si urobiť názor.“
Podobne je to aj s vekom. Obe Piešťanky majú medzi svojimi klientkami rôzne vekové kategórie a ako tvrdia, roky vôbec nie sú podstatné. Dôležitá je chuť a radosť z pohybu. „Vek ide pri jumpigu bokom. Dokonca mám klientky, ktoré majú vyše 60 rokov a vôbec nemajú problém svoj vek povedať nahlas. Baby sú naozaj skvelé, a to bez výnimky. Hovoríme si tzv. jumpingová hopkajúca rodina. Ak je treba, vieme si pomôcť nielen na hodine odreagovaním sa od rutinného života, ale aj v súkromí, čo je v tejto dobe veľmi vzácne,“ prezradila K. Tešková.
Aj K. Augustineková tvrdí, že obe aktivity nie sú vekovo obmedzené a jej klientky majú od 18 do 60 rokov. „Záleží, kto sa na čo cíti a aký pohyb mu viac vyhovuje. Je skvelé pozerať sa na baby okolo päťdesiatky, ako tancujú a skáču celú hodinu, niekedy dokonca dvoj-trojhodinové maratóny. Sú obdivuhodné. Keď si vezmú svoje niektoré rovesníčky, ktoré sedia doma, som na ne pyšná. Všetko je to len o nastavení v hlave.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav