V. Hracho: Pre oblastný futbal sa snažím robiť maximum

  • Šport / Futbal
  • 7. marca 2018, 07:55
  • Autor:Martina Radošovská

Predseda Oblastného futbalového zväzu Trnava Vladimír Hracho nedávno oslávil okrúhlych 50 rokov a pri tejto príležitosti sme sa s ním porozprávali o rôznych udalostiach uplynulého obdobia.

ObFZ Trnava má za sebou obdobie halových turnajov nielen mužov, ale aj mládeže. V kategórii prípraviek bol o turnaj opäť veľký záujem, dorastenecká kategória mala v Mestskej športovej hale Trnava premiéru. Ako by ste zhodnotili podujatia z vášho pohľadu?
Môžeme hovoriť o maximálnej spokojnosti, pretože na mládežnícke turnaje sa každým rokom prihlasuje viac a viac klubov. Aj tento rok sa chceli niektorí prihlásiť ešte po termíne, ale nemohli sme im už vyhovieť, pretože bolo hotové rozlosovanie. Záujem klubov nás veľmi teší a budeme radi, keď nám počet štartujúcich družstiev bude neustále narastať. Tieto turnaje sú dobrým začiatkom do jarnej časti.
Čo sa týka mužského turnaja O pohár predsedu ObFZ Trnava, máme naň len pozitívne ohlasy. Som rád, že sme v spolupráci s výkonným výborom, sponzormi a aj všetkými zainteresovanými priniesli opäť niečo nové.
V súvislosti s mládežou bol začiatkom roka do funkcie predsedu Komisie mládeže a školského futbalu zvolený Bernard Svetlík, ktorý vo funkcii vystriedal Michala Končeka. Z akého dôvodu prišlo k tejto personálnej zmene?
S dlhoročnou prácou pána Končeka sme spokojní, ale sám chcel nejakú zmenu, navyše rieši aj určité osobné problémy. Spomedzi kandidátov bol na zasadnutí výkonného výboru zvolený pán Svetlík. Nie je to neznámy človek, dlhé roky pôsobil ako pravá ruka pána Končeka, má dobré názory na riadenie mládeže na úrovni funkcionára oblasti, navyše má aj skúsenosti, čo pre nás bolo veľmi podstatné. Práca trénera mládeže v klube je predsa len odlišná ako práca spojená s výbermi a reprezentáciou. Tu už ide o manažérsku funkciu, preto sme stavili na skúsenosti. Pán Konček bude aj naďalej pôsobiť ako koordinátor a verím, že táto dvojica sa bude dopĺňať. Navyše, prišli do tejto komisie aj nové posily.
Na Volebnej konferencii ObFZ Trnava a aj po nej čelil zväz veľkej kritike. Aký je váš názor na vyjadrenia Petra Moravčíka priamo na konferencii alebo potom na sociálnych sieťach?
Môj názor je taký, že keď raz niekto niečo povie a povie to verejne, mal by si za tým stáť. To znamená, že musí vedieť a chápať, že po takýchto vyjadreniach môže prísť aj nejaká odozva, či už pozitívna, alebo negatívna. To, že pán Moravčík pracuje veľmi dobre s mládežou vo svojom klube, to mu nikto neberie, ale spôsob, akým napáda ľudí, ktorí pracujú v štruktúrach zväzu alebo v iných kluboch, je pre mňa priam zarážajúci. Je dôležité si uvedomiť, že tí ľudia sú dobrovoľníci, a to by som rád zdôraznil, úplní dobrovoľníci bez akejkoľvek finančnej náhrady, dokonca bez podpory obce alebo mesta, a starajú sa o mládež vo svojich kluboch minimálne tak dobre ako on. Zvyšok už nechám na ľudí, nech si preberú akýmkoľvek spôsobom.
Po volebnej konferencii sa začali najmä sociálnymi sieťami šíriť obvinenia, že to bola len jedna veľká fraška, že hlasovali rodinní príslušníci rôznych zástupcov a funkcionárov zväzu, o ktorých kluby možno ani nevedeli, že ich zastupujú. Ako by ste sa vyjadrili k týmto obvineniam?
Všetky obvinenia, ktoré pán Moravčík a úzka skupina okolo neho púšťala cez sociálne siete, sú pre mňa zarážajúce a nepochopiteľné z toho hľadiska, že delegáti klubov volia na volebnej konferencii zástupcov do riadenia zväzu. Pokiaľ bol na konferencii niekto z rodinných príslušníkov, či už sekretára, pretože konkrétne na neho padli tieto obvinenia, alebo niekoho iného, boli tam z dôvodu, že mali delegačné listy od klubov, ktoré zastupovali. Komisia na základe týchto dokumentov zhodnotila, že majú právo zastupovať klub, a tu by som rád podotkol, že jednotlivé kluby o týchto delegátoch vedeli. Neviem si dosť dobre vysvetliť motív vystúpení, ktoré sa po konferencii strhli, pretože nič výnimočné sa na nej nestalo. Jediná situácia, ktorá vznikla, bola tá, že delegáti klubov, ktorí odvolili, si neuvedomili, že sa uskutoční ešte jedno záverečné uznesenie, a odišli. Chyba bola i na našej strane, pretože predseda volebnej komisie alebo aj ja sme na to delegátov neupozornili. Do necelej hodiny sa však vrátilo späť viac delegátov, ako bolo potrebné na záverečné uznesenie, čím bola konferencia právoplatne ukončená.
Do výkonného výboru ObFZ prišli dvaja noví členovia, konkrétne Emil Nosko a Michal Krajčovič. Je síce ťažké po pár zasadnutiach výboru posúdiť túto spoluprácu, ale ako sa vám zatiaľ pozdáva?
V prvom rade by som chcel povedať, že výkonný výbor sa zložil podľa predstáv, pretože rovnaké zastúpenie má trnavská oblasť i piešťansko-hlohovecká. Ja ako predseda som jediný bývalý rozhodca a delegát, to znamená, že všetko sú to zástupcovia klubov. To je dôkaz, že tu nerobia len rozhodcovia a delegáti, ale chcú pre oblasť robiť aj funkcionári klubov. Za toto krátke obdobie vidím väčší elán ako za posledné uplynulé funkčné obdobie. Emil Nosko a Michal Krajčovič majú určité názory a návrhy, ktoré sa stretli s pozitívnou reakciou aj u mňa, budeme na nich pracovať a pomaly to začína prinášať ovocie. Každý člen vie, za čo zodpovedá, na čo treba dohliadnuť a akým spôsobom. Vladimír Púčik ako podpredseda je vzdelaný a fundovaný človek, a keď sa nebudem môcť zúčastniť nejakého fóra, myslím si, že ma dokáže bez problémov zastúpiť, ako aj iní členovia výkonného výboru.
Onedlho sa začínajú jarné časti jednotlivých líg. Čo by ste odkázali klubom?
Klubom sa budeme snažiť pomáhať, budeme riešiť ich podnety a návrhy, aj keď možno nie hneď, ale postupne. Rovnako sa budeme snažiť odľahčiť ich finančne, aj teraz sme opäť schválili dotáciu na mládež v podobe zaplatenia delegovaných osôb. Budeme hľadať sponzorov, čo zasa odľahčí zväz v určitých materiálnych benefitoch pre víťazov a kluby. Mužstvám by som chcel zaželať do jarnej časti veľa úspechov a dobrých výsledkov, funkcionárom veľa pevných nervov a divákom želám dobrý futbal. Zároveň by som chcel, aby si aj v tých kritických stretnutiach povedali, že je to len hra. Prajem si, aby sme vyriešili situáciu okolo piatej ligy Západ, aby sme mohli povedať, že trnavská oblasť vie ponúknuť dobré kluby do regionálnych súťaží.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín