Občania z okolitých obcí si z Bašoviec robia smetisko

  • Spravodajstvo
  • 7. marca 2018, 09:15
  • Autor:Daniela Serišová

Bašovce a okolité obecné pozemky sa už nejakú dobu potýkajú s problémom s odpadmi. Hoci starosta robí všetko, aby obec udržal čistú, dokonca zriadil aj zberný dvor na bioodpad, neporiadnici z okolitých obcí vyvážajú odpad do ich katastra. Svoje by o tom vedel rozprávať aj pozostatok lesa nazývaný Blaciny.

Okolo lesíka vedie cesta z Bašoviec rovno do Veľkého Orvišťa. To, že sa však stane občasným smetiskom, nikto nečakal. Zarážajúce je množstvo odpadu, aké z neho v minulosti dobrovoľníci organizovaní Maticou slovenskou a poľovníkmi „vydolovali“. Bolo ho neskutočných 20 ton.
„Aj preto sme v obci zriadili zberný dvor, ktorý bol však určený iba na bioodpad. S tým ale zrejme neboli všetci oboznámení, pretože sa v ňom nahromadil rôzny odpad ako pneumatiky či elektroodpad, a to v objeme až 20 ton,“ sťažuje sa starosta Bašoviec Ľubomír Dekan.

Brána zberného dvora je momentálne zatvorená. Ak obec dostane peniaze, na tomto mieste vybuduje poriadny zberný dvor.

Dvor vytvorili pre občanov iba na odpad zo záhrad, pokazené chladničky či rádiá môžu odniesť na obecný úrad. Starosta plánuje v budúcnosti vybudovať kompletný zberný dvor, všetko ale závisí od dotácií od štátu. Občanom chceli pomôcť aspoň takto, nestretlo sa to však s pochopením. Zo zberného dvora na bioodpad bolo za pár mesiacov smetisko. Podľa domácich tam vozili odpad lajdáci z iných obcí. „Jedni mali novomestské značky, ďalší tvrdili, že sú z Ostrova,“ šomrú Bašovčania z okolitých domov.
Ľubomír Dekan bol po takomto fiasku nútený zberný dvor zavrieť a smeti dal odviezť na obecné náklady. Pneumatiky a sklo z automobilov vyhodené popri ceste do Bašoviec sú podľa starostu iba reakciou na to, že zberný dvor už nemajú. „Niekto viezol do zberného dvora neporiadok a keď zistil, že je zavretý, vysypal nám to na pole,“ sťažujú sa nahnevaní občania. Ľudia si asi neuvedomujú, že sypaním smetí do prírody sa dopúšťajú priestupku a mastná pokuta by ich riadne zamrzela, rovnako ako odstránenie odpadu na vlastné náklady.
Miesto, kam môžu občania bezpečne uložiť odpad by mala zabezpečiť každá obec. V prípade, že obec nemá zberný dvor, ani veľkokapacitný kontajner, mala by ich aspoň nasmerovať na najbližšiu skládku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava