Pobedimskí hasiči vítali prezidenta

  • Spravodajstvo
  • 6. marca 2018, 08:53
  • Autor:vd

V Pobedime majú vynovenú hasičskú zbrojnicu, v nej štyri hasičské autá a protipovodňový vozík. K zásahom po celom okolí vyráža dvadsaťštyri dobrovoľných hasičov, pričom celkovo ich je až sedemdesiatjeden.

Pýšia sa tiež deviatimi pôvabnými hasičkami, dvomi zástavami, ale najmä počtom úspešných zásahov, pri ktorých zachraňujú majetok i ľudí. Za posledné tri roky ich mali dovedna 122. Sú zaradení do top hasičskej kategórie „A“, takže disponujú nielen patričnými teoretickými vedomosťami a odvahou, dobrou fyzickou kondíciou, ale aj praktickými skúsenosťami. Veď štyria z partie sú profesionálmi vo svojom odbore.
Zbor, ktorého prvopočiatky siahajú do roku 1897, navštívil v utorok 27. februára prezident Hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky, generál Alexander Nejedlý, s viacerými predstaviteľmi štátnej správy a hasičského zboru. Boli zvedaví na ľudí aj zázemie hasičov.
Hasičské „áčko“ – jednotka nastúpená pred zbrojnicou, vítala hostí. Hlásenie prezidentovi podal veliteľ DHZO Martin Piškula. Pri mikrofóne sa striedal starosta obce Martin Lednický s poslancom národnej rady Dušanom Bublavým a prednostkou Okresného úradu Nové Mesto nad Váhom Andreou Augustínovou. O hasičskej histórii a súčasnosti Pobedima porozprával veliteľ DHZO.
Hostí, ktorých bolo v ten deň v zbrojnici požehnane, upútalo viacero vecí. Ocenili vyligotané hasičské autá v stopercentnom technickom stave, vyupratovanú zbrojnicu, zaujali ich plné vitríny pohárov víťazov z rôznych hasičských súťaží, aj kronika. „Dali sme si záležať. Hostí sme pozvali aj na občerstvenie. Páčili sa im obrúsky s hasičským motívom,“ usmial sa veliteľ.
Pri stole vládla priateľská atmosféra. Pretože v ten deň bolo v kalendári meno Alexander, obecní hasiči mali pre svojho prezidenta aj prekvapenie v podobe meninového darčeka. „Generál vyzdvihol perfektne vybavený zbor a prisľúbil, že v budúcnosti budú k zásahom profesionálov volať ešte častejšie ‚áčkové’ zbory,“ dodal Piškula.
Dobrovoľný hasičský zbor obce Pobedim má za sebou úspechy v podobe víťazstiev v medzinárodných súťažiach mladých hasičov v Maďarsku, v Čechách i v Nemecku. Obec hasičov a ich výjazdy každoročne podporuje sumou 11-tisíc eur. Určite by medzi sebou radi privítali ďalších nadšencov, pretože v súčasnosti majú len päť mladých hasičov. Zbor vykonáva v teréne službu strojnú, protiplynovú a spojovaciu. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela