Kriticky píšucich novinárov prázdne slová neuchránia

  • Spravodajstvo
  • 6. marca 2018, 08:38
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Vražda mladého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky je to, čo v súčasnosti najvýraznejšie hýbe novinárskym svetom. Táto veľká tragédia sa momentálne stala i promenádou výrokov politikov a policajných funkcionárov, ako treba novinárov chrániť… Že vlastne útok na novinárov je z ich strany vnímaný ako útok na piliere demokracie. My sa pýtame, kde boli doteraz so svojimi tvrdeniami?

Veď práve politici sú tí, ktorí na nás roky útočia, a to nielen zosmiešňujúcimi vyjadreniami na našu adresu ako v prípade premiéra Roberta Fica, keď pred časom nazval redaktora Markízy Michala Kovačiča záchodovým pavúkom. Nevyberané výrazy na adresu novinárov s obľubou používajú aj iní predstavitelia celoslovenskej politickej scény. Výnimkou nie sú ani niektorí piešťanskí politickí funkcionári a ich prisluhovači.
Nie raz sme si museli vypočuť prirovnanie našej práce k eštebáckym praktikám, hanlivé výrazy o novinárskych „tajtrlíkoch“, ale aj vyhrážky na našu adresu a podávanie žalôb a trestných oznámení. Či boli oprávnené, posúďte sami.
Ako prvý sa po komunálnych voľbách v roku 2014 „vyfarbil“ vtedajší viceprimátor Michal Hynek. Nepáčilo sa mu, že sme verejnosť informovali o jeho podivných platbách v stovkách eur aj úhrade občerstvenia vo fastfoode v bratislavskom nákupnom centre z mestskej platobnej karty. Utrácanie nevedel riadne vysvetliť, tak namiesto náležitého objasnenia na nás podal trestné oznámenie. Nakoniec aj samotný Miloš Tamajka priznal, že naše zistenia boli pravdivé a Hynek za peniaze daňových poplatníkov hostil svojich priateľov.
Aj za naše zistenia v súvislosti s čistkami na radnici sme si užili svoje. Poukázali sme na absolútne diletantstvo pri takzvanej reorganizácii mestského úradu, na falšovanie zápisnice inšpektorátu práce a množstvo iných prešľapov pri Tamajkovej personálnej práci. I tu sa postupne na súde ukazuje, že ani v tomto prípade sme sa nemýlili a mestu hrozí vyplatenie odškodnenia vo výške viac ako 100-tisíc eur.

Sviečky za obete vraždy zapaľovali všetky generácie.

Aj v prípade našich zistení o podozrivých zmenách v mestskej eseročke bytový podnik sme sa, bohužiaľ, s najväčšou pravdepodobnosťou tiež nemýlili. Nešlo len o personálne výmeny, ale aj o pravdu ohľadom parkoviska na Školskej ulici či tepelného hospodárstva. Aj v tomto prípade sa nás pokúsili zastrašiť trestným oznámením.
Naše odhalenia nakoniec potvrdil samotný Hynek, keď urazený potom, ako prišiel nielen o post viceprimátora, ale Tamajka ho odvolal aj z predsedníctva v dozornej rady bytového podniku v úvode tohto roka, pre médiá vyhlásil, že tepelné hospodárstvo už nie je v rukách obyvateľov mesta.
Žiadne z podaných trestných oznámení na našu redakciu sa nakoniec nepreukázalo ako opodstatnené a malo za účel nám len znemožniť odhaľovať pravdu a písať o veciach, ktoré mali byť utajené. Rovnako je to aj v iných redakciách, pretože tí, ktorým sa príliš pozerá na prsty, vedia, že nie každý novinár zvládne takéto nátlakové metódy na novinársku integritu a nie každý z nás ustojí hrubé útoky a urážky z ich strany. Sme bežní ľudia ako všetci ostatní. Máme svoje rodiny, svoju zodpovednosť za ne a vskutku, ako to ukázala vražda mladého novinára, pri našej práci ide naozaj často o život.
Ak pcháme nosy do prostredia politikov a ich ekonomických mecenášov, nik z nás vopred nevie, kto v skutočnosti za tým stojí. Či ľudia zo zločineckého prostredia, či naozaj len radoví podnikatelia, ktorí si chcú na verejných zákazkách privyrobiť.
Politici a ich prisluhovači veľmi dobre vedia, že cesta zastrašovania je jednoduchšia ako cesta vysvetľovania nevysvetliteľného. A tak až zamrazia súčasné vyhlásenia premiéra Roberta Fica, policajného prezidenta Tibora Gašpara, ale i generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o tom, že útok na novinára za jeho prácu je podľa ich názoru útokom na demokraciu, na celú spoločnosť.
To naozaj musel jeden z nás zomrieť rukou vraha, aby nastala táto zmena v chápaní úlohy novinára?! Alebo je to len prejav dobre zahraného pokrytectva z obavy, aby ich z ich postov nezmietla verejná mienka a tlak zo zahraničia?
Ak je to úprimné, tak dúfame, že účelové trestné oznámenia s cieľom zastrašiť novinárov zo stola rovno zmetie polícia a, naopak, šikanovanie a urážanie zo strany politikov začne polícia aktívne riešiť. Budeme tiež dúfať, že napríklad piešťanská okresná prokuratúra namiesto konštatovania, že Tamajka pri zmenách v bytovom podniku porušil zákon, začne od radnice aj zákonnosť aktívne vymáhať.

Pietna spomienka


Ján Kuciak

Pozývame vás na pietnu spomienku za Jánom Kuciakom a Martinou Kušnírovou, ktorá sa uskutoční v utorok 6. marca o 17:00 na Námestí slobody v Piešťanoch.
Novinárska a kultúrna obec piešťanského regiónu

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava