Zo súčastí života v meste zostali len miesta duchov

  • Spravodajstvo
  • 3. marca 2018, 08:49
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Stovky Piešťancov denne prechádzajú okolo prázdnych a zanedbaných domov, pozemkov, bývalých školských či zdravotníckych objektov. Práve na miestach, ktoré zvykli navštevovať, kde cítili príjemnú atmosféru a zažívali nezabudnuteľné chvíle, im obzvlášť stisne srdce pri pohľade na chátrajúce múry.

Isto netreba predstavovať ruiny dvoch srdcoviek domácich – hotela Lipa, zhoreného a sčasti zbúraného hotela na rohu Winterovej a Rázusovej ulice a, samozrejme, hotela Slovan, niekdajšej honosnej stavby a veľkej pýchy Piešťan. No v kúpeľnom meste a jeho tesnej blízkosti sa nachádza zabudnutých miest, ktoré obyvatelia využívali v rámci kultúry i každodenných potrieb, omnoho viac. Poďme si na ne opäť spoločne zaspomínať.
Amfiteáter
Amfiteáter ako letné prírodné divadlo v Piešťanoch otvorili v roku 1959. Pod projekt sa autorsky podpísali architekti Michal Maximilián Scheer a Jaroslav Rajchl. Stavbu zaujímavo začlenili do okolitej krajiny s dôrazom na zachovanie zelene. Svoj talent tam ukázali umelci ako Karel Gott, Pavlína Filipovská, Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Václav Neckář, Josef Laufer, skupina Elán a ďalší. Predviedli sa lúčničiari, orchestre slovenské, české, anglické, mnohé baletné a divadelné súbory.

Prírodné kino možno čaká sprevádzkovanie.

Dnes amfiteáter chátra. Zavretý je už tridsať rokov a obyvatelia z roka na rok sledujú, ako stále viac chradne. Mesto sa už niekoľkokrát pokúšalo pamiatku oživiť, prenajať, predať, no neúspešne. Len za predaj pozemkov by prípadný kupec musel zaplatiť 330-tisíc eur, pričom rekonštrukciu musia regulovať pamiatkari.
V posledných rokoch sa „na tráve“ amfiteátra uskutočnilo niekoľko podujatí ako cvičenie jogy, vankúšová vojna, premietanie filmov či prezentácia knihy. Čo s ním však bude ďalej?
Letné prírodné kino
Už vyše 20 rokov je zavreté aj letné prírodné kino, ktoré sa nachádza za kinom Fontána. Odvtedy je jeho brána zamknutá, plot slúži na sprejovanie grafitti a dnu môžu Piešťanci nazrieť len cez pomedzi spoj medzi bránou a plotom.
Aktivisti by letnému kinu radi prinavrátili niekdajší účel. Zorganizovali i brigády na vyčistenie areálu od náletovej zelene či natieranie lavíc v hľadisku. Hľadali možnosti, ako ho sprevádzkovať, a dokonca sa vravelo, že by mohlo byť verejnosti prístupné už počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny v roku 2015.
Amfiteáter v mestskom parku stále chátra.

Nestalo sa tak. Pôvodná projektová dokumentácia, ktorá vyčíslila rekonštrukciu kina na 1,5 miliónov eur, bola nahradená novou, zjednodušenou. Obnova má zahŕňať plot, brány, elektroinštalácie, chodníky, úpravy premietacej kabíny a sanitárny kontajner. Či sa napokon podarí kino sprevádzkovať, závisí najmä od toho, či mesto dá projektu zelenú. Vďaka iniciatíve však má táto kultúrna pamiatka nádej. Na rok 2018 je v rozpočte vyčlenených 67-tisíc eur na rekonštrukciu prírodného kina a 30-tisíc na premietaciu techniku.
Verejné toalety
Napriek tomu, že verejné toalety naozaj nepatria medzi žiadne kultúrne pamiatky, tie piešťanské dlhé roky slúžili obyvateľom a, povedzme si otvorene, k základnej vybavenosti mesta, tobôž turisticky navštevovaného, by jednoducho mali patriť.
Denne funkčné verejné toalety už v Piešťanoch nenájdete.

Avšak v Piešťanoch to tak nie je. Verejné toalety sa mesto rozhodlo odpredať ešte na jeseň roku 2013. Používateľov týchto zariadení vraj bolo veľmi málo, a to maximálne jeden až dvaja za deň. Budovy na Staničnej a Winterovej ulici napokon odpredali každú za vyše 20-tisíc eur. Odpredaj mal priniesť nový vzhľad i účel objektov, avšak nestalo sa tak. Na okraji parku pritom mala vzniknúť cukráreň, lenže túto premenu skomplikovali pamiatkari. Nič sa nezmenilo ani na Staničnej ulici, kde bývalé toalety rovnako chátrajú. Obyvatelia a turisti si teda môžu „odskočiť“ maximálne na železničnej stanici, v obchodných domoch, prípadne reštauráciách a iných gastro zariadeniach.
Kúpalisko Sĺňava
Dokonca i dnešní dvadsiatnici si dobre spomínajú na časy, keď sa spolu s rodičmi, starými rodičmi a priateľmi chodili kúpať na kúpalisko Sĺňava. Piešťanci nasadli na bicykle a v plaveckom, detskom aj horúcom bazéne sa pravidelne stretali počas letných dní. A kto by už len zabudol na tamojší minigolf?
Stavbu kúpaliska financoval vtedajší Mestský národný výbor Piešťany a náklady dosiahli výšku 4,5 miliónov korún. S výstavbou začal Hydrostav Jaslovské Bohunice v roku 1967. V roku 1995 sa Banka oddelila od Piešťan a v roku 2006 vlastník zavrel brány kúpaliska, pretože nedokázal odstrániť nedostatky, na ktoré sa obyvatelia sťažovali.
Obec napokon areál predala s tým, že má kupec pri výstavbe nového centra zachovať jeho pôvodný charakter. Odvtedy kúpalisko chátra a verejnosť dostáva len mnoho a mnoho sľubov. Zatiaľ posledný bol plánovaný aquapark menom Bana Park. Tvoriť ho malo desať bazénov, 22 toboganov, amfiteáter, vodný ostrov a hrad, detské ihriská, športoviská, wellness, reštaurácie, obchody i doplnkové služby, dokonca i bazén v rieke Váh. Celoročnú časť aquaparku plánoval investor otvoriť pre verejnosť v roku 2017. Celý komplex aj s letnou časťou mal byť dokončený na jar, prípadne v lete roku 2018. No výsledok posúďte sami podľa aktuálnej fotografie…
Po kúpalisku Sĺňava zostal len pozemok plný náletových drevín.

Kursalon
Príjemná letná prechádzka večerným mestským parkom, do kroku hrajúce hudobné nástroje špičkových muzikantov. I tak si doposiaľ obyvatelia pamätajú Kúpeľnú dvoranu, ktorá prinášala ľuďom miesto na odpočinok, zasýtenie žalúdkov, posedenie i kultúru. Kúpeľná dvorana, ktorú spoločnosť Kursalon prevádzkovala od 1. mája 2007, zatvorila svoje vráta 18. novembra minulého roka. Ako uviedli konatelia spoločnosti, za ten čas v priestore oslavovalo svoje vstup do chomúta 250 zaľúbených párov, uskutočnilo sa niekoľko desiatok plesov, stužkových, viac ako 2000 hudobných koncertov, mnoho rodinných i firemných, väčších či menších, stretnutí, takmer stovka výstav fotografií. V Kursalone, ako je zvykom Kúpeľnú dvoranu nazývať, sa stretávali viaceré kluby, ktoré sú súčasťou života v Piešťanoch – Piešťanský fotoklub, Rotary klub Piešťany, Lions klub Piešťany, Medzinárodný klub žien v Piešťanoch, International Jazz Piešťany, n.o. Pravidelne sa tam okrem tanečnej školy, vracali aj festivaly ako Zázračný oriešok, Cinematik, Festival Doda Šošoku.
Dôvodom ukončenia činnosti v objekte Kúpeľnej dvorany bola vysoká ekonomická náročnosť na prevádzku, a to najmä na energie, nájomné a údržbu. Duša Kursalonu však žije a dnes pokračuje v činnosti na Teplickej ulici v reštaurácii La Musica. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava