Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. marca 2018, 08:42
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v histórii každého národa sú udalosti, ktoré napĺňajú jeho príslušníkov hrdosťou, ale sú dátumy v dejinách, ktoré označujú tragédie. Dvadsiate storočie prinieslo boľševickú revolúciu, dve svetové vojny, rozdelenie sveta podľa politického vplyvu. To malo rozhodujúci dopad na život v jednotlivých krajinách.

História a jej skúmanie je dôležité predovšetkým preto, aby sa súčasníci poučili z chýb, ktoré v minulosti viedli k nešťastiam a tragédiám. Sedemdesiat rokov nie je tak veľa, aby sme zabudli na hrozné časy, „keď sa zvonilo“, keď zúrili inscenované procesy, likvidovala sa inteligencia a elity národa, pretože boli vtedajšej vládnej „moci“ nepohodlní. Ak nechceme, aby sa hrozné udalosti zopakovali, musíme si nielen pripomínať ich výročia, ale aj ich dôsledky.
Podoby džezu na Rádiu Piešťany spustili prezentáciu albumov nominovaných v ankete Esprit o najlepší slovenský džezový album roka 2017. Šestnásť albumov pätnástich autorov sme rozdelili do štyroch večerov. Od 30. marca sa začne na internetovom portáli jazz.sk hlasovanie verejnosti, ktoré určí už v šiestom vydaní najobľúbenejšiu džezovú nahrávku roka. Rádio Piešťany je oficiálnym mediálnym partnerom tejto prestížnej ankety a budeme aj na slávnostnom odovzdávaní ceny verejnosti aj ceny odbornej poroty, ktoré sa uskutoční 30. apríla ako súčasť osláv Medzinárodného dňa džezu.
V nedeľu 18. februára zomrel vo veku 62 rokov francúzsky džezový huslista Didier Lockwood. Sloboda, radosť a pohoda – to je podtitulok zimného džezového festivalu v Trnave, ktorý sa chystá na 9. marca. Predstavíme jeho príťažlivý program.
Na stretnutie pri hudbe najvyššej kvality sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel