Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. marca 2018, 07:32
  • Autor:red

Dnes je štvrtok 1. marca. Meniny má Albín.

Mužské meno Albín má latinský pôvod a v preklade znamená „biely“. S nositeľmi tohto mena sa stretávame výnimočne. Albínovia sa psychicky ponášajú na morských koníkov, ich totemové zviera. Aj tie, ani čo by spali pod vodou, a z ničoho nič sa vyhupnú do obranného postoja.

Zavše sú milí a nežní, inokedy tajnostkárski. Svoj malý súkromný svet si starostlivo chránia. Je to pre nich oveľa dôležitejšie ako to, čo sa deje okolo nich. Ako študenti dosahujú väčšinou priemerné výsledky a v práci je to podobné.

Ich šťastné farby sú čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny medovka a nezábudka, ochranné kamene ametyst a jaspis.

Známe osobnosti s menom Albín: Albín Brunovský (1935 – 1997) – slovenský maliar, grafik a ilustrátor kníh pre deti.

V psom kalendári oslavuje meniny Donna, Perry, Rita.

 

Hudobný kalendár

1904 – narodil sa Glenn Miller (Clarinda, Iowa, USA), americký jazzový muzikant swingovej éry, dirigent orchestra, ale aj hráč na trombón a klarinet. V roku 1937 založil známy Orchester Glena Millera. Tento orchester sa preslávil nahrávkami známych hitov swingovej éry In The Mood, Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo, Moonlight Serenade a Little Brown Jug.  Glen Miller zomrel 15. decembra 1944 vo veku 40 rokov pri havárii lietadla na trase letu z Londýna do Paríža, kde chcel pripraviť vianočný koncert pre amerických vojakov, ktorí oslobodili Paríž. Jeho jednomotorové lietadlo UC-64 Norseman zmizlo bez stopy nad Lamanšským prielivom.

1927 – narodil sa Harry Belafonte (rodený Harold George Bellanfanti jr., Harlem, New York, USA), americký herec a spevák. Mimo pódia známy ako sociálny aktivista. Bol jedným z prvých úspešných amerických spevákov zo zmiešanej rodiny, jeho matka bola Jamajčanka, otec indián. Bol členom Negro Theatre a študoval herectvo. Nahrávať piesne začal od roku 1951, popularitu si získal hlavne v druhej polovici 50. rokov. V singlovej hitparáde mal šesť skladieb, najúspešnejšou z nich bola Banana Boat z januára 1957. Na svojom konte má viac ako  30 vydaných albumov a kompilácií. Hral vo viac ako dvoch desiatkach filmov, medzi nimi vo westerne Buck a kazateľ z roku 1972, ktorý sa premietal aj v našich kinách. V roku 1985 bol jedným z iniciátorov charitatívneho projektu USA For Africa.

1944 – narodil sa Mike d’Abo (Betchworth, Surrey, Anglicko), od augusta 1966 spevák skupiny Manfred Mann, nahradil v nej odchádzajúceho Paula Jonesa. Prvú skladbu Semi-Detached Suburban Mr. James nahral so skupinou v októbri 1966, dostala sa na 2. miesto. Formácia Manfred Mann patrila medzi najúspešnejšie anglické skupiny 60. rokov, v TOP 40 hitparáde mali celkom 16 skladieb, z nich sedem počas rokov 1966 až 1969, za jeho speváckeho účinkovania. Tri piesne skupiny, Do Wah Diddy Diddy z júla 1964, Pretty Flamingo z apríla 1966 a The Mighty Quinn z januára 1968 sa dostali na prvé miesto. Ich hudobnú dráhu dokumentuje 15 vydaných albumov a kompilácií. Rozišli sa v júni 1969, ich posledným hitom v rebríčku bola dva mesiace predtým pieseň Ragamuffin Man.

1944 – narodil sa Roger Daltrey (Londýn), spevák skupiny Who. Táto rocková formácia sa na anglickej hudobnej scéne objavila v roku 1964. Už v júli 1964 vydali prvý singel I’m The Face, do hitparády sa nedostal. Vo februári 1965 mali v rebríčku prvú skladbu I Can’t Explain. V novembri 1965 vyšiel singel My Generation, ktorý sa dostal na 2. miesto hitparády. Mesiac nato pod týmto názvom vydali aj prvý album. Preslávili sa rockovou operou Tommy, jej hrdinom je Tommy, slepý chlapec, ktorý postupne spoznáva svet. Album vydali v máji 1969. S koncertnou verziou opery vystúpili aj v New Yorskej Metropolitan Oper. Who patrí k najvýznamnejším anglickým rockovým skupinám. Na svojom konte majú dvanásť štúdiových a viac ako dve desiatky kompilačných a live albumov. V singlovej hitparáde mali 23 skladieb, hitmi boli piesne Substitute, Happy Jack, Pinball Wizard a The Seeker. Rozišli sa v decembri 1983.  V januári 1990 ich uviedli do Dvorany slávy. Znova obnovili činnosť v roku 1996, v skupine hrajú dvaja zo zakladateľov, Pete Townshend a Roger Daltrey. Keith Moon a John Entwistle už nežijú, Entwistle zomrel 27. júna 2002 vo veku 57 rokov v Las Vegas. Bolo to počas turné skupiny v Spojených štátoch. Roger Daltrey vydal osem sólových albumov, ten prvý Daltrey v apríli 1973, ôsmy z roku 1992 má názov Rocks In The Head.

1946 – narodil sa Tony Ashton (Blackburn, Lancashire, Anglicko), spevák, skladateľ, hráč na klávesových nástrojoch, producent a herec. Svoju muzikantskú dráhu začínal v skupine The Remo Four, po nej bol od roku 1972 v skupine Family, ktorej spevákom bol Roger Chapman. Od roku 1977 bol členom formácie Paice, Ashton & Lord, používali aj skratku PAL, ktorú založili po rozchode skupiny Deep Purple jej varhaník John Lord a bubeník Ian Paice. Tony Ashton zomrel 28. mája 2001 (rakovina) vo veku 55 rokov.

1958 – narodil sa Nik Kershaw (Bristol, Anglicko), spevák a skladateľ. Začínal v skupine Half Pint Hogg, ktorá hrala cover verzie skladieb skupiny Deep Purple. Od roku 1983 je na sólovej dráhe. V novembri 1983 vydal aj prvý singel so skladbou I Won’t Let The Sun Go Down On Me. Pri prvom vydaní nemal úspech, vo februári 1984 vyšiel v reedícii a dostal sa na 2. miesto hitparády. Prvý album s názvom Human Racing vydal v roku 1984, dostal sa na 5. miesto v rebríčku. Úspešný bol hlavne v 80. rokoch, v singlovej hitparáde mal sedem skladieb, hitmi boli Wouldn’t It Be Good vo februári 1984, The Riddle v novembri 1984 a Wide Boy v marci 1985. Od 90. rokov sa viac venuje skladateľskej činnosti. Výsledkom jeho speváckej dráhy bolo desať vydaných štúdiových albumov. Ten najnovší s názvom Ei8ht vyšiel v auguste 2012.

1963 – narodil sa Thomas Anders (vlastným menom Bernd Weidung, Koblenz, Nemecko), spevák, skladateľ, producent, člen známeho nemeckého dua Modern Talking, ktoré vytvorili v roku 1984 spolu s Dietrom Bohlenom. Rok nato vydali prvú LP platňu The First Album, na ktorej bol ich prvý hit You’re My Heart, You’re My Soul.  Ešte v závere roka 1985 vydali druhú LP Let’s Talk About Love s hitom Cheri Cheri Lady. V roku 1986 pridali ďalšie hity Brother Louie, Atlantis Is Calling a Geronimo’s Cadillac. Do svojho rozchodu v roku 1987 vydali sedem štúdiových albumov. Ten siedmy z roku 1987 The Garden Of Venus priniesol hit In 100 Years. V roku 1987 sa Modern Talking rozišli. V roku 1998 obnovili Bohlen a Anders činnosť formácie a vydali album Back For Good (1998). Celkom šesť albumov vydali po obnovení činnosti, ten šiesty, celkovo trinásty The Final Album, čo bola hitová kompilácia z celého ich obdobia, vydali v auguste 2003, pár dní pred definitívnym rozchodom. V nemeckej hitparáde mali sedemnásť piesní, jedna skladba, Brother Louie sa dostala aj do anglického rebríčka. Vyšlo viac ako dvadsať kompilačných albumov tejto dvojice. Na sólovej dráhe vydal deväť štúdiových albumov, deviaty s názvom Strong vyšiel v apríli 2010.

1973 – narodil sa Ryan Peake (Brooks, Alberta, Kanada), sólový gitarista a vokalista kanadskej rockovej skupiny Nickelback. Táto formácia vznikla v roku 1995 v kanadskom Hanna. V septembri 1996 vydali debutový album s názvom Curb, v marci 2000 druhý s názvom The State. V septembri 2001 vyšiel ich tretí album Silver Side Up, ktorý sa dostal na prvé miesto v kanadskom a druhé v americkom rebríčku. Na svojom konte majú do dnešných dní osem štúdiových albumov. V americkej TOP 40 mali zatiaľ deväť skladieb, najúspešnejšou z nich bola How You Remind Me, ktorá v septembri 2001 viedla americkú hitparádu. V novembri 2013 vydali kompiláciu The Best Of Nickelback.

1987 – narodila sa Kesha (vlastným menom Kesha Rose Sebert, Los Angeles, California, USA), speváčka. Mala osemnásť, keď nahrala prvé snímky. Spievala vokály pri nahrávkach iných interpretov. V januári 2010 vydala debutovú platňu Animal, s ktorou sa dostala na prvé miesto v rebríčku albumov. Najväčšími hitmi z neho boli piesne Tik Tok a We R Who We R, obe sa dostali na prvé miesto singlovej hitparády. V decembri 2012 vydala druhý album Warrior. Najväčším hitom z neho bola pieseň Die Young. V singlovej TOP 40 mala doposiaľ deväť piesní.

1994 – narodil sa Justin Bieber (London, Ontario, Kanada), spevák, skladateľ a muzikant. Na svojom konte má štyri vydané albumy, všetky štyri sa dostali na prvé miesto rebríčka albumov v Kanade aj v Spojených štátoch. V americkej singlovej TOP 40 mal zatiaľ šestnásť piesní, tri z nich na prvom mieste, What Do You Mean?, Sorry a Love Yourself, všetky sú z najnovšieho albumu Purpose. Úspech má aj v Anglicku, do TOP 40 sa dostalo pätnásť jeho piesní.

 

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň pri Ružovom mlyne, Mudroňova 70, Piešťany, tel. 033 7730644, 18:00 – 22:00 

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých

Služba: MUDr. Valéria Masárová

Náhradný: MUDr. Michal Švaro

Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast

Služba: MUDr. Iveta Chudá

Náhradný: MUDr. Ivan Sviežený

Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

 

Podujatia, akcie:

 

KINO FONTÁNA

o 17.30 a 20.00 h

Winchester: Sídlo démonov

Horor inšpirovaný skutočnými udalosťami. Na izolovanom úseku pozemku pri San Franciscu je postavený najstrašidelnejší dom na svete. Vlastní ho rodina Winchesterovcov a pre náhodného návštevníka vyzerá ako monštruózny pomník jedinej žijúcej dedičky zbrojárskeho impéria. Vytvára väzenie a útočisko pre stovky duchov, ktorých tam drží iba ich neuspokojená túžba po pomste. Slovenská premiéra.

USA-2018, MP 15, české titulky, 99 min.

Vstupné: 5 €

 

MSKS

Foyer MsKS:

26. 2. –  8. 4.

Daniel Jánošík – Poetické Piešťany

Výstava fotografií

 

Galéria Fontána:

20. 2. – 11. 3.

Jaroslav Áč

 Výber z tvorby

 

DOM UMENIA

o 18.00 h

FILM – PREMIÉRA

TLMOČNÍK

Svojrázne road-movie o dvoch pánoch, ktorí cestujú krížom cez Slovensko, aby spoznali pravdu o vlastnej minulosti.

Réžia: Martin Šulík

Hrajú: Jiří Menzel, Peter Simonischek, Zuzana Mauréry, Réka Derzsi, Anna Rakovská, Eva Kramerová, Atilla Mokos, Judita Hansmann…

Tragikomédia, SR/ČR/Rak.-2018, MP 12, nemecký a slovenský jazyk, 113 min.

Vstupné: 5 €

 

Výstavy:

1. 3. – 3. 4.

Výstava insitných umelcov z Kovačice

VERESKÁ – HAJKO – CICKA

Vernisáž: štvrtok 1. 3. o 17.00 h

 

Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU

Maľba – akryl

 

Stála expozícia

Prízemie

GALÉRIA Alojz Majerník

Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

 

ELEKTRÁRŇA

Ut. – Pi., 8.00 – 12.00, 14.00 – 17.00 h

KALEIDOSKOP VEDECKÝCH HRAČIEK

Interaktívna výstava

Elektrárňa Piešťany v spolupráci s OZ Vedecká hračka pre vás pripravili interaktívnu výstavu 63 vedeckých hračiek, 9 hlavolamov a 9 jednoduchých fyzikálnych experimentov. Výstava je určená žiakom základných, stredných škôl aj rodinám s deťmi.

Pre školské skupiny je potrebná rezervácia termínu na e-mail: lenka.menyhartova@elektrarnapiestany.sk, tel. 0949/657 193.

Vstupné: 2 €, deti do 6 rokov zdarma

 

Ut. – Pi., 8.00 – 12.00, 14.00 – 17.00 h

DOTKNUTÉ  SVETLOM

Výstava fotografií

Kryštáliky vložené do polarizovaného svetla vytvárajú abstraktné, rozprávkové, fantazijné obrázky, ktoré sú zachytené na fotografiách. Neváhajte a ponorte sa s nami do tajomného sveta kryštálov. Autor fotografií: Ing. Lucia Dovalová a žiaci z chemického krúžku Kremík, ZŠ a MŠ Tajovského 2, Badín.

Vstup voľný      

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela