Vrahovi z Vrbového pridali ďalšie dva roky za lúpež

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2018, 16:13
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Krajský súd v Trnave vo štvrtok 22. februára potvrdil súhrnný trest odňatia slobody v trvaní 21 rokov pre vraha a lupiča Róberta Reška z Vrbového.

Reško bol pôvodne za vraždu 23-ročného Mareka Kalužu právoplatne odsúdený na 19 rokov väzenia, Okresný súd v Piešťanoch mu neskôr pridal ďalšie dva roky za lúpežné prepadnutie svojho suseda Karola Radošovského. To sa odohralo takmer deväť mesiacov predtým, ako Reško so svojím maloletým synom na smrť dobili Mareka. Rozsudok je po verdikte odvolacieho súdu právoplatný.
Róbert Reško mal podľa prokurátora ešte v januári 2015 napadnúť svojho suseda K. Radošovského v pivničných priestoroch a odobrať mu násilím jeho fotoaparát. Spôsobil mu pritom zranenie, ktoré si vyžiadalo niekoľkotýždňovú práceneschopnosť. Podľa zdôvodnenia, ktoré zaznelo na okresnom súde, motívom napadnutia bola banalita. Karol Radošovský, ktorý v tom čase vykonával v obytnom dome funkciu domovníka, od Reška požadoval, aby si plnil povinnosti voči spoločným bytovým priestorom rovnako, ako to robili ostatní susedia.
Napadnutý Radošovský sa po útoku okamžite obrátil na policajtov vo Vrbovom. Tí skutok posúdili len ako priestupok a posunuli na riešenie Obvodnému úradu v Piešťanoch. Ten dokonca vyhodnotil, že skutok sa nestal a voči Reškovi nevyvodil žiadne sankcie. Až následná sťažnosť Radošovského na Okresnú prokuratúru v Piešťanoch pre zlé vyhodnotenie skutku policajtmi a úradníkmi spôsobila, že na námietku prokurátora sa vyšetrovanie napadnutia začalo odznova a viedlo až k vzneseniu obžaloby voči Reškovi.
To však už bol Reškov devätnásťročný trest za vraždu M. Kalužu právoplatný a súd sa po preukazovaní viny zaoberal takzvaným asparačným udelením trestu, t. j., že sa pôvodný trest mohol navýšiť až o jednu tretinu pôvodnej výšky, avšak maximálne do 25 rokov za mrežami. Okresný súd uznal Reška vinným z trestného činu lúpeže a sudca mu pôvodný 19-ročný trest za vraždu navýšil na 21 rokov v najprísnejšie stráženej nápravnej skupine.
Voči rozsudku okresného súdu sa odvolal obhajca i prokurátor. A tak kým prokurátorovi sa 21 rokov zdalo málo a požadoval Reškovi udeliť trest v trvaní 25 rokov, obhajca chcel rozsudok dokonca zrušiť v plnom rozsahu.
O všetkom tak rozhodoval senát odvolacieho Krajského súdu v Trnave a ten po krátkom pojednávaní zamietol odvolanie oboch strán a rozsudok okresného súdu v celom rozsahu potvrdil.

Miesto, kde Reškovci Mareka Kalužu brutálne dobili na smrť.

Otázky, či naozaj musel Marek zomrieť, vyvoláva aj konštatovanie Okresného súdu v Piešťanoch, ktorý uznal, že Reško nebol žiadne neviniatko. Ba práve naopak, neustále mal problémy so svojím násilným správaním. Bezdôvodne ľudí napádal a často bol za takéto útoky i policajtmi prešetrovaný.
Sankcie sa však vždy skončili v rovine priestupku so smiešnou pokutou, prípadne, ako to bolo vo veci lúpežného prepadnutia svojho suseda, sa skutky „zamietli pod koberec“. Nielen Vrbovčania sa tak pýtajú, či heslo polície „Pomáhať a chrániť“ sa týka iba zločincov, alebo má v prvom rade platiť pri ochrane nevinných ľudí, na ktorých Reško takmer beztrestne dlhé roky útočil a ubližoval im.
Výčitky smerujú tiež na sociálnych pracovníkov, ako konali vo veci ochrany maloletého Patrika pred zlým vplyvom a výchovou jeho otca? Jestvovalo množstvo podnetov, ktoré otvárali možnosti kompetentným zaoberať sa prípadmi a zabezpečiť synovi vraha podstatne lepšie výchovné prostredie, ako mal u svojho násilníckeho otca.
Róbert Reško dostal devätnásťročný trest za vraždu Mareka Kalužu zo septembra roku 2015. Podľa rozsudku Mareka napadol obzvlášť brutálnym spôsobom aj so svojím maloletým synom. Mladíka ubili na smrť nielen údermi, ale i obojnožným skákaním po jeho hlave. Podľa súdnych znalcov z odboru lekárstva Marek utrpel po bitke také závažné zranenia, že by mu život nedokázala zachrániť ani okamžite privolaná lekárska pomoc. Za tento skutok ho po viac ako rok trvajúcom súdnom procese sudca okresného súdu poslal na devätnásť rokov za mreže. Nepomohlo mu ani odvolanie a rozsudok potvrdil i krajský súd. Jeho syn sa trestu vyhol, lebo v čase útoku na Mareka nebol trestnoprávne zodpovedný. A to aj napriek tomu, že podľa výpovedí svedkov i on mal výrazný podiel na ubití na smrť len 23-ročného Vrbovčana.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava