Plusové teploty prídu až o týždeň

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2018, 16:50
  • Autor:vd

Hoci v sobotu 24. februára sa v kalendári nachádzalo obľúbené slovenské meno Matej, pranostiky, ktoré sú s ním spojené, tento rok neplatia. Ľudová múdrosť hovorí: „Matej ľady láme. Keď ich nenájde, tak ich narobí.“

Mateja bolo v sobotu, vonku trešťalo, vládli mínusové teploty vzduchu, voda v miskách pre psy na dvore zmrzla do polhodiny. Matej nemusel robiť ľady, už boli. A hoci ich našiel, veru ich nepolámal. A hoci slnko bolo mrazivé, jagalo sa na oblohe, takže tí, čo vyšli na zimnú lyžovačku či už do okolia Piešťan, Tatier alebo iných lyžiarskych stredísk, zažili skutočné zimné radovánky. Nádherné počasie, len sa bolo treba častejšie ohrievať čajom či pri kozube.
Nie všetci však prežívali radosť zo skutočnej zimnej rozprávky. Chladný dych ľadovej kráľovnej napríklad v Trnave na stanici ukončil biedny život muža bez domova. Ľudia, čo chodili okolo modrého igelitového vreca, do ktorého nebožtíka uložili, s mrazením v duši nastupovali do vlakov či autobusov. Ten pocit bol silnejší a ukrutnejší ako mráz za nechtami. Aj taká je zima. Berie si obete.
Chlad a mínusové teploty nás čakajú aj tento týždeň. Dokonca v stredu predpovedajú pre Piešťany meteorológovia nočné teploty až do mínus štrnástich stupňov Celzia. Deň predtým, v utorok 27. februára, sa budú teploty pohybovať v rozmedzí od mínus štyri do mínus jedenásť stupňov.
Vo štvrtok, teda 1. marca, sa cez deň teplota vyšplhá na mínus tri a v noci prituhne na mínus osem stupňov. Od tohto dňa sa má postupne otepľovať, takže v piatok bude rozmedzie teplôt od mínus tri do mínus štyri. V sobotu už bude cez deň plus tri a v noci ešte mráz potrvá.
To isté bude v nedeľu. No a v pondelok 5. marca sa Piešťany a s nami celý západ Slovenska ocitnú už len v plusových hodnotách. Cez deň bude päť stupňov a v noci plus jeden.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav