Fašiangový turnaj v mariáši vyhral exstarosta Banky

  • Šport / Ostatné športy
  • 22. februára 2018, 07:48
  • Autor:Štefan Gregorička

Koniec fašiangov v Dolnom Lopašove si už ani nevedia predstaviť bez tradičného Fašiangového mariášového turnaja. V tomto roku sa konal už jeho 18. ročník. Napriek tomu, že išlo o regionálny turnaj, cestu do miestneho kultúrneho domu si našlo 117 kartárov z celého západného Slovenska.

Nechýbali však ani hráči z extraligových klubov zo Žiliny, Trenčína, Bratislavy, Pezinka, Hlohovca, Skalice, Trnavy, Šale a domáceho Dolného Lopašova. Ten vyslal do hry až 31 kartárov, druhé najpočetnejšie zastúpenie mali neregistrovaní, ktorých bolo 21.
Hráčom domáceho klubu tentoraz šla karta, veď v päťkolovom turnaji sa umiestnili v prvej desiatke až piati hráči klubu. Celkovým víťazom sa stal bývalý starosta Banky a zároveň hráč extraligového Dolného Lopašova Ľubomír Chalás, ktorý získal z 25 možných bodov 23, no v jeho prospech hovorila najvyššia suma vyhratých peňazí.
„Začal som dobre, keď som vyhral obe kvalifikačné kolá a priebežne som bol druhý. Zvyšné tri kolá sa hrali švajčiarskym systémom, takže som hral vždy s tými priebežne najlepšími hráčmi. V treťom kole som síce získal iba tri body, no ďalšie dve som znova vyhral, a keďže potom zaváhali aj moji súperi, napokon z toho bolo celkové prvenstvo,“ vylíčil svoju cestu za víťazstvom v turnaji L. Chalás.

Ku kartárskym stolom v Dolnom Lopašove zasadlo vyše sto mariášistov.

Na ďalších medailových priečkach skončili s rovnakým počtom 23 bodov Ján Gálik z Pezinka a Vladimír Kozačenko z Hlohovca. Štvrtá priečka patrila kartárskemu nestorovi z Piešťan, 85-ročnému Vojtechovi Bublavému. Ten je i napriek vysokému veku stále platným hráčom extraligistu z Dolného Lopašova. Škoda, že v prvom kole uhral iba bod, pretože ani výhra vo zvyšných štyroch kolách mu nestačila na viac než 21 bodov.
V prvej desiatke sa z domáceho klubu umiestnili ešte traja kartári. Siedma priečka patrila Jozefovi Psalmanovi, ôsma Ľubovi Branišovi (obaja s 21 bodmi) a prvú desiatku uzavrel obhajca vlaňajšieho prvenstva Štefan Zelman.


Hoci mariáš je mužskou zábavou, tejto kráľovskej kartovej hre sa venuje aj zopár žien. Na Fašiangovom turnaji v Dolnom Lopašove zastupovala nežnejšie pohlavie Mária Šošovicová z Hlohovca. Nebola iba do počtu, svedčí o tom aj zisk 17 bodov. Tie jej stačili na celkovú 26. priečku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava