Na podporu aktivít dá kraj 570-tisíc

  • Spravodajstvo
  • 21. februára 2018, 08:52
  • Autor:Gabo Kopúnek

Februárové zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa nieslo najmä v znamení úpravy rozpočtu kraja na tento rok. Poslanci schválili nielen vyčlenenie 400-tisíc eur na záchranu piešťanského letiska, ale tiež navýšili financie do grantového systému podpory aktivít občanov kraja prostredníctvom záujmových či občianskych združení, spolkov alebo športových klubov.

Po úprave sa zvýši rozpočet bežných výdavkov na dopravu o sumu 400-tisíc eur, ktorá bude postupne mesačne uvoľňovaná Letisku Piešťany, a. s., do októbra tohto roka na podporu jej činností. Tieto peniaze sa však použijú aj na splácanie dlhov letiska voči mestu Piešťany a ostatným veriteľom. „Potenciálnemu investorovi chceme predstaviť letisko v čo najlepšej kondícii. Preto v prvej fáze chceme spoločnosť konsolidovať a v druhej pripraviť pre investora,“ uviedol župan Jozef Viskupič. Strategický partner by mal do letiskovej spoločnosti vstúpiť vo forme dlhodobého prenájmu, možno aj na základe medzinárodného tendra.
Poslanci Remo Cicutto či Stanislav Chovanec navrhli, aby sa v konsolidácii pokračovalo spôsobom kapitalizácie cez krajskú eseročku SMS TTSK, no župan presadil transparentnejšie financovanie cez rozpočet. To aj preto, že krajská eseročka má 1,8-miliónový dlh, i preto, že pri takom veľkom objeme akcií nemá pre kraj kapitalizácia význam a akcie si môžu kúpiť od štátu aj za euro. Ten predáva celý svoj 20-percentný balík, aby nemusel financovať stratové služby.
Zbavovanie sa dlhu voči Piešťanom bude rozložené do troch fáz, pričom na pozemkoch ostáva plomba až do konca. Záväzky bývalých členov predstavenstva a dozornej rady a taktiež pôžičky zo súkromného nebankového sektoru sa postupne uhrádzajú osobne.
Ďalšou úpravou rozpočtu sa zvýšili peniaze na poskytovanie dotácií o 297-tisíc eur. Tie boli pôvodne naplánované pre Klaster regionálneho rozvoja – západné Slovensko. Na podporu projektov pre obce, občianske združenia či neziskovky sa tak v tomto roku minie až 570-tisíc eur. O finančnú podporu pre svoje projekty môžu do 29. marca žiadať právnické alebo fyzické osoby – podnikatelia s trvalým pobytom alebo sídlom na území kraja.
Minimálna výška dotácie je 500 eur, strop dotácií župan zrušil. „Môžu sa tak podporiť aj podujatia s nadregionálnym významom. Zároveň sa znížil počet grantových schém zo šiestich na tri, a to v oblasti športu, kultúry a sociálnej i zdravotnej starostlivosti,“ spresnil Viskupič s tým, že pripravujú aj zmenu VZN o dotáciách, aby sa z rozpočtu TTSK mohli vyčleniť peniaze aj na občianske aktivity v rámci participatívneho rozpočtu.
V rámci kapitálových výdavkov bol vypracovaný Register investícií TTSK, ktorý určil priority pre tento rok. Okrem opravy krajských ciest sa bude investovať aj do kultúrnych, školských i sociálnych zariadení. „Nechceme byť župou, ktorá len opravuje cesty,“ podotkol Viskupič s tým, že sa do registra investícií postupne zapracúvajú aj požiadavky starostov. V rámci registra bude spracovávaná tiež evidenčná tabuľku výdavkov po jednotlivých okresoch, aby každý poslanec mal prehľad, aké množstvo financií ide do dopravy, školstva či sociálnych vecí v jeho i ostatných volebných obvodoch a mohol ich porovnávať.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín