Piešťany zrejme prídu o eurofondy

  • Spravodajstvo
  • 20. februára 2018, 08:15
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Stavba zberného dvora na Žilinskej ceste v Piešťanoch v bývalom objekte Zväzarmu sa ešte poriadne ani nezačala a už s týmto projektom z eurofondov začínajú pre mesto prvé problémy.

Dotáciu na zberný dvor v objeme približne 1,4 mil. eur mesto získalo ešte v minulom roku so spoluúčasťou v objeme 50-tisíc eur. Na poslednom mestskom zastupiteľstve však mestská úradníčka Alena Horešová žiadala 50-tisícovu čiastku navýšiť o rovnakú sumu.
Nejde o žiadnu zmenu podmienok spoluúčasti na tomto projekte. Pri zadávaní žiadosti o eurofondy niekto zabudol do dokumentácie vložiť projekt elektroinštalácie i hodnotu vonkajšej omietky, čo tvorí požadovaný 50-tisícový doplatok z mestského rozpočtu. Pritom projekt elektroinštalácie i omietka v dokumentácii na vydanie stavebného povolenia, ktoré predchádzalo žiadosti o eurofondy, sú!
Kam sa však pri žiadosti o dotáciu dokumenty následne vytratili, netušila ani Alena Horešová. Dokumentácia na elektroinštaláciu sa dokonca nenachádza ani v súťažných podkladoch pre výber dodávateľa stavby. „Bolo to v pôvodnom projekte, ale neviem si vysvetliť, prečo sa to tam ďalej nedostalo. Výber dodávateľa stavby nám robila externá firma,“ vysvetľovala poslancom Horešová. (Externý obstarávateľ stavebníka za svoju prácu dostal od radnice 9000 eur – pozn. red.)
Poslancov však takéto vysvetlenie neuspokojilo. „Niečo podobné som robil pred tromi rokmi, a ak by sa mi niečo také stalo, tak nie, že si pýtam honorár, ale ešte zákazníkovi zaplatím odškodné za to, že kvôli mne mal nejaké starosti. To je neuveriteľné, čo sa tu deje,“ podráždene na mestskú úradníčku zareagoval poslanec Denis Kristek (Spoločne pre Piešťany).
Obdobne ako Kristek reagovali aj niektorí ďalší poslanci, čo viedlo k tomu, že žiadosť o zmenu mestského rozpočtu, bez ktorej sa dofinancovanie spoluúčasti nemôže zrealizovať, nakoniec neschválili. Kto teda nakoniec omietku a elektroinštaláciu na zbernom dvore zaplatí, jasné nie je. Z eurofondov to radnica urobiť nesmie, rovnako nateraz ani z mestského rozpočtu.
Bez elektroinštalácie je však nemožné budovu skolaudovať a dostať do prevádzky tak, aby plnila účel, na ktorý bola dotácia schválená. Neskolaudovaním budovy by sa dočasný preklenovací úver, ktorý si mesto zobralo, premenil na plnohodnotný úver mesta a z eurofondov tak na jeho zaplatenie nepríde ani euro, čo je ešte vyššia škoda. A tak bude zaujímavé a napínavé až do poslednej chvíle sledovať, kto 50-tisíc eur na omietku a elektroinštaláciu nakoniec zaplatí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj