Fed Cup: Rybáriková vyrovnala na 1:1

  • Šport / Tenis
  • 10. februára 2018, 20:24
  • Autor:sita

Líderka domácich Magdaléna Rybáriková zvíťazila nad dvojkou singlovej nominácie hostiek Annou Kalinskou za 138 minút 5:7, 6:3, 6:4 v záverečnej druhej sobotňajšej dvojhre v rámci víkendového bratislavského stretnutia Slovensko – Rusko v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2018 tenisových reprezentačných družstiev žien. Po úvodnom dni je stav 1:1.

Paradoxom je, že Rybáriková prehrala prvý set z náskoku 3:1, ten druhý si pripísala z manka 1:3 a v treťom sa presadila zo skóre 2:4 (zaostávala aj 1:3 a15:40 na podaní). Úradujúca semifinalistka Wimbledonu a čerstvejšia aj osemfinalistka Australian Open Rybáriková zaznamenala svoj 11. triumf v rade v trojsetových dueloch, táto séria "maratónskych" úspechov trvá od júna. Zverenkyňa Petra Hubera štvrtý raz počas spomenutej série predviedla obrat z 0:1 na sety.
"Znova sa ukázalo, že vo Fed Cupe to bez ohľadu na rebríčkové postavenie býva otvorené, hráčky dokážu predviesť úplne iné výkony ako na turnajoch. Som veľmi rada, že som napokon vybojovala tento bod, určite je to veľmi dôležité víťazstvo. Kritické to bolo najmä za stavu 5:7, 1:3, ale vtedy som sa trošku uvoľnila, súperka zneistela a ja som našla moju hru. Ku koncu som už trošku bojovala aj s chrbtom a tento povrch nie je úplne šitý pre mňa. Teší ma, že som to všetko zvládla," povedala pre RTVS Rybáriková, ktorá síce vo Fed Cupe má skóre 15:11, z toho vo dvojhre 8:7, ale na singlový triumf čakala 10 rokov.
"Naposledy som bola v akcii pred troma rokmi, následne som sa väčšinou nedostala do tímu. Predtým som hrávala na antuke, na ktorej ani v individuálnej kariére nemám veľké víťazstvá, skôr sa zúčastňujem… Som rada, že som sa vrátila a k tomu víťazne," podotkla Rybáriková, ktorá v tejto súťaži debutovala už v sezóne 2005.
K zdravotným problémom Rybáriková skonštatovala: "Ten chrbát ma najviac obmedzoval pri druhom servise. Vo výmenách na to človek už zabudne, ale po nich mi to tuhlo. Ošetrenie mi pomohlo, dostala som ´hrejivku´, potom to bolo lepšie. Uvidíme, ako na tom budem na zajtra…"
Predtým dvojka tímu SR Viktória Kužmová prehrala na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou NTC s líderkou "zbornej" Nataliou Vichľancevovou za 72 minút 4:6, 2:6 z počiatočného nádejného vedenia 3:1. Za neskoršieho už nepriaznivého stavu 3:5 síce predviedla rebrejk, ale pod setbalovou hrozbou v desiatom geme urobila dvojchybu. V druhej časti si Kužmová neudržala podanie za stavu 1:2 a už nenašla záchytný bod. Vichľancevová sa presadila aj na returne v ôsmej hre, mečbal premenila forhendom popri čiare.
Devätnásťročná Košičanka Kužmová, tento týždeň rekordne 121. vo svetovom rebríčku, absolvovala svoj fedcupový debut. O rok skúsenejšia Vichľancevová má v tejto súťaži tiež útlu bilanciu – teraz 2:0. Kužmová sa stala 25. Slovenkou v histórii zapojenou do Fed Cupu, prvou novou od 11. februára 2017. Vtedy bola začiatočníčkou Rebecca Šramková, proti Taliankam na ich antuke vo Forli napokon v rovnakej fáze PF získala dva singlové body a hostky triumfovali 3:2.
Zverenkyňa Tenistu roka 2009 v SR Michala Mertiňáka v programe Národného tenisového centra Kužmová nastúpila s povzbudivým vedomím, že Vichľancevovú zdolala 6:2, 7:5 vo finálovom 3. kole kvalifikácie nedávno 29. januára na "harde" pod strechou v ruskom Petrohrade. Nedokázala však potvrdiť tento pomer síl.
Dvadsaťdeväťročná piešťanská rodáčka Rybáriková, 18. v počítačovom poradí, a o desať rokov mladšia dvojka "zbornej" v tomto zápase Anna Kalinská, 150. v systéme, nemali vzájomnú minulosť. V nedeľu od 15.00 h postupne prídu na rad dvojhry Rybáriková – Vichľancevová a Kužmová – Kalinská a potom záverečná štvorhra, na ktorú kapitáni Matej Lipták a Anastasia Myskinová nahlásili páry Jana Čepelová, Karolína Schmiedlová a Veronika Kudermetovová, Anastasia Potapovová. V druhý deň sa však podľa pravidiel týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) môžu udiať zmeny.
Slovensku chýba bývalá štvrtá žena rebríčka a terajšia národná dvojka Dominika Cibulková (30.), Rusku hneď sedem najlepších hráčok k 5. februáru: Svetlana Kuznecovová (19.), Anastasia Pavľučenkovová (22.), Jelena Vesninová (23.), Daria Kasatkinová (24.), Jekaterina Makarovová (36.), Maria Šarapovová (41.) a Jekaterina Alexandrovová (85.), pričom Kuznecovová a Šarapovová zhodne sú viacnásobné grandslamové šampiónky vo dvojhre a Makarovová s Vesninovou spoločne figurujú na tretej pozícii v deblovom hodnotení.
Víťaz bratislavského súboja postúpi do play-off o svetovú skupinu edície 2019. Zdolaný takisto 21. – 22. apríla bude hrať v play-off o II. svetovú skupinu nasledujúcej edície. Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky hrajú v osemčlennej "II. lige" počnúc sezónou 2015. Po dvoch zvládnutiach "záchranárskych prác" si vlani prvý raz počas predmetného obdobia vybojovali pokus vrátiť sa medzi elitu, ale neuspeli. Slovensko je 16. vo fedcupovom renkingu ITF, šampiónovi z rokov 2004, 2005 a 2007 a 2008 Rusku patrí 8. priečka.
Slovenky zostali v II. svetovej skupine po tom, ako v apríli podľahli Holanďankám 2:3 v bratislavskom play-off o elitu a neskôr delegáti na augustovom výročnom valnom zhromaždení ITF vo vietnamskom Hočiminovom Meste dosť nečakane neodsúhlasili avizované rozšírenie svetovej skupiny z ôsmich družstiev na šestnásť s platnosťou od sezóny 2018, hoci ho predtým schválila Rada riaditeľov ITF.
Slovenky v apríli 2013 prehrali v Moskve na antuke v Športovom centre Krylatské s Ruskami v semifinále Pohára federácie 2:3, hoci po sobote viedli 2:0, keď najprv Cibulková zdolala Pavľučenkovovú a potom Daniela Hantuchová prekonala Mariu Kirilenkovú. V nedeľu však Cibulková prehrala s Kirilenkovou, Hantuchová nestačila na Makarovovú a Cibulková s Hantuchovou vo štvorhre podľahli Makarovovej s Vesninovou (mali pritom náskok 1:0 na sety). V kádri hostiek boli aj Rybáriková a Čepelová, nedostali sa do akcie.
Pred necelými piatimi rokmi to bol už tretí vzájomný duel. "Zborná" najprv triumfovala 3:2 na antuke Olympijského štadióna v Moskve v júlovom semifinále ročníka 1999. Práve v tomto zápase debutovala vo Fed Cupe Hantuchová. Rusky mali navrch – znova 3:2 – aj v júli 2001 v Bratislave v 2. kole. Vtedy sa ešte hralo s iným formátom a víťazky postúpili na finálový turnaj do Madridu medzi osem najlepších.
Stav víkendového stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie 2018 tenisových reprezentačných družstiev žien:
SLOVENSKO – RUSKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách
(Bratislava, NTC, tvrdý povrch DecoColor pod zatiahnutou strechou)
Sobota – dvojhra:
Magdaléna Rybáriková – Anna Kalinská 5:7, 6:3, 6:4 za 138 minút (49, 41, 48)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela