Chrípka zavrela v okrese dve školy

  • Spravodajstvo
  • 7. februára 2018, 01:50
  • Autor:am

Chorobnosť narastá, prechladnutia a chrípky si nachádzajú svoje obete a ľudia končia pod perinou. Zimné obdobie so sebou už tradične prináša zvýšené riziko nákazy. Chrípka je v okrese Piešťany na úrovni lokálnych epidémií a zavrieť sa jej podarilo už dve školy a tri škôlky.

Vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave Dagmar Kollárová nám objasnila, že minulý týždeň bolo zaznamenaných v okrese Piešťany 1079 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných ochorení bolo 365.
V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 35,4 percent a nárast chorobnosti na chrípke podobné ochorenia až o 61,7 percent.
Z hľadiska veku bola najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia vo vekovej skupine 15-19-ročných osôb, najvyšší vzostup chorobnosti v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom pozorovali vo vekových skupinách 6-14-ročných, ale aj 15-19-ročných.
Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol u 1,3 percent ochorení hlásený komplikovaný priebeh – najčastejšie sinusitídou (zápalom prínosových dutín).

Ako spoznáme príznaky chrípky


Pri chrípke ide o náhly nástup príznakov z plného zdravia, pridružuje sa vysoká teplota nad 38 °C. Typický úvodný príznak je bolesť kĺbov, ďalej silná bolesť hlavy, často za očami, bolesť svalov v rukách, v nohách a na chrbte. Objavuje sa suchý, dráždivý kašeľ, často tiež zimnica a triaška a po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla.
Pôvodcom chrípky je vírus chrípky, ktorý má niekoľko typov a subtypov a vyznačuje sa veľkou premenlivosťou. Vírus často mení svoje vlastnosti a takmer každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusu. Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek. Najvyššia nákazlivosť je na začiatku ochorenia, pri komplikovanom priebehu môže trvať aj dlhšie. Nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Chorý vylučuje vírus pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní, ale nákaza je možná aj kontaminovanými rukami a predmetmi.
Liečba je väčšinou symptomatická. Keďže ide o vírusové ochorenie, nelieči sa antibiotikami. Je možné použiť antivirotiká, tie sa musia nasadiť do dvoch dní od začiatku príznakov. Chrípku je potrebné vyležať. Odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie teploty. Únavu a malátnosť je však možné pociťovať ešte niekoľko dní či týždňov po ústupe choroby.
Okrem chrípky však na jeseň zvyknú potrápiť aj iné akútne respiračné ochorenia. Najčastejšie ich spôsobujú viaceré vírusy (napr. rinovírusy, adenovírusy, koronavírusy) alebo baktérie (streptokoky, stafylokoky, hemofily, bordetely). Vstupnou bránou infekcie sú predovšetkým dýchacie cesty. K vírusovej infekcii horných dýchacích ciest sa niekedy môže pridať bakteriálna infekcia a spôsobiť napríklad zápal prínosových dutín, ucha alebo dolných dýchacích ciest.
Ako teda rozpoznáme príznaky prechladnutia? V čom sa líšia od príznakov chrípky? Prechladnutie sa prejaví postupne a teplota pri ňom zvyčajne nebýva vyššia ako 38 °C. Kĺby bolia iba zriedkavo, často sa prejaví bolesť svalov v rukách, v nohách a na chrbte, jeden z možných príznakov je kašeľ a od začiatku sa objaví nádcha a bolesť hrdla.
Aby ste sa týmto ochoreniam vyhli, nefajčite, obliekajte sa primerane vonkajším teplotám, pravidelne vetrajte, jedávajte každý deň ovocie a zeleninu, najmä s vyšším obsahom vitamínu C – jablká, kyslú kapustu, citrusy, papriku, brokolicu, chren, cesnak, a doprajte si dostatok spánku. Pokúste sa vyhradiť si denne tridsať minút pre cvičenie alebo prechádzku. Pite vodu, nesladené čaje a nápoje, pretože pomáhajú zvlhčiť sliznice. Umývajte si pravidelne ruky a trochu sa otužujte.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava