Pri plánovaní parkovísk mala radnica oklamať poslancov

  • Spravodajstvo
  • 6. februára 2018, 09:02
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Plánovaná výstavba parkoviska v parčíku vo vnútrobloku na Winterovej ulici v Piešťanoch mala svoju dohru v utorok 30. januára na mestskej rade, ale i v ten istý deň na mimoriadne zvolanom stretnutí mestskej komisie pre životné prostredie pod vedením Petra Jančoviča.

Až to posledné rokovanie preukázalo, že zámer výstavby parkoviska neiniciovali ani obyvatelia tejto lokality mesta, ani samotní mestskí poslanci, ale nápad sa zrodil u úradníkov na radnici.
Ako odpor voči tomuto nápadu sa zrodila aj petícia, ktorá k dátumu konania mestskej rady a zasadnutia komisie pre životné prostredie obsahovala už viac ako 300 podpisov. Rozruch medzi občanmi vznikol už pred dvomi týždňami na verejnom prejednávaní na mieste plánovanej výstavby vo vnútrobloku na Winterovej ulici. S niektorými obyvateľmi okolitých domov sa stretli zástupcovia mesta. Koho to bol nápad, sa ľudia od úradníkov nedozvedeli.
Po medializácii sa týmto problémom zaoberala mestská rada, ktorú viedol viceprimátor Martin Valo. Na margo plánovaného parkoviska jej členom vysvetlil, že v tejto lokalite vzhľadom na počet obyvateľov chýba viac ako dvesto parkovacích miest. Prednosta Eduard Strapatý nevedel poslancom objasniť, či nápad zabetónovať 274 metrov štvorcových uprostred 60-ročného parku na úkor dvanástich parkovacích miest sa zrodil u poslancov alebo to bola iniciatíva obyvateľov tejto lokality mesta.
Proti výstavbe sa na zasadnutí postavili Juraj Brna i Martin Cifra. Tomu sa dokonca nepozdávalo, že jestvuje množstvo projektov, ktorých realizáciu pre nedostatok financií v rozpočte odkladajú už niekoľko rokov. Bolo mu čudné, že výstavba spomínaného parkoviska sa zjavila ako z neba bez toho, aby to bolo nejako výraznejšie s poslancami odkomunikované. Prednosta sa ohradil, že jeho slová považuje za dehonestáciu práce zamestnancov úradu.
„Pri rozhodovaní, čo s pochodom čertov zo záveru minulého roka, sme mali rozhodovanie jednoduché. Všetci, čo boli proti, prišli na zastupiteľstvo a my sme to odsúhlasili. A smolu malo tých desaťtisíc, čo na Krampus nakoniec prišlo a na zastupiteľstvo neprišlo, aby sme aj ich vypočuli,“ s dávkou nadsádzky k tejto situácii poznamenala Iveta Babičová. Zároveň dodala, že má obavu, aby sa poslanci nezačali rozhodovať na základe toho, ktorá záujmová skupina má lepších rečníkov.
Diskusia k parkovisku na mestskej rade, keďže prednosta bližšie informácie nemal, sa nakoniec skončila bez nejakého prijatého uznesenia či odporúčania do zastupiteľstva.
O to viac to vrelo na komisii pre životné prostredie, ktorá nasledovala po zasadnutí rady. Okrem jej členov prišli i zástupcovia odporcov parkoviska, rovnako tiež pracovníčky radnice, ktoré takéto stavby majú vo svojej pracovnej náplni.
„V júni bol materiál predložený na rokovanie našej komisii. A my sme boli mestom oklamaní, že plánovaná výstavba parkoviska sa ide realizovať na základe veľkého tlaku obyvateľov. Inak by sme s tým len tak ľahko nesúhlasili. Preto sme sa snažili už len eliminovať dôsledky tejto výstavby. Ale nakoniec ani tie naše odporúčania neboli do projektu parkoviska zahrnuté. Na základe toho, že zrejme žiaden tlak obyvateľov na výstavbu nejestvuje, navrhujem komisii naše pôvodné uznesenie zrušiť a, naopak, prijať uznesenie, ktorým neodporučíme výstavbu tohto parkoviska, ale ani parkoviska vo vnútrobloku Royova-Kukučínova. Pretože mestu neveríme,“ povedal v úvode zasadnutia predseda komisie Peter Jančovič.
Nato sa ozvala Alena Horešová, vedúca oddelenia stavebných služieb a rozvoja mesta, s konštatovaním, že radnica nebuduje parkoviská len na základe požiadaviek obyvateľov. A odznelo i ďalšie konštatovanie zo strany mestských úradníkov, že toto riešenie je len dočasné, kým mesto nenájde finančné prostriedky na plánované podzemné parkovisko v rámci v minulosti poslancami schváleného Generelu dopravy na území Piešťan.
Zo strany protestujúcich obyvateľov odzneli slová o brutálnom zásahu do prostredia, v ktorom žijú, ale i odporúčanie pre mestský úrad, aby si zabetónovali parkoviskom priestor pred radnicou a na pamiatku úradníckej hlúposti zachovali sochu osloboditeľov, ktorá je tam umiestnená.
Záverečné konštatovanie komisie sa tak nieslo v duchu, že centrum mesta nemôže prichádzať o zeleň, a to ani z dôvodu, že trpí nedostatkom parkovacích miest. A práve naopak, do budúcnosti nájsť spôsob, ako počet zaparkovaných áut v centre znižovať. S tým súviselo nakoniec aj ich odporúčanie pre mestské zastupiteľstvo – zastaviť výstavbu parkovísk vo vnútroblokoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel