Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. februára 2018, 07:39
  • Autor:red

Dnes je štvrtok 1. februára. Meniny má Tatiana.

Ženské meno Tatiana má latinský pôvod. Z gréckeho prekladu nám voľne znie ako „ustanovovať“, „rozdeľovať“. Nositeľky tohto nielen na ruskom území obľúbeného mena oslovujeme Táňa, Táni, Tánička, Tatianka.

Tatiany na nás navonok pôsobia ako zasnené flegmatičky. V skutočnosti sú trpezlivé a k svojim cieľom sa dopracujú nenápadne, no s pozoruhodnou zdatnosťou. Majú neuveriteľnú pamäť. Nositeľky tohto mena sú málo ovplyvniteľné a ak si niečo vezmú do hlavy, často je ťažké nahovoriť ich na zmenu, lebo všetko vidia iba zo svojho hľadiska.

Vedia byť pútavé i ľstivé. Svoje city neprejavujú ľahko. Myslíme si o nich, že sú chladné, ale sú len uzavreté. V rodine radšej vedú vlastný život, akoby sa do nej začlenili. Úlohou rodičov je teda naučiť malé individualistky Tatianky, aby boli v prejavovaní citov otvorenejšie.

Ich naoko vynikajúce zdravie je reálne dosť kolísavé. Povaha týchto žien celkove dobre zodpovedá tajuplnosti čučoriedky, rastlinného totemu. Obľúbené farby sú fialová, modrá, ochranné kamene achát a perla.

Známe osobnosti s menom  Tatiana: Táňa Pauhofová – slovenská herečka, nositeľka viacerých hereckých ocenení, Tatiana Teslia – ruská sopranistka, sólistka Opery SND.

V psom kalendári oslavuje meniny Bena, Car a Tyra.

Hudobný kalendár

1937 – narodil sa Don Everly (Brownie, Muhlenberg County, Kentucky, USA), starší z dvojice bratov americkej formácie Everly Brothers. Bratia pri mikrofóne vyrástli, od mala účinkovali v programoch svojich rodičov na rozhlasových staniciach v Kentucky, v roku 1956 si za pôsobisko vybrali Nashville, v tej dobe americké centrum country a folkovej hudby. V 60. rokoch patrili k idolom americkej mládeže. Spolu účinkovali až do leta 1973. V máji 1957 mali v hitparáde prvú skladbu Bye Bye Love, v roku 1958 vydali aj prvú LP platňu Everly Brothers. Ich muzikantskú dráhu prezentuje dvadsaťjeden štúdiových albumov a viac ako dve desiatky kompilácií. V americkej hitparáde mali celkom 27 piesní, z nich štyri s dostali až na prvú pozíciu.

1937 – narodil sa Ray Sawyer (Chickasaw, Alabama, USA), spevák a gitarista americkej skupiny Dr. Hook & The Medicine Show. Sawyer prišiel v roku 1967 pri autonehode o pravé oko, ktoré nosil prekryté páskou, a tak pripomínal piráta. Táto pop-rocková formácia vznikla v Union City v roku 1968. S vystupovaním začala v miestnych baroch, názov vymyslel gitarista George Cummings. Hneď ich prvý album s rovnomenným názvom, ktorý vydali v júni 1971 bol veľmi úspešný a predaj prevýšil sumu štyri milióny výliskov. Z neho je aj hit Sylvia’s Mother. Vo februári 1973 bodovala v rebríčku skladba The Cover Of Rolling Stone. V roku 1974 si skrátili názov na Dr. Hook. V hitparáde mali desať skladieb, hitmi boli Only Sixteen vo februári 1976, Sharing The Hight Together v októbri 1978, When You’re In Love With A Beautiful Woman v júni 1979 a Sexy Eyes v marci 1980. V roku 1985 sa skupina rozišla. Vydali desať albumov, najúspešnejším bol v roku 1972 Sloppy Seconds.

1942 – narodila sa Oľga Szabová (Bratislava), speváčka. Prvé úspechy si získala už v druhej polovici 60. rokov. V repertoári mala piesne domácich autorov aj prevzaté skladby, známe sú piesne Keď ma pobozkáš, Zelená kolíska, Mendocino, Nie si môj typ, Prázdnu náruč, srdce mám, Vyznanie oteckovi či Z bielych klávesov. V roku 1979 vyšla jej profilová LP platňa s názvom Oľga Szabová.

1950 – narodil sa Mike Campbell (Panama City, Florida, USA), gitarista skupiny Tom Petty & The Heartbreakers. Túto formáciu založil spevák, gitarista a skladateľ Tom Petty v roku 1975 v Los Angeles. V novembri 1976 vydali prvý album s názvom Tom Petty & The Heartbreakers. Na svojom konte majú trinásť albumov. Vo februári 1978 mali v singlovom rebríčku prvú skladbu Breakdown. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mali 17 skladieb, hitmi sa stali piesne I Won’t Back Down, Free Fallin a Learning To Fly a Mary Jane’s Last Dance. Campbell nahral gitary aj v piesňach pre iných interpretov, medzi nimi aj pre Boba Dylana na jeho album Together Through Life.

1955 – narodil sa Václav Vlasák (Hranice na Morave), exbasový gitarista skupiny Citron. Začiatky skupiny siahajú do roku 1976, v roku 1981 sa sformovala zostava, ktorá produkovala skladby v hardrockovom štýle. Z tohto roku  je aj ich prvý album Obratník raka. V roku 1984 vydali druhý album Plni energie. V tomto roku sa zároveň Citron stal najznámejšou českou hardrockovou kapelou, ktorá vypredávala športové haly. V roku 1987 vydali úspešný album Radegast. V roku 1987 došlo k zmene na poste speváka, Stanislava Hranického nahradil spevák zo skupiny Vitacit Ladislav Křížek. Za rok 1988 získal Citrón Zlatého slávika v kategórii skupín.

1955 – narodil sa Vojtěch Zícha (Praha), hráč na bendžo, gitaru a vokalista skupiny Minnesengři. Táto folková formácia vznikla v roku 1968 v Českých Budějoviciach. Začínali s upravenými skladbami anglosaského a amerického folku, postupne pridali aj úpravy juhočeských ľudových piesní. V skupine sa vystriedalo viacero hudobníkov, v sedemdesiatych rokoch sa skupina sprofesionalizovala. V začiatku 80. rokov účinkovali ako trojica, neskôr opäť ako štvorica. V roku 1977 vyšla prvá LP platňa Nezacházej slunce, v roku 1980 LP Bělovláska a v roku 1989 tretia LP Už sluníčko z hory vyšlo. Rozišli sa v roku 1989. Po rozchode vytvoril Zícha formáciu Druhá míza, v roku 2001 vydali album Druhá míza Vojty Zíchy.

1967 – narodil sa Tibor Jediný (Trnava), hráč na klávesoch, gitare a skladateľ skupiny Exil. Táto formácia vznikla v roku 1991. Vo februári 1995 nahrali prvé skladby a v máji 1995 vydali prvý album Go Go. Na ňom bola aj pesnička Go Go Happy Go. Už prvý album skupiny bol veľmi úspešný a predaj prevýšil sumu 25-tisíc výliskov. Úspešná z tohto albumu bola aj skladba Holiday, ktorá v televíznej hitparáde Triangel získala tretie miesto za rok 1995. V júni 1996 nahrali druhý album I Want You. Aj tento album bol veľmi úspešný a predaj prevýšil hranicu 16-tisíc kusov. Na tomto albume bol aj známy hit Kamarát. V júni 1997 vyšiel ich tretí album We Can Do It. V roku 2001 vydali kompiláciu Evergreeny pre vás a od tej doby sa kapela venovala hlavne koncertnej činnosti v zahraničí. Tibor spolu s bratom Romanom sú spoluautormi piesní a producentmi debutového albumu finalistky tretej série Slovensko hľadá Superstar Dominiky Mirgovej aj ďalšej supestaristky Paulíny Ištvancovej.

1968 – narodila sa Lisa Marie Presley (Memphis, Tennessee, USA), jediná dcéra kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho. Bola vydatá za Michaela Jacksona, po troch rokoch sa rozviedli. Dnes je Lisa Marie jednou z najbohatších dcér známych rodičov. Po otcovi zdedila aj kúsok talentu, v apríli 2003 vydala album s názvom To Whom It May Concern. Ten sa v rebríčku albumov dostal na 4. miesto. V máji 2003 mala v singlovej hitparáde pieseň Lights Out. V apríli 2005 vydala svoj druhý album Now What, ktorý sa dostal do prvej desiatky. Z mája 2012 je jej tretí album Storm & Grace. Lisa je štyrikrát vydatá, druhým manželom bol Michael Jackson. Štvrtým je gitarista a hudobník Michael Lockwood, za ktorého sa vydala v januári 2006. Spolu majú dvojičky, dievčatká Harper Vivienne Ann a Finley Aaron, ktoré sa narodili 7. októbra 2008. Z prvého manželstva s Dannym Keoughom má dcéru Danielle Riley a syna Benjamina Storma.

1975 – narodil sa Big Boi (vlastným menom Antwan André Patton, Savannah, Georgia, USA), rapper, producent, člen amerického hip-hopového dua Outkast. Táto formácia vznikla v roku 1991 v meste East Point, južne od Atlanty. Začínali pod názvom The OKB (The OutKast Brothers), neskôr si názov upravili na OutKast. V apríli 1994 mali v singlovej hitparáde prvú skladbu s názvom Player’s Ball a rovnako v apríli 1994 vydali aj debutový album Southernplayalisticadillacmuzik. V hitparáde mali doteraz deväť skladieb, z nich tri sa dostali až na prvú pozíciu. Za roky 2002 až 2004 získali celkom šesť cien Grammy. V júli 2010 vydal Big Boi prvý sólový album Sir Lucious Left Foot: The Son Of Chico Dusty a v decembri 2012 druhý s názvom Vicious Lies And Dangerous Rumors. Zo septembra 2015 je EP platňa Big Grams, ktoré nahral elektronickým duom Phantogram.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Celia, Nálepkova 42, Piešťany 18:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých

Služba: MUDr. Valéria Masárová

Náhradný: MUDr. Peter Ondrus

Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast

Služba: MUDr. Libuša Smolková

Náhradný: MUDr. Jarmila Kabátová

Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:

KINO FONTÁNA

o 17.30 a 20.00 h

Najtemnejšia hodina

Historická dráma s Gary Oldmanom v hlavnej úlohe ako Winston Churchill v príbehu o mužovi, ktorý sa nevzdal, aj keď okolnosti stáli proti nemu. V roku 1940 sa blížila nemecká invázia do Anglicka a britský premiér sa mal dohovoriť o podmienkach prímeria. Namiesto toho svojou slávnou rečou vyburcoval národ k boju. Stavil všetko na jednu kartu, trval na boji za každú cenu a dokázal zmeniť priebeh dejín.

V. Británia-2017, MP 12, slovenské titulky, 125 min., Vstupné: 4

MSKS

Foyer MsKS

22. 1. – 25. 2.

DANIEL JÁNOŠÍK – POETICKÉ PIEŠŤANY

Výstava fotografií

Galéria KSC Fontána

30. 1. – 18. 2.

ERNEST KOPPON – KRAJINA MÔJ SVET 

Výstava fotografií

DOM UMENIA

Výstavy:

Základná umelecká škola Piešťany

ZIMNÝ SEMESTER 3

Výstava prác žiakov výtvarného odboru

Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU – maľba

Stála expozícia

prízemie

GALÉRIA Alojz Majerník

Výstavy sú otvorené:

utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

ELEKTRÁRŇA

8.00 – 12.00, 14.00 – 17.00 h

OD HRY K UMENIU

Výstava výtvarných prác žiakov SZUŠ

Výstava prác zimného semestra žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch prináša pohľad na rozmanitosť a osobitosť výtvarného prejavu žiakov od raného detstva (predškolského veku) až po obdobie dospievania.

Pre školské skupiny je potrebná rezervácia termínu na: lenka.menyhartova@elektrarnapiestany.sk, 0949/657 193.

Vstup voľný

8.00 – 12.00, 14.00 – 17.00 h

DOTKNUTÉ  SVETLOM

Výstava fotografií

Kryštáliky vložené do polarizovaného svetla vytvárajú abstraktné, rozprávkové, fantazijné obrázky, ktoré sú zachytené na fotografiách. Neváhajte a ponorte sa s nami do tajomného sveta kryštálov. Autor fotografií: Ing. Lucia Dovalová a žiaci z chemického krúžku Kremík, ZŠ a MŠ Tajovského 2, Badín.

Vstup voľný

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava