Nočná prechádzka mestom je len pre odvážnych

  • Spravodajstvo
  • 24. januára 2018, 09:51
  • Autor:Daniela Serišová

Aj v časoch elektrického verejného osvetlenia je dobré oblúkom sa vyhnúť niektorým zákutiam kúpeľného mesta. Nevidno tam totiž ani na krok. Hoci žijeme v civilizovanom svete, pri prechádzaní cez mesto potme sa nám môže celkom zísť baterka.

Absencia pouličných lámp na niektorých miestach nie je ničím novým. Pri dnešnom havarijnom stave ciest a hrboľatých chodníkoch môže byť prechod takýmito „čiernymi dierami“ celkom nemilým dobrodružstvom.
Hoci by sme očakávali neosvetlené časti na okraji mesta či v prímestských štvrtiach, aj v samotnom centre je dosť takýchto zákutí. „Zakliatym údolím“ zostáva Kruhovka na Floreáte, v ktorej okolí nevidno za tmy takmer ani na krok.
Najhoršia situácia je smerom od valu. Koniec Vážskej ulice je zaprataný autami a jamy plné blata a vody sú peknou vizitkou i nástrahou. Žlté svetlo zo starých lámp na okolí nedosiahne ďaleko a aj to je prekrývané stromami. Prechod týmto miestom tak znamená striedavé pozeranie pod nohy a za seba. Situácia sa zhoršuje s každou neskoršou hodinou, najdesivejšie je to po polnoci až do rozvidnenia, keď sú už svetlá v oknách panelákov pozhasínané.
Druhým neveľmi bezpečným prechodom je nechválne známa ulička medzi domami, ktorá spája Juh s Floreátom. Z Komenského na Hlbokú sa dá rýchlo prejsť priechodom medzi domami. Úzka a dlhá ulička však pôsobí nepríjemne aj za svetla. Obe lampy v uličke nesvietia, medzi múrmi doslova nevidno ani na krok. Už pred vchodom do uličky nejeden prechádzajúci zastane a nedôverčivo pozerá do hustej tmy. Väčšina ľudí, najmä žien, radšej obíde celú ulicu, aby sa tomuto miestu vyhla.
Takisto „zakliatym údolím“ môžeme pomenovať aj okolie obchodného domu Kocka. Okolo neho síce svietia staré pouličné lampy, ich svetlo však ďaleko nedosiahne. Hlavne parkovisko zo strany Kocky od stávkovej kancelárie je ponorené v tme. Parkovať či nasadať do auta je potom oveľa nepríjemnejšie. Nechať svoje auto na neosvetlenom mieste určite nie je vodičom po vôli a takisto to nepridá na bezpečnosti.
Skutočne čierno-čiernu tmu však môžeme nájsť aj v starých Piešťanoch. V zjavne pokojnej štvrti rodinných domov existuje príjazdová cestička, kde neviete, do akej jamy padnete. Idete totiž poslepiačky. Zo Svätoplukovej ulice vedie k trom bytovkám príjazdová cesta schovaná medzi kríkmi a stromami, ktorú si ani nevšimnete, ak o nej neviete. Na ceste ani pri bytovkách nie je jediná lampa, pešo tak doslova kráčate do tmy.
Verejné osvetlenie takisto nič nehovorí chodníku, ktorý vedie od zastávky na Krajinskej ceste pomedzi budovu okresného úradu a polície. Hustá tma zalieva nielen tento chodník, ale aj na štrk rozbité betónové parkovisko za budovou polície. Keďže je chodník postavený z betónových panelov, je samá diera a nerovnosť rovnako ako parkovisko. Prechádzka v tme po týchto výmoľoch sa môže skončiť nepekným úrazom.
Pozadu nemôže zostať ani sídlisko Adam Trajan, kde sa radšej vyhnite parkovisku a ceste, ktorá vedie od autobusového otoču poza Kaufland. Túto krajnú časť sídliska neosvetľuje skutočne nič a bez baterky si tam neporadíte. Takisto nie je práve vizitkou bezpečnosti neosvetliť parkovisko na okraji sídliska. Zlodej si môže byť istý, že ho nikto neuvidí.
Bez pouličných lámp takisto prežíva aj Nová ulica, ktorá vedie od pivovaru Simeon až na Bratislavskú cestu. Tento úsek však zachraňujú silné LED-lampy z okolitých ulíc. Prečo je ale ulica bez lámp, nevedno.
Počas víkendovej noci zo sobotu na nedeľu sa do tmy ponorila aj Ulica Andreja Hlinku, od konca Prioru po Sasinkovu. V najväčšej tme sa nachádzal detský domov či Záhradné centrum Charvát, ktoré ale zachraňovali silné reklamné pútače umiestnené na budove.
Samostatnou kapitolou je lesík Malá vrbina, ktorý vedie zo sídliska Adam Trajan k poliklinike. Pôsobí zarasteným a nepríjemným dojmom aj za svetla, hovorí sa, že tam prebývajú bezdomovci. Prejsť však v noci cez lesík sa neodváži asi nik, lampy v ňom už roky nefungujú.
Nočné prechádzky po Piešťanoch nie sú nič pre bojazlivých. Neosvetlené miesta nielenže nepridávajú na peknej vizitke mesta, ale sú potenciálnym nebezpečím pre občanov, ktorí môžu po tme a na hrboľatých chodníkoch ľahko prísť k úrazu. Takisto vzniká raj pre zlodejov, keďže si môžu byť istí, že na daných úsekoch ich nikto kradnúť neuvidí.
Mnoho tmavých kútov však z Piešťan zmizlo, a to všetko vďaka výmene starých pouličných lámp za nové „ledky“. Tie svietia jasno a doďaleka, pokojne si pod nimi môžete prečítať knihu ako za bieleho dňa. Medzi už osvetlenými kedysi nebezpečnými úsekmi je napríklad ulica Pod Párovcami pri hotelovej akadémii, ktorá bola riadne tmavá, keďže staré lampy nepresvietili husté stromy.
Napraveným úsekom je aj križovatka pri pohostinstve Vrtuľa na Žilinskej ceste. Pred dvomi rokmi sa celá križovatka prepadávala do tmy, čo bol veľmi nebezpečný úsek najmä pre chodcov a cyklistov, pretože autá a najmä kamióny rozbehnuté od Hornej Stredy zriedkakedy na začiatku mesta dodržujú povolenú rýchlosť.
„Čierne diery“ z mapy Piešťan teda postupne miznú, na niektorých miestach však netreba investovať do drahých nových lámp, ale stačilo by zapnúť alebo opraviť tie už vybudované.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela