Odvolaný Michal Hynek poukazuje na šafárenie v bytovom podniku

  • Spravodajstvo
  • 9. januára 2018, 14:08
  • Autor:red

Ešte na Štefana sme čitateľov informovali o tom, že primátor Miloš Tamajka odvolal z funkcie konateľa Bytového podniku Piešťany, s. r. o., Pavla Vermeša. Odôvodnenie neposkytol, rovnako ho vtedy nepoznal ani odvolaný konateľ.

Až v pondelok 8. januára vydalo mesto Piešťany oficiálne vyjadrenie k odvolaniu Pavla Vermeša, prekvapivo však o post predsedu dozornej rady bytového podniku prišiel aj poslanec Michal Hynek. Jeho i ďalšieho člena DR Petra Tremboša, ktorý sa tejto funkcie vzdal, nahradili František Glos (náhradník za doktora Jozefa Beňačku, vzdal sa poslaneckého mandátu v decembri) a Jozefína Medová, ktorá zastupuje zamestnancov spoločnosti.
„Pavol Vermeš bol vymenovaný za dočasného konateľa v decembri 2016, do času, kým bude vybraný nový riaditeľ spoločnosti. Počas roka 2017 nastúpil na pozíciu riaditeľa BP Viliam Hubinský, ktorý sa stal zároveň aj konateľom spoločnosti. Z tohto dôvodu bol dočasný konateľ Pavol Vermeš, ktorý je zároveň aj vedúcim Oddelenia právnych a klientskych služieb Mestského úradu Piešťany, odvolaný,“ uviedla piešťanská radnica.
„V pondelok 8. januára bol z postu predsedu dozornej rady odvolaný Michal Hynek,“ doplnila radnica správu o zmenách v BP.
Michal Hynek v tom vidí nezákonnosť a úmysel. Zaslal nám do redakcie svoje stanovisko, ktoré publikujeme bez úprav. O vyjadrenie k skutočnostiam uvedených v stanovisku sme požiadali aj vedenie Bytového podniku Piešťany, s. r. o. Zverejnili sme ho pod stanoviskom Michala Hyneka.

Oficiálne stanovisko k odvolaniu z funkcie predsedu dozornej rady mestskej spoločnosti Bytový podnik Piešťany, s. r. o. (BP)

O odvolaní z funkcie predsedu dozornej rady som sa dozvedel včera 8.1.2018 z médií. Keď mám byť úprimný, moc ma to neprekvapilo. Už niekoľko mesiacov som mal zo spoločnosti informačné embargo a dozorná rada bola 2-krát dokonca zvolaná v mojom mene bez môjho vedomia. Myslím si, že som bol odvolaný, pretože som sa zaujímal o to, či bytový podnik zaplatil 12 000 eur za výberové konanie na vopred vybraného riaditeľa.
Už v mesiaci október, keď som sa dopočul o tom, že malo byť údajne 12 000 eur zaplatených personálnej agentúre, ktorá mala na starosti výber riaditeľa BP, som prišiel do BP a vyžiadal si dokumenty a faktúru v súvislosti s predmetnou zákazkou.
Riaditeľ a konateľ spoločnosti p. Hubinský, ako ani hlavná ekonómka spoločnosti, mi tieto dokumenty nepredložili, vraj preto, že sa nachádzajú u druhého konateľa a budú mi predložené, keď sa vráti z pracovnej cesty. Keďže sa tak nestalo, obrátil som sa e-mailom dňa 23.11.2017 na asistentku konateľov, aby konateľom doručila moju oficiálnu požiadavku na predloženie dokumentov.
Vzhľadom k tomu, že sa tak nestalo ani po mojej oficiálnej e-mailovej požiadavke, dňa 22.12.2017 som sa obrátil opäť s požiadavkou o predloženie predmetnej dokumentácie s tým, že pokiaľ mi nebude predložená, budem to považovať za nesúčinnosť s dozornou radou. Neobdržal som žiadnu odpoveď.
Na 10.1.2018 som zvolal dozornú radu a mal som v pláne požadovať aj informácie v súvislosti s touto zákazkou. Dva dni pred dozornou radou som však bol valným zhromaždením, ktoré vykonáva primátor Tamajka, odvolaný, o čom som sa dozvedel z médií.
Pýtam sa. Zaplatil Bytový podnik Piešťany, s. r. o., 12 000 eur za výber kandidáta na riaditeľa? Jeho životopis koloval na mestskom úrade ešte v čase, keď som bol viceprimátorom a v období pred obstaraním personálnej agentúry, ako životopis budúceho riaditeľa, ktorého chce primátor vymenovať. Ak by to tak bolo, bolo by veľmi znepokojivé, že mestská spoločnosť uhradila tak vysokú sumu za výber človeka, ktorý bol už dopredu vybratý.
Čo je pre mňa znepokojivé ešte viac, je moja dôvodná obava, že BP už dnes nie je v rukách mesta a jeho obyvateľov, ale v rukách záujmovej skupiny.
Okrem toho, že moje odvolanie považujem za účelové, bolo vykonané nezákonným spôsobom. Doteraz mi nebolo oficiálne oznámené odvolanie z funkcie, valné zhromaždenie nebolo zvolané v súlade s obchodným zákonníkom a členom dozornej rady nebolo už po niekoľký krát umožnené využiť právo na účasť na zasadnutí valného zhromaždenia.
Ako som si už zvykol, teraz očakávam mediálne útoky na moju osobu, možno ožijú niektoré falošné profily a stránky na facebooku, objavia sa fámy a dezinformácie na mňa a možno vyjdú aj nejaké nové miestne noviny. Už v októbri, keď som sa začal bližšie zaujímať  o nejasné zákazky v BP, začali sa objavovať účelové dezinformácie o mne s cieľom zdiskreditovať ma. Jednalo sa o spravodajské hry s cieľom pošpiniť ma a odpútať pozornosť od toho, čo sa v bytovom podniku deje. Ako predseda dozornej rady som mal kompetencie kontrolné a nie výkonné, čo znamená, že som mohol kontrolovať, čo podpísal a objednal niekto iný, avšak aj k tomu som nebol vždy pripustený.
Michal Hynek

Vyjadrenie Bytového podniku k obvineniam zo strany Michala Hynka:

 

Skutočnosť, ktorá je prezentovaná v stanovisku pána Hyneka, sa nikdy v Bytovom podniku Piešťany, s. r. o., nestala. Informácia o údajnej objednávke o zaplatenej faktúre 12 000 eur je nepravdivá. Predmetné informácie sa podsúvajú pravdepodobne z dôvodov účelovo poškodiť obchodné meno Bytového podniku Piešťany, s. r. o. Zároveň dodávam, že v prípade, ak predseda dozornej rady pán Hynek zistil určité nedostatky v činnosti konateľov, ktoré sú v rozpore so záujmami spoločnosti, je oprávnený ako aj povinný zvolať valné zhromaždenie, čo však do jeho odvolania neurobil. Preto považujem ďalšie jeho vyjadrenia za bezpredmetné.

 

Zmeny a postupy, ktoré nastali, vedú k efektívnejšiemu a optimálnejšiemu spôsobu riadenia a zlepšenia situácie v meste Piešťany.

Viliam Hubinský

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav