Piešťanské kultúrno-spoločenské naj: február 2017

  • Spravodajstvo
  • 1. januára 2018, 23:22
  • Autor:am

Rok 2017 je úspešne za nami a Piešťanský týždeň vás počas uplynulých päťdesiatich dvoch týždňov pravidelne informoval aj o novinkách zo sveta kultúry a spoločenského diania. V nasledujúcom seriáli vás sprevádzame celým rokom. Dnes si zaspomíname, čím Piešťany žili vo februári.

Vynovenú fasádu zničili sprejeri
Minulý rok sa niesol aj v znamení znehodnocovania kultúrnych pamiatok. Vandali sa prejavili hneď v úvode roka, keď sa vyvŕšili na vynovenej fasáde Vily dr. Lisku na Štefánikovej ulici, ako jednej z expozičných budov Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch. Nápisom zničili prácu a investíciu múzea, ktoré budovu rekonštruovalo len pol roka predtým za vyše 80-tisíc eur.

(autor: vizualizacia: archív E. Fúrikovej)

Vyhrali sme Žihadielko
Vyše mesiaca Slováci hlasovali za výhru nového detského ihriska Žihadielko. V druhej kategórii Piešťany viedli s náskokom približne tisíc hlasov, no i keď ku koncu mierne poľavili, výhru hracích prvkov pre deti napokon zabezpečili. Ukončenie hlasovania bolo posledný februárový deň. S počtom 84 130 hlasov skončilo kúpeľné mesto na prvej priečke v kategórií miest do 35-tisíc obyvateľov a napriek tomu, že sa následne rozhodovalo o umiestnení medzi Ulicou E. F. Scherera a Vážskou ulicou, druhý variant napokon zvíťazil.
(foto: archív rodiny)

Kornel Chmelo, vynikajúci detský primár, by mal sto rokov
Najmä staršia generácia si vo februári s úctou zaspomínala. Od narodenia charizmatického primára detského oddelenia bývalej nemocnice s poliklinikou, MUDr. Kornela Chmela totiž 10. februára uplynulo 100 rokov. Tento vynikajúci detský lekár získal až po smrti titul čestný občan Piešťan. Tiež bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák mu udelil Cenu biskupa Mons. Pavla Jantauscha in memoriam za rok 2011 za celoživotný prínos v oblasti vedy. V dobe, keď primár Chmelo liečil piešťanské deti, nebolo mladej rodiny, ktorá by ho nepoznala. A nebolo dieťaťa, ktoré by svojím pozorným okom neodsledoval nielen počas preventívnych prehliadok v školách či škôlkach, ale aj vo svojej ambulancii.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava