Piešťanský týždeň má v nebi ďalšieho anjela

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. decembra 2017, 18:33
  • Autor:Viera Dusíková/Jozef Radošinský

Je predposledný deň v roku. Už mám takmer všetko zbilancované a zahodené za hlavu. Vtom zazvoní telefón a z nástojčivého tónu vychádza akási ťaživá energia. Neviem ju popísať. Volá mi môj bývalý šéf a zároveň zakladateľ Piešťanského týždňa, Juraj Staško. „Vieri, dnes ráno zomrela Hela Lovichová,“ oznamuje mi smutnú zvesť. Hela, alebo Helenka, ako sme ju volali, keď k nám nastúpila okolo roku 1993, je v poradí treťou osobou z nášho redakčného tímu, s ktorou sa tu lúčim. S bolesťou v srdci túto zvesť oznamujem všetkým dávnym čitateľom jej pekných článkov.

Najskôr sa s nami rozlúčil šéfredaktor Pavol Podolský, za ním sme odprevádzali  usmiatu „hviezdičku“  –  tajomníčku redakcie –  Evičku Marákovú a dnes utíchlo v zimnom chlade decembra srdce rodáčky z Hubiny, ktorá sa síce nezdržala v Piešťanskom týždni dlho – možno dva, tri roky, no jej články venované vtedajším aktuálnym témam a hlavne spoločenským udalostiam a histórii čítali desaťtisícky ľudí. Hela Lovichová mala vždy presne zrátané riadky, aby sa jej text dal rovno vložiť na stranu. Nebolo treba nič krátiť, nič pridávať, aj nadpisy mala vyrátané na milimeter presne. Informácie, ktoré zozbierala a pedantne spracovala do článku boli overené zľava, sprava, zozadu aj spredu.  Myslím, že bola študovanou ekonómkou, preto jej to tak pekne odsýpalo. 
Dlho sme sa nevideli. Po odchode z PT sa tuším vydala na zložitú cestu drobného podnikateľa – živnostníka. V čase, keď sme spolu debatovávali na terase v Srdiečku či v Uličke, sa tešila zo svojho syna a jeho úspechov.  Ak si dobre spomínam, chodil na záhradnícku školu. So zanietením mi rozprávala o Hubine, o svojej rodine Radošinských, z ktorej pochádzala a kde sa konávali obľúbené výstavy  amatérskych i profesionálnych výtvarníkov  – Na hubinskom plote. Aj ona mala rada výtvarné umenie. No nielen to, bola jemnou, kultivovanou ženou. Z jej úst som nikdy nepočula ošklivé slovíčko. Svoje myšlienky formulovala dôsledne a jasne, aby boli zrozumiteľné a presné – obnažujúce pravdu.  Teraz stojím ja pred krutou pravdou. Musím sa v mysli rozlúčiť s niekým, kto patril do mojej minulosti bez toho, že by som bola patetická. A ako vždy, nejde mi to.
Milá Hela,  tak si si to takto zariadila…Odišla si skôr, ako som sa dozvedela o tvojej bolestivej chorobe. Tak málo vieme o sebe, tak málo sa stretáme, tak veľmi a tak často sa obchádzame, že si ani nestihneme všimnúť, že ktosi z nášho života zmizol. Môžeme tým obviniť dobu, v ktorej žijeme, či sami seba? Na tom už teraz nezáleží.
Hela, nech sa ti snívajú sladké zimné sny. A nech sú také krásne a hlboké, ako tvoje oči i myšlienky. Zbohom buď, pani redaktorka! Našla som ti tieto verše, hádaj, kto ich napísal….Áno, uhádla si – sú od tvojho brata Jožka. Sú také tiché, ako tvoj odchod. Odpočívaj v pokoji.
Ach pokoj ľuďom pokoj s vami
Kým slnko v diaľke ticho skoná
Madona dobrá biela pani
Zabudnúť nedá horám ani
Na večer doniesť hlások zvona

Ach pokoj ľuďom pokoj s vami
Z večera doma v poli zrána
Madona dobrá biela pani
Nechajte kúsok z vašich dlaní
Tým čo sa modlia Anjel Pána

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava