Dovolenková náplasť vo veži

  • Cestovanie
  • 26. decembra 2017, 08:44
  • Autor:Gabo Kopúnek

Aj na vás občas padne depresia, keď sa na vašom Facebooku objaví nejaký známy, čo si práve v zime užíva slnečné lúče niekde pri mori? Alebo pri pohľade na ponuku cestovných kancelárií začnete túžiť po letnej dovolenke? Máme pre vás slabšiu náplasť, ale určite stojí zato. Chce to len vycestovať do Viedne.

Zavedieme vás do bývalej protileteckej veže, ktorú na podnet spoločnosti morskej biológie prebudovali na desaťposchodovú zoologickú záhradu zaoberajúcu sa hlavne rybami, plazmi či obojživelníkmi – Dom mora. No i najmenší návštevníci si prídu na svoje, pretože sa môžu stretnúť zoči-voči so zvedavými opičkami či exotickými vtákmi.
Prehliadku desiatok akvárií a terárií navrhujeme začať od konca, hoci vás hneď pri vstupe bude lákať veľká sklená nádrž s rybičkami, ktoré vás rady zbavia starej kože. Výťahom sa nechajte vyviezť až na samý vrch a zájdite na veľkú terasu, odkiaľ je pekný výhľad na Viedeň. Na terase tiež v teplých dňoch chovajú veľké suchozemské korytnačky.

Dvojposchodové akvárium ponúka aj morské dno na dosah a bez premoknutia.

Rande so žralokmi
Ak vás vyfúka vietor alebo rozpáli horúce slnko, začnite po schodisku schádzať postupne nadol. Neponáhľajte sa, pokojne si poprezerajte všetky živočíchy a ochotne sa nechajte predbehnúť ostatnými návštevníkmi. Nič vám neutečie, navyše sa môže stať, že budete mať od nich pokoj pri najväčšej atrakcii Domu mora – dvojposchodovom akváriu, kde si spokojne nažívajú žraloky, morská korytnačka či homáre a kraby. Nával je tam predovšetkým vtedy, keď sa kŕmia morskí predátori, a to v pondelok o 10:30, v stredu o 15:00 a v piatok o 15:30. Vo štvrtok o 18:00 zasa môžete sledovať potápanie so žralokmi.
Jemné prstíky kosmáčov
Okrem nich môžete zhliadnuť aj kŕmenie piraní (utorok 15:00), krokodílov (sobota 9:30) a plazov (štvrtok 19:00, nedeľa 10:00). No pri troche šťastia si dosýta užijete prítomnosť kosmáčov, ktorí po očku sledujú návštevníkov, či nemajú náhodou niečo zaujímavé v ruke. Kŕmenie zvierat je síce prísne zakázané, ale napríklad kúsok jablka dokáže hotové zázraky. Stačí ho len pevne držať medzi prstami a nepustiť. Kosmáče pribehnú a budú sa s vami „pasovať“ o túto maškrtu. Jemnými prstíkmi sa posnažia jablko vyrvať zo zovretia. Našťastie, nie sú agresívne, po chvíli to vzdajú. Vy však máte šancu uloviť si niekoľko perfektných záberov.
Kosmáče stratili plachosť.

Pod hladinou i v podzemí
Keďže každé poschodie tvorí tematický celok, z dažďového pralesa sa opäť dostanete pod vodnú hladinu a môžete sledovať život pod ňou, a to nielen pod morskou, ale aj sladkovodnou. Na dosah ruky budete mať napríklad morské koníky, medúzy, raje či murény, môžete sledovať zubami cvakajúce pirane, aristokratické jesetery či majestátne sumce.
V teráriách zasa chovajú „odporné“ pavúky, jedovaté jaštery či hady. Tie sú, napočudovanie, celkom aktívne a sledovať mambu, ako si to maskovaná valí po konároch pomedzi listy, hneď vás prejde chuť na dobrodružstvo niekde v džungli.
Nie menšou raritou je pozorovanie kolónie pralesných mravcov, ako si to šinú presklenou autostrádou z jedného podlažia do druhého a na sebe prevážajú rôzne biologické poklady. Vtedy sa človek cíti, ako by sa stal súčasťou dokumentárneho prírodopisného filmu v televízii.
Okrasných kapríkov sa môžete aj dotknúť.

Ako sa tam dostať
Opisovať by sme mohli toho ešte oveľa viac, rovnako aj cestu, ako sa tam dostať. Kto nemá navigáciu, zrejme bude stratený. Ak sa ale napríklad vyberiete na sobotňajší trh na Mariahilfer Straße, tak zájdite až na jej koniec a zabočte vľavo ku Kostolu sv. Márie pomocnice a po Barnabitengasse je to kúsok. Ak sa rozhodnete ísť autom priamo tam, pred Domom mora zaparkujete len s ťažkosťami, väčšie šťastie budete mať v blízkych uličkách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava