Elektrárňu navštívili tisícky ľudí

  • Spravodajstvo
  • 22. decembra 2017, 13:09
  • Autor:am

Koniec roka 2017 sa blíži, a tak sa už dá zhodnotiť i obnovené fungovanie Elektrárne Piešťany, pre ktorú to bol prvý rok s novým vedením. Pre Piešťanský týždeň si na uplynulé obdobie zaspomínala riaditeľka historickej budovy Blanka Berkyová.

Aký bol rok 2017 pre Elektrárňu Piešťany?
Bol rozbehový, dynamický a pre mňa sa niesol aj v duchu nových partnerstiev. Do Piešťan sme priniesli nové vzdelávacie formáty určené verejnosti – Vedecký brloh a Vedeckú kaviareň, ktoré sa tešia veľkej obľube. Podarilo sa nám rozbehnúť aj vzdelávacie programy pre školy a vytvoriť priestor pre stálu expozíciu výstavy Ako chutí energia mimo hlavnej budovy. Okrem toho sa Elektrárňa stala partnerom pre Drip Coffe festival, Festival detskej knihy, Čaro Orientu, Včelí deň a Noc výskumníkov.
Ako sa práce zhostili lektori?
Myslím si, že tento rozbeh bol pre celý tím Elektrárne veľmi náročný, ale výsledky stoja zato. Za rok sme sa s návštevnosťou vyšplhali na viac ako 13 200 návštevníkov, z toho takmer 5700 predstavujú študenti základných i stredných škôl, ich pedagógovia a milovníci vedy. Zvyšok tvoria návštevníci koncertov a ostatných partnerských podujatí. Všetci odviedli v Elektrárni skvelú prácu vrátane lektorského tímu. Ten zvládol odlektorovať všetky interaktívne výstavy aj workshopy na výbornú. V balíku ich povinností nechýbala ani príprava a organizovanie veľkých podujatí.
Ktorých napríklad?
Spoločne so školami aj rodičmi sme zažili dve výborné vedecké šou v podaní Úžasného divadla fyziky a tiež Noc výskumníkov. Príjemne spomínam na zážitok s tekutým dusíkom, keď sme si všetci povinne vykladali nohy na stoličky, aby nám na konci júna nezamrzli nohy v sandáloch, či výbuch, po ktorom sme zbierali s deťmi farebné loptičky po celej Elektrárni.

Elektrárňa Piešťany prilákala divákov na večerné džezové koncerty.

Takže ste si prvý rok užili?
Súčasný lektorský tím tvoria húževnatí a veľmi široko rozhľadení ľudia. Sú to traja zástupcovia rôznych generácií. Je to tím so správnou dynamikou a obrovským nasadením. Keď sa na celý rok pozriem z vtáčej perspektívy, až sa mi nechce veriť, čo všetko sme stihli. Každé podujatie, každý návštevník prispel k zviditeľneniu tohto úžasného priestoru. Zanechali v Elektrárni svoju stopu, ktorá dnes tvorí originálnu atmosféru.
Čím je Elektrárňa výnimočná?
Vojdete do jej priestorov a ste očarení, pretože je to nádherná stará dáma, ktorá pri každej príležitosti vyzerá inak. To je niečo, čo ma vždy prekvapí a uchváti. Spôsob, akým ju dokážu vyzdobiť šikovní dizajnéri pre svadbu, vianočný večierok či konferenciu aj výtvarné diela, ktoré dýchajú životom ľudí, čo ich vytvorili.
Čo pripravujete v roku 2018?
Budúci rok čakajú návštevníkov rôzne prekvapenia. Koncom januára chystáme novú výstavu zo série Vedecká hračka a tiež vzdelávacie programy pre školy zamerané na zábavnú fyziku. Pred Veľkou nocou možno pribudne aj fašiangová veselica a určite budeme pokračovať vo formáte Made in Piešťany, ktorý mám veľmi rada, pretože vďaka nemu môžem spoznať veľa zaujímavých Piešťancov. Nebudú chýbať ani skvelé džezové koncerty domácich aj zahraničných umelcov. Určite je sa na čo tešiť celý budúci rok.
Veľký úspech mali v tomto roku vedecké šou.

Kedy začnete „prázdninovať“?
Minulý týždeň, v pondelok 11. decembra, sme si ešte užili koncert Franka McComba, Juraja Grigláka a Martina Valihoru. V utorok hosťovalo u nás Mestské divadlo Žilina, v piatok zasa sláčikové kvarteto Košickej filharmónie. Do konca roka nás ešte čaká vo štvrtok 21. a v piatok 22. decembra skvelá Winterparáda – oslava vianočných nákupov, lokálneho dizajnu, módy, súčasných trendov a životného štýlu.
Čo by ste popriali čitateľom do nového roka?
Verím, že si vaši čitatelia, Piešťanci aj ľudia z blízkeho okolia nájdu v predvianočnom zhone chvíľku čas a prídu si do Elektrárne vychutnať skvelé podujatia a príjemnú atmosféru. Tým, ktorým sa to nepodarí, želám pokojné Vianoce plné pohody a radosti a do nového roka veľa nových snov a odvahy si tieto sny plniť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek