Vianočný i novo(celo)ročný darček pre primátora

  • Spravodajstvo
  • 20. decembra 2017, 07:39
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na sklonku Tamajkovho funkčného obdobia sa to predsa podarilo a poslanci mu zdvihli plat. Ide síce len o 474 eur, ale i toto navýšenie sa v mestskom zastupiteľstve nerodilo ľahko.

Ilustračné foto.

Za každomesačné prilepšenie k výplate sa primátor Miloš Tamajka môže poďakovať poslancom z klubu Spoločne pre Piešťany, ktorí ako jediní tento návrh podporili.
Návrh na zvýšenie Tamajkovho platu mali poslanci pred sebou od roku 2014 už tretíkrát. Kým v predchádzajúcich návrhoch mal prsty jeho niekdajší zástupca Michal Hynek a išlo o 40-percentné navýšenie, ktoré nikdy cez poslancov neprešlo, súčasným navrhovateľom bol opäť viceprimátor, len s iným menom. Martin Valo, ktorý Hyneka nahradil na jar tohto roka, Tamajkovi navrhol zvýšenie platu od 1. 1. 2018 o 30 percent.
Zdôvodnil to úspechmi primátora pri realizácii investičného rozvoja či úspešným čerpaním eurofondov. Voči takémuto odôvodneniu sa ako prvá ohradila Iveta Babičová. „Z celkového počtu žiadostí o príspevok z eurofondov bolo úspešných len 26 percent. Letisko tiež nezachránil primátor, ale organizovaním petície piešťanskí seniori. Naopak, máme nad sebou hrozbu súdnych sporov s vyhodenými zamestnancami, ale i pre rok staré zmeny vo vedení bytového podniku. Navyše, odmenu v objeme 11-tisíc eur za úspešné projekty si vybral v úvode roka odchádzajúci viceprimátor Michal Hynek,“ vysvetlila svoj postoj k návrhu poslankyňa.
K takémuto názoru sa pridala i poslankyňa Eliška Gocká: „Za navýšenie hlasovať nebudem, lebo nás primátor v súvislosti s bytovým podnikom klamal. V úvode roka nám sľuboval, že Pavla Vermeša dosadil za jeho konateľa len dočasne, do doby, kým nepríde nový riaditeľ. Riaditeľa máme od mája a Vermeš je konateľom doteraz.“
Naopak, návrhu na nárast platu primátora sa zastal šéf poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) Tomáš Hudcovič. „Vecí, čo nie sú v poriadku, je veľa, ale treba aj oceniť veci pozitívne,“ vysvetľoval poslancom. Následne vystúpil aj Hudcovičov „spolupartajník“ – poslanec Juraj Brna. Navrhol navýšenie platu o 18 percent. Poslanec Martin Cifra reagoval otázkou na členov klubu SpP, či to uznesenie, ktoré na základe ich iniciatívy o vyslovení nedôvery Tamajkovi staré dva roky, už neplatí. Adriana Drahovská (SpP) poznamenala, že takéto uznesenie prijali v súvislosti s udalosťami pri reorganizačných zmenách mestského úradu a v súčasnosti už neplatí.
V kuloároch zastupiteľstva sa však ešte pred týmto hlasovaním hovorilo, že návrh na zvýšenie platu primátora poslanci z klubu SpP podporia ako protihodnotu za to, že Tamajka im prenechal iniciatívu pri zostavovaní mestského rozpočtu na rok 2018.
A čo sa predpokladalo, že pri tomto návrhu budú hrať hlavnú rolu politické obchody, to sa aj stalo. Za navýšenie platu primátora okrem predkladateľa návrhu viceprimátora Martina Vala hlasovali len všetci prítomní poslanci z klubu SpP. Zvyšok hlasujúcich bol proti tomuto navýšeniu.
Tamajka tak bude od nového roka mesačne zarábať namiesto minimálneho základu pre primátora v Piešťanoch v hodnote 2635 eur sumu navýšenú o 18 percent, čo dohromady robí 3109 eur v hrubom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel